Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Előállításokkal zárult a nap

2006.09.24. 02:25
Hajnali egy óráig úgy tűnt, elfáradt a múlt vasárnap óta tartó tiltakozássorozat: vidéken egyre kevesebb helyen mentek utcára az emberek, a Kossuth téren sem történt szinte semmi. Hajnalban azonban a Deák tér környékén ismét akcióba léptek a rendőrök, akik négy futballhuligánt állítottak elő. Összecsapások nem voltak sehol, a Fradi-szurkolók örültek, hogy 7-1-re verték a Tuzsért, és még Kerényi Imre is békés sétával tüntetett. Nem találtak bombát a Déli pályaudvaron, nemigen volt a Fidesz által kért fehér szín a tiltakozókon, nem hazudott Orbán Viktor, míg Áder János megóvta Gyurcsányt az önmaga elleni merénylettől.

Vasárnap hajnalban, egy óra után nem sokkal két embert tartóztattak le a rendőrök a belvárosban, a Madách téren, a Liberálisok Háza közelében. Néhányan a közelben lévő, de már bezárt MIÉP-sátorba menekültek, további két embert háromnegyed kettőkor vettek őrizetbe a Károly körúton, az elszállítottak között egy lány is volt.


Letartoztatások a MIÉP sátornál
(Fotók: Szémann Tamás)

Korántsem a rendőri sikerekről szólt azonban a szombat, az elkúrtuk-válság hatodik napja. Mint Fantomas a Louis de Funes alakította nyomozó elől, úgy lógott meg ismét Budaházy György az őt elfogni igyekvő rendőrök elől a Kossuth téren. A négy évvel ezelőtti hídi csatából ismertté vált Budaházy ellen országos körözést adtak ki a szovjet emlékmű hétfői megrongálásáért, ennek ellenére csütörtökön békésen szónokolhatott a parlament előtti tüntetésen. Szombaton ismét megjelent a mikrofonok előtt egy símaszkos férfi, aki azt állította magáról, hogy ő Budaházy, de a rendőröknek ezúttal sem sikerült elkapniuk.

Adócsökkentő Orbán, kukátlanító Demszky

Nemcsak a budaházys rendőrségi bénázás miatt folytak szombaton a megszokott mederben az események. A kormányfő megerősítette, hogy hivatalában marad, és azt is, hogy nem lesz újabb megszorító csomag - a Fidesz az elmúlt napokban többször is azt kommunikálta, hogy a Gyurcsány-csomag nem éri el a kívánt eredményt, így újabb megszorítások jönnek -, míg Orbán Viktor azt, hogy ha a Fideszen múlik, egyáltalán nem lesznek megszorítások. Az ellenzéki pártvezér továbbra is adócsökkentést ígér, és azt állítja: nem hazudott soha az embereknek. Ha tud róla, hogy mégis, ide írjon!


Szigorúan ellenőrzött fieszta az Üllői úton
(Fotók: Huszti István)

A szombaton megszólaló politikusok közül Áder János keltette a legnagyobb figyelmet azzal, hogy felkérte a kormányfőt, ne kövessen el merényletet önmaga ellen. A miniszterelnök ilyenre nem is készült, viszont állítólag megint hazudott, amikor talán másként interpretálta az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését, mint ahogyan az valóban történt. Gyurcsány "bátor szembenézésről" beszélt, Merkel állítólag nem.

Míg Áder az önrobbantástól óvta Gyurcsányt, Demszky a Fradi-meccset követő metrózástól a pestieket. Kár volt, akárcsak a kukákat összeszedetni, a meccset nem követte randalírozás, a Fradi-szurkolók láthatóan elégedettek voltak a Tuzsér elleni 7-1-gyel. A főpolgármester nem fog az utcán vitatkozni vetélytársával, Tarlós Istvánnal, a független jelölt ugyanis lemondta a Vörösmarty térre keddre tervezett szópárbajt.

Petíciók minden napra

Az utcán nem változott a helyzet a megszokotthoz képest: a Kossuth téren most ugyan többen tüntettek, mint az előző napokon, hiszen az esti órákban 25 ezren voltak a demonstráción, ugyanakkor több vidéki városban nem mentek utcára az emberek, hanem inkább a fővárosba utaztak tiltakozni. A téren ismét a béke honolt, egyetlen ember akart csak verekedni, őt elvezették a rendőrök.

A Kossuth tériek napközben bejelentették, hogy hétfőtől országos demonstrációba kezdenek - de a Magosz szerint nem a gazdák lepik el az utakat -, a téren Schmitt Pál Fidesz-alelnök white partyra invitálta a tiltakozókkal szolidálókat, Tőkés László székelyhimnuszt énekelt és hazugságügyeletet indított, Pozsgay felemelte a nemzet fejét, Szűrös pedig arról szónokolt, hogy nem ilyen köztársaságot akart. Ők hárman és még hét ismert személy "a nép nevében" alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását követelik, az erről szóló nyilatkozatot vasárnap tervezik átadni Szili Katalinnak. Toroczkai Lászlónak viszont már sikerült átadnia egy petíciót, az MTV esti híradójában ismertették is a nemzeti ellenállásról szóló követeléseiket.


Hatodik napja a Kossuth téren

Üres maradt szombaton a Hősök tere, ahol a Fidesz tartott volna nagygyűlést, mígnem a párt nemzetbiztonsági okok miatt csütörtökön lefújta a rendezvényt. A tér környékén ugyan felkészültek arra, hogy esetleg ezrek mennek oda, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok zárva is tartott, ám kár volt. A teret a turistákon kívül senki nem kereste fel. Elmaradt a Jobbik szombatra tervezett megmozdulása is, míg az eredetileg a Szabadság téren gyülésezni tervező Humanista Párt átköltözött a Batthyány örökmécseshez. Kerényi Imréék sétáltak egyet, több százan vonultak az Erzsébet térről a Kossuthra, természetesen Gyurcsány lemondását, a "posztkommunista elit trónfosztását" követelve.

Bombariadó, előállítások

A szombat sem telt el bombariadó nélkül, ezúttal a Déli pályaudvart kellett kiüríteni, akárcsak korábban a Keletit, valamint a Hír Tévét, RTL-t és az MTV-t, ezt is fölöslegesen. Szombaton négy embert állítottak elő, emellett közölték: az utcai összecsapások miatt eddig 127-en kerültek előzetes letartóztatásba. Emellett a bíróság négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, további négyben házi őrizetet rendelt el.