Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A díjak buktak, a kormány nem

2008.03.09. 21:56
Több mint 3 millióan szavaztak a népszavazáson a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére, míg 600 ezren a megtartására. Az igenek toronymagas győzelme totális vereség az MSZP-nek és a kormánynak, bár most még nem jár Gyurcsány bukásával. A díjakat várhatóan már áprilistól nem kell fizetni, de kérdés, hogy a kieső tízmilliárdokat honnan fogják pótolni.

A közvélemény-kutatók által várt 40-45 százalékos helyett több mint 50 százalékos volt a választási részvétel a vasárnapi népszavazáson. A tandíjat, a kórházi napidíjat és a vizitdíjat a szavazók több mint 80 százaléka utasította el, ami azt jelenti, hogy egy-egy kérdésre több mint 3 millióan mondtak igent.

A papírforma győzött

A választás eredményét a pártok természetesen eltérően értékelték és kommentálták. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, a papírforma győzött, az emberek a pénztárcájukra hallgattak. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy megbukott az ellenzék eredeti célja, hogy elkergesse a kormányt. Szerinte a 3 millió igen azt jelenti, hogy az emberek nem értették meg: a közszolgáltatásokat valakinek ki kell fizetnie, ha nem a szolgáltatást igénybe vevőknek, akkor adók formájában mindenkinek.

A kormánypárti politikusok közül Kóka János, az SZDSZ elnöke azt emelte ki – és nevezte a liberális politika sikerének –, hogy a vártnál több volt a nemmel szavazók száma. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint azért nem kell messzemenő következtetést levonni az eredményből, mert sokan sokféle indok alapján támogatták a Fidesz referendumát, voltak, akik csak 300 forintot akartak megspórolni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, a rendszerváltás óta nem ilyen összefogás az országban, a referendum eredményével majd mindenki nyert, csak a kormánypártok vesztettek. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azoknak is köszönetet mondott, akik imádkoztak az igenek győzelméért, míg Dávid Ibolya MDF-elnök arról beszélt, hogy válságtanácskozás kellene az egészségügy égető problémáinak megoldására.

A mostani népszavazás mozgatta meg a legtöbb szavazót az 1989-es, négyigenes népszavazás óta. Azzal is 19 éves rekord dőlt meg, hogy népszavazáson ekkora támogatottsága legutóbb az MSZMP vagyonával való elszámolásnak, a munkahelyi pártszervezetek megszűnésének és a munkásőrség megszüntetésének volt.

Április 1-jétől nem fizetünk?

Mivel a népszavazás ügydöntő volt, a törvényhozás köteles eltörölni mind a három díjat. A referendum szerint legkésőbb 2009. január 1-jén szűnnének meg a díjak, de várhatóan már ennél hamarabb eltörlik őket.

Gyurcsány Ferenc és a Fidesz egymással versenyezve, már az urnák lezárása után néhány perccel bejelentette, hogy hétfőn törvényjavaslatot nyújtanak be a népszavazás végrehajtásáról. A kormányfő törvényjavaslata az esti órákban meg is jelent a miniszterelnöki honlapon, ha azt a törvényt fogadják el, akkor április 1-jétől törlik el ezeket a díjakat.

A törvénytervezet nem tér ki arra, hogy a díjak eltörlése miatt kieső bevételeket a költségvetés bármilyen forrásból is pótolná. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, 60 milliárd forint fog kiesni, és a bevételek pótlására nem lát lehetőséget.

Keresik a pénzt

Ugyanakkor a Fidesz és a KDNP már látja a kompenzáció forrását. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a Fidesz törvényjavaslata értelmében a kormány marketingre szánt pénzeit kellene átcsoportosítani, emellett azt is javasolják, hogy a Szerencsejáték Zrt. évi 41 milliárdos adójának negyedét 2009-től a felsőoktatásra, háromnegyedét egészségügyi intézményekre költsék.

Veres János erre reagálva azt mondta, játékadó-bevétel nem új bevételi forrás, hanem a mindenkori éves költségvetés részét képező adónem, vagyis az ellenzék nem talált új forrást a megszűnő intézményi és vállalkozói bevételek pótlására. Jelenleg a játékadó mintegy 70 milliárd forintos összegéből finanszíroznak sporttámogatásokat, gyermekintézményeket, nyugdíjakat, önkormányzatokat, iskolákat és óvodákat, mondta a pénzügyi tárca vezetőjének.

Mi lesz Gyurcsánnyal?

A népszavazásnak természetesen nemcsak a pénztárcánkra lesz hatása, hanem belpolitikai következményei is várhatók. Török Gábor szerint a hárommillió igen szavazat egyértelműen súlyos, totális MSZP-vereséget jelent. Ezzel Gyurcsány legitimitása tovább erodálódhat, és bár nyílt támadás aligha éri, "lélekben" a legtöbb szocialista vezető csak ideiglenes kormányfőnek tekinti őt.

Az Indexnek az urnazáráskor nyilatkozó Lakner Zoltán ugyanakkor úgy érzi, hogy bár a baloldalon lesz önkritika, de Gyurcsány sorsát nem ez a vasárnap döntötte el. A kormányfő jövője az elemző szerint a nemrégiben meghirdetett új politika sikerének a függvénye lesz, így a következő hónapokban még nem lesz téma az utódlás.

Egyértelmű eredmény

Sólyom László rövid beszédet mondott fél tízkor, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál. Ebben egyértelműnek nevezte a referendum eredményét. Az államfő arról is beszélt, hogy a népszavazási eredmény ismeretében az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket és a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket.