Gusztáv
3 °C
7 °C

Megszűnik az Országos Addiktológiai Intézet

2008.03.12. 16:50
Megszűnik május elsejétől az Országos Addiktológiai Intézet, a feladatait pedig két másik intézmény fogja ellátni, ám jóval kisebb stábbal. Közben a szenvedélybetegséggel foglalkozó szakma képviselői aláírásgyűjtésbe kezdtek az intézet fennmaradása érdekében.

Hétfőn levelében tájékoztatta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az Országos Addiktológiai Intézet főigazgatóját az intézmény májusi megszűntetéséről. Buda Béla elmondta, hogy a levélben semmiféle indoklás nem szerepelt. Azt azonban tudják, hogy a problémát az jelenti: a szaktárca nem tudja már finanszírozni a munkát. Buda Béla megfogalmazása szerint tavaly április van krízis az intézetben. Ekkor ugyanis a rendelők és gondozók alapfinanszírozását a felére csökkentették.

Buda Béla elmondta, hogy az intézethez tartozó hat támaszambulanciát - amelyek különféle szenvedélybetegekkel foglalkoznak - összevonják és az az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez fog tartozni. Az intézet többi feladatát pedig egy 2-3 fős szakértői stáb látja el az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központban.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szakma már a pszichiátriai és neurológiai intézet bezárásával is sokat vesztett, ezért képviselői most az addiktológiai központ bezárása ellen aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A gondozási feladatokat az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át, a módszertani, kutatási, adatgyűjtési és monitoring feladatokat pedig az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ látja el - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A szaktárca közleménye tudatja, az intézet megszüntetésére azért kerül sor, mert annak helyzete rendezetlenné vált, miután az Országos Gyógyintézeti Központot - amelyen belül önálló költségvetési szervként működött az OAI - más intézményekkel összevontak.

A változással párhuzamosan a jogutód intézmény kapacitása 1.494 óráról 360 órára csökken. Ennek indoka az, hogy az OAI egy órára jutó esetszáma mindössze az országos átlag 27 százaléka, az egy órára eső beavatkozások száma az országos átlag 15 százaléka, az egy órára jutó pontszáma pedig az országos átlag 34 százaléka, azaz az intézmény kihasználtsága korábban az országos átlag negyede volt.

"A tárca fontosnak tartja, hogy az egészségügyi ellátásban rendezett, világos és átlátható viszonyok alakuljanak ki. A jelenlegi átalakítás megőrzi a korábban ellátott feladatokat, továbbra is garantálja azok magas szintű szakmai ellátását, ugyanakkor racionalizálja a korábbi változások kapcsán kialakult helyzetet" - olvasható az szaktárca kommünikéjében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!