Vilhelmina
12 °C
28 °C

Dr. Ódor Ervin halála ellenére a III. kerület sebészetet akar

2007.05.18. 14:00
A Szent Margit Kórház sebészetének "zárás előtti nagyüzeme" idején történt haláleset ellenére a III kerületi polgármester visszaköveteli az ágyakat a kerületi intézmény sebészetének. Bús Balázs szerint az áldatlan állapotokért a főváros vezetése a hibás, mert a struktúraváltással a János Kórházba csoportosította az Óbuda és környékének ellátásában fontos osztályokat.

Nyilatkozathullámot indított dr. Ódor Ervin 70 éves büntetőjogász özvegyének naplója. Az asszony a csütörtöki Népszabadságban adta közre jegyzeteit férje egészségügyi kálváriájáról. Az írás szerint a Szent Margit Kórházba a béldaganattal bevitt Ódor Ervin halála azért következett be, mert intézmény április 1-től megszűntetett sebészetén a kényszerű leállás előtt túl sok műtétet vállalt: "nyilvánvaló, hogy zárás előtti nagyüzem van a műtőben, sem magukat, sem az ápolószemélyzetet nem kímélték, csak operáltak".

Még be akarták fejezni

Az idős férfit háromszor operálták meg a sebészetet már engedély nélkül működtető kórházban. A hatályba lépett intézkedéssel az óbudai intézmény elvesztette súlyponti kórházi státusát, ekkor jogilag megszűnt a sebészet, az ágyak a János Kórházhoz kerültek, ennek ellenére, mint kiderült, tovább folyt a rendszeres sebészeti munka. A történtek miatt az ÁNTSZ vizsgálatot kezdett.

Rosszul szüntették meg

Bús Balázs III. kerület polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordul az egészségügyi reformok következményei miatt. A polgármester pénteken sajtótájékoztatón jelezte, szerinte Ódor esetében alkotmányos jog sérült, mert minden állampolgárnak joga van a lehető legmagasabb szintű lelki és testi egészséghez. Polgármester furcsállta az ÁNTSZ fellépését, mert a szerinte a kerületi kórház éppen a struktúraátalakítás került jogszabály ellenesen helyzetbe. A miniszteri rendelet ugyanis meghagyta a gasztorenterológia, nephrológiai fekvőbeteg ellátást, amelynek feltétele volna a sebészet működése. Bús Balázs szerint a kialakult helyzetért Demszky Gábor és a városvezetés tehető felelőssé, mert a fővárosi közgyűlés döntött az ágyszámok újraelosztásáról.

Bús kezdeményezi Demszkynél, hogy haladéktalanul hívja össze a fővárosi közgyűlést, és állítsa vissza a kórház törvényes működési rendjét, valamint ragaszkodik hozzá, hogy Szent Margit Kórház 40-40 ággyal kapja vissza a sebészetet és a szülészetet.

Gusztonyi Ágnes, a kórház főigazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejti: Ódor Ervin orvosi ellátása során a kórház a jelenleg hatályos jogszabályi és szakmai előírások betartása szerint járt el, a haláleset és a folyamatban levő egészségügyi reformintézkedések között ok-okozati kapcsolat nem áll fenn. A főigazgató közleménye szerint a 70 éves korában elhunyt büntetőjogász halála és orvosi ellátása közötti összefüggés objektív tisztázására jelenleg hatósági vizsgálat van folyamatban. A vizsgálat lezártáig a kórház az adatvédelmi törvény előírásainak betartása miatt nem kíván nyilatkozni - Gusztonyi Ágnes, a Szent Margit Kórház főigazgatója.