Valér
4 °C
8 °C

Az ellenzék szerint Orbán újraállamosítaná a nyugdíjrendszert

2001.04.17. 16:38
A nyugdíjkorhatár eltörlését és az állami nyugdíjpénztárak felvirágoztatását helyezte kilátásba a miniszterelnök egy szombati interjúban. Orbán Viktor szerint a gazdaság teljesítőképessége fedezetet nyújt az állami nyugdíjrendszer fenntartására. Az ellenzék szerint egy ilyen lépéssel újraállamosítanák a szférát, ami ellentétes a nemzetközi tendenciákkal. Orbán a vádakra reagálva elhibázott lépésnek minősítette a vegyes finanszírozású rendszer négy évvel ezelőtti bevezetését.

"Az emberek maguk dönthessék el, hogy mikor akarnak nyugdíjba menni" - mondta Orbán Viktor az Új Dunántúli Napló című lapnak adott szombati nyilatkozatában. A miniszterelnök szerint ugyanis a magyar gazdaság helyzete lehetővé teszi, hogy az állam fenntartsa és megerősítse nyugdíjrendszerét.

Mint fogalmazott: olyan rendszerre van szükség, amelyben "minden egyes embernek névre szóló számlája van a nyugdíjfolyósítónál, így mindenki tudja majd, hogy élete folyamán mikor mennyi pénzt fizetett be nyugdíjjárulék formájában, és ez alapján mennyi nyugdíjra számíthat".

A miniszterelnök szerint ezzel a lépéssel feleslegessé válna a nyugdíjkorhatár is. Mint a lapnak adott interjúban kijelentette, azt tartaná jó megoldásnak, "ha az emberek maguk dönthetnék el, hogy mikor tartják elérkezettnek az időt a visszavonulásra". A kormányfő arra számít, hogy a lépés "tíz- és százezreket" csábít majd vissza a magánpénztáraktól az állami rendszerbe.

"Pontos elszámolás, hosszú barátság"

Orbán szerint erre azért is szükség van, hogy a pályakezdő fiataloknak ne kelljen magán nyugdíjpénztárat választani munkába álláskor. "A nyugdíjasokkal kapcsolatos elvünk a pontos elszámolás, a hosszú barátság. Megreformáljuk és erősítjük az állami nyugdíjrendszert, s visszavárunk, sőt visszahívunk tíz- és százezreket a magánnyugdíjrendszerből - tette hozzá Orbán Viktor.

Mindez az ellenzék szerint nem több választási fogásnál. Szocialista politikusok az Index érdeklődésére úgy fogalmaztak: az MSZP már évekkel ezelőtt is javasolta a rugalmas nyugdíjkorhatár bevezetését, a jelenlegi kormány pedig ezt saját ötleteként interpretálja. Tóth Károly lapunknak kijelentette: "szellemi termék lopásáról van szó". Nagy Sándor, a párt frakcióvezetője szerint a legújabb "Orbán-féle kis színessel" a szocialisták komolyan foglalkoznak, a hivatalos állásfoglalás már készül a témában.

Az SZDSZ szerint a kormány újraállamosít

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén, az azonnali kérdések órájában Szalai Gábor (SZDSZ) nehezményezte, hogy a kormány az állami nyugdíjpénztárak fejlesztésével gyakorlatilag újraállamosítja a területet. Szerinte ez visszalépés a korábban megkezdett reformokhoz képest. (A vegyes finanszírozású, állami és magánpénztárakon alapuló nyugdíjrendszerről a Horn-kormány döntött 1997-ben, a jogszabály 1998. január 1-jén lépett életbe). Mint fogalmazott, hosszú távon az állami rendszer nem fenntartható, mert a befizetett pénzek útja követhetetlenné válik. Szalai hozzátette: az EU-országokban is a szféra magánosítása az uralkodó tendencia.

A miniszterelnök válaszában kifejtette: először az állami rendszert kell racionalizálni, s csak ezt követően lehetséges a piac liberalizációja. Orbán szerint elhibázott lépés volt a magán nyugdíjpénztárak létrehozása.