Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Győző: Csak hátrányom van abból, hogy a fiam a kormányfő

2001.07.26. 09:10
Orbán Győző a Dunaferr Rt. körüli botrányok kapcsán a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, rajta keresztül a fiát támadják, és csak hátránya van abból, hogy legidősebb fia ma miniszterelnök. A gánti Mészkő és Dolomit Kft. többségi tulajdonosa saját bevallása szerint Orbán Viktor "baráti körétől, Simicska Lajostól, Schlecht Csabától és Győri Tibortól szellemi segítséget" kapott a bánya privatizációjakor.
Orbán Győző a Népszabadságnak adott exkluzív interjújában kijelentette: attól a pillanattól kezdve, hogy Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő interpellált a parlamentben az Orbán-bányák ügyében, vállalkozásai politikai támadások kereszttüzébe kerültek. Mint fogalmaz: "Ha én lennék a célpont, egyáltalán nem érdekelne a dolog, csakhogy rajtam keresztül a fiamat támadják. Ezt pedig gusztustalannak tartom." Mint az interjúból kiderül, Orbán Győző mindig, mindenféle ellenvetés nélkül elfogadja fia véleményét, ennek ellenére elképesztőnek tartja, hogy csak azért nem szállíthat követ a sztrádaépítkezéshez, mert a kormányfő apja.

Orbán Győző
Orbán Győző 1940. november 10-én született Budapesten.

1958-ban fejezte be az állat-egészségügyi technikumot.

1962-ben szerzett diplomát a debreceni agrártudományi egyetem mezőtúri mezőgazdasági gépész üzemmérnöki karán.

1962-1970 között a csákvári gépjavító-állomáson dolgozott, mint gyakornok, technológus, művezető, főgépész.

1970-től az alcsúti termelőszövetkezet lakatos-melléküzemágának vezetője.

1976-tól a gánti kőbánya műszaki ellenőre, majd üzemvezetője.

1992-től a Dolomit Kft. többségi tulajdonosa és ügyvezetője.

Forrás: Népszabadság

Orbán Győző kategorikuson tagadja, hogy amióta a fia miniszterelnök lett, különösen kedvező tárgyalási pozícióba került, senki nem mer ujjat húzni vele, és a zárt kapuk megnyílnak a cége előtt. Elmondása szerint amíg nem volt ilyen magas pozícióban a fia, sokkal kedvezőbb helyzetben volt. "Most viszont bármilyen kedvező ajánlattal megyek, elzárkóznak előlem. A tárgyalófelek azt mondják, inkább beszéljünk italról, nőkről, időjárásról, bármiről, csak üzletről ne. Félnek üzletet kötni velem. Attól tartanak, hogy túlságosan reflektorfénybe kerülnek miattunk."

A miniszterelnök édesapja elismerte, hogy amikor 1991-ben felvillant a lehetőség, hogy a gánti bánya dolgozói kezükbe vehetik a bánya irányítását, kiderült, halvány gőzük sincs arról, hogyan kell privatizálni egy céget. Mint mondja, tanácsra volt szükségük, és ezért segítségért fordult fiához és annak baráti köréhez: Simicska Lajoshoz, Győri Tiborhoz, Schlecht Csabához. Elmondása szerint azonban ez a segítség csak jogi tanácsadást jelentett, anyagi támogatást nem kapott tőlük.

Orbán Győző kérdésre válaszolva kijelentette, nem emlékszik arra, hogy 1993-ban a Fidesz-közelinek mondott Quality Invest Rt. előbb 4,75 millió forintért megvásárolta volna a Dolomit Kft. egy kisebb tulajdonrészét, amit fél évvel később a Dolomit 1,2 millió forintért vásárolt vissza. "Úgy hiszi", hogy a Quality Investtől nem kaptak semmiféle anyagi segítséget, azaz nem jutottak 3,5 millió forinthoz fél év leforgása alatt. Elmondása szerint szellemi segítségen kívül semmilyen más támogatást nem kapott olyan cégtől, amelynek köze lehetett a Fideszhez.

Az interjúból kiderül, hogy Orbán Győző kemény kézzel igazgatja a bányáját és családját egyaránt. Munkásait kizárólag italozás vagy lopás miatt bocsátja el, "mindegy, hogy egy alátétet vagy egy kamionnyi szállítmányt lopott-e el az illető". A kormányfő édesapja elismerte, hogy a miniszterelnököt nagyon keményen megverte, amikor középiskolásként az engedélye nélkül akart elmenni egy rendezvényre. Mint fogalmaz: "egyrészt azért, mert szemtelenkedett az édesanyjával, másrészt azért, mert szembefordult velem". Orbán Győző pedagógiai felfogása - saját meghatározása szerint - rendkívül egyszerű: vannak dolgok, amiket meg lehet engedni, vannak, amiket nem.

A bányatulajdonos kijelentette, most fordult utoljára elő, hogy ingyen nyilatkozott a médiának. Mint mondja: "aki ezután interjút kér tőlem, annak előbb egy nagyobb összeget kell befizetnie a gánti szociális otthon számlájára".