Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Cigányok és zsidók együtt a Gárda ellen

2008.05.09. 12:56
Az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége is beszáll a Magyar Gárda feloszlatására kezdeményezett polgári perben. Felperesként minden iratot átnézhetnek.

A Fővárosi Bíróság elfogadta a két szervezet kérelmét, hogy a felperesi oldalon beavatkozhassanak a Magyar Gárda ellen indított perben, így a Mazsihisz és OCÖ is indítványt, észrevételt tehet, és betekinthet az ügy minden iratába.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke elmondta: azért kérték az ügyben eljáró bíróságot, hogy beavatkozhassanak a "náci nézeteket valló, félkatonai szervezet" feloszlatásának perébe, mert "ez egy félmilliónyi kisebbség mellett az egész társadalom ügye".

A nyilvános per első, márciusi tárgyalási napján a gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását akadályozták meg a kis tárgyalóteremre hivatkozva. A nagy felháborodást keltett esetből tanulva a május 19-ei tárgyalásra csak előzetes regisztrációval lehet majd bejutni, aki pedig nem rendelkezik belépővel, az épületen kívül várhatja meg a tárgyalás végét.