Judit
2 °C
7 °C

Dr. Ódor Ervin halála ellenére a III. kerület sebészetet akar

2007.05.18. 14:00
A Szent Margit Kórház sebészetének "zárás előtti nagyüzeme" idején történt haláleset ellenére a III kerületi polgármester visszaköveteli az ágyakat a kerületi intézmény sebészetének. Bús Balázs szerint az áldatlan állapotokért a főváros vezetése a hibás, mert a struktúraváltással a János Kórházba csoportosította az Óbuda és környékének ellátásában fontos osztályokat.

Nyilatkozathullámot indított dr. Ódor Ervin 70 éves büntetőjogász özvegyének naplója. Az asszony a csütörtöki Népszabadságban adta közre jegyzeteit férje egészségügyi kálváriájáról. Az írás szerint a Szent Margit Kórházba a béldaganattal bevitt Ódor Ervin halála azért következett be, mert intézmény április 1-től megszűntetett sebészetén a kényszerű leállás előtt túl sok műtétet vállalt: "nyilvánvaló, hogy zárás előtti nagyüzem van a műtőben, sem magukat, sem az ápolószemélyzetet nem kímélték, csak operáltak".

Még be akarták fejezni

Az idős férfit háromszor operálták meg a sebészetet már engedély nélkül működtető kórházban. A hatályba lépett intézkedéssel az óbudai intézmény elvesztette súlyponti kórházi státusát, ekkor jogilag megszűnt a sebészet, az ágyak a János Kórházhoz kerültek, ennek ellenére, mint kiderült, tovább folyt a rendszeres sebészeti munka. A történtek miatt az ÁNTSZ vizsgálatot kezdett.

Rosszul szüntették meg

Bús Balázs III. kerület polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi reformok következményei miatt. A polgármester pénteken sajtótájékoztatón jelezte, szerinte Ódor esetében alkotmányos jog sérült, mert minden állampolgárnak joga van a lehető legmagasabb szintű lelki és testi egészséghez. Polgármester furcsállta az ÁNTSZ fellépését, mert a szerinte a kerületi kórház éppen a struktúraátalakítás került jogszabály ellenesen helyzetbe. A miniszteri rendelet ugyanis meghagyta a gasztorenterológia, nephrológiai fekvőbeteg ellátást, amelynek feltétele volna a sebészet működése. Bús Balázs szerint a kialakult helyzetért Demszky Gábor és a városvezetés tehető felelőssé, mert a fővárosi közgyűlés döntött az ágyszámok újraelosztásáról.

Bús kezdeményezi Demszkynél, hogy haladéktalanul hívja össze a fővárosi közgyűlést, és állítsa vissza a kórház törvényes működési rendjét, valamint ragaszkodik hozzá, hogy Szent Margit Kórház 40-40 ággyal kapja vissza a sebészetet és a szülészetet.

Gusztonyi Ágnes, a kórház főigazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejti: Ódor Ervin orvosi ellátása során a kórház a jelenleg hatályos jogszabályi és szakmai előírások betartása szerint járt el, a haláleset és a folyamatban levő egészségügyi reformintézkedések között ok-okozati kapcsolat nem áll fenn. A főigazgató közleménye szerint a 70 éves korában elhunyt büntetőjogász halála és orvosi ellátása közötti összefüggés objektív tisztázására jelenleg hatósági vizsgálat van folyamatban. A vizsgálat lezártáig a kórház az adatvédelmi törvény előírásainak betartása miatt nem kíván nyilatkozni - Gusztonyi Ágnes, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?