OEP: 800 milliós kiadás feleslegesen

2002.10.28. 09:13
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár három év alatt 800 millió forintot költött szakértők és ügyvédek díjazására - derül ki egy átvilágító-cég jelentéséből, amelyet a Népszabadság közölt. Feltételezhető, hogy a hivatal jelentős összeget spórolhatott volna, ha a munkák egy részét saját munkatársai végzik. A vizsgálat más, korrupciógyanús ügyekre is fényt derített.
Feltételezések szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyakran cserélődő vezetői az elmúlt három évben elsősorban a saját köreikhez tartozókat foglalkoztatták szakértőként - derül ki a hétfői Népszabadságban közölt, a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készített jelentésből. A lap megjegyzi: a debreceni főigazgató által kötött szerződések közül négyben debreceni székhelyű volt a szolgáltató. A szerződéseket egy napon kötötték, a négyből két céget azonos időben alapítottak, számláikat ugyanabból a számlatömbből adták. Olyan munkatárs is volt, aki tanácsadója és tagja is volt a gyógyszer-közbeszerzési bizottságnak.

Egyetlen napig sem

A jelentés megállapítja: a munkadíjakat akkor is kifizették, ha a teljesítést senki sem igazolta. A nagyértékű informatikai beruházásoknál például a szerződés harmincnapos, hibamentes működést írt elő. A munka elvégzését annak ellenére igazolták, hogy a szerver egy napig sem működött hibamentesen - írja a Népszabadság.

Nyolcszázmillió három év alatt

Az átvilágítók kifogásolták továbbá, hogy sok esetben külső ügyvédi irodából származnak az ellenjegyzések, miközben az OEP, hasonló feladatokra számos jogászt foglalkoztat. A vizsgálatot végző Proware Kft. Szakemberei feltételezik, hogy az egészségbiztosítási pénztár egyik alkalmazottja a versenytárgyalásokon és az elbírálás alatt egyszerre képviselte a hivatalt és a verseny győztesét. A jelentés megállapítja: az OEP a vizsgált három év alatt 800 millió forintot költött szakértők és ügyvédek díjazására.

Merevlemezeket is loptak

Ismeretes, hogy a szombati Népszabadságban megjelent értesülések szerint a tavaszi két választási forduló között az OEP selejtezésre váró számítógépeiből merevlemezeket loptak el. Ezek tartalmazták a járulékfizetők személyes adatait, a 2001-ben kifizetett segélyek teljes adatbázisát, társadalombiztosítási azonosító jeleket, orvosi kódokat. Hogy kiknek volt szükségük a bizalmas adatokra, azt nem tudni. A rendőrség egyelőre nem indított nyomozást, mert feljelentés sem érkezett az ügyben.  • Tippek
  • Biztosítás