Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Félmilliárd a bírák pótlékaira

2000.11.09. 20:56
Ötszázötvenmillió forintot kapnak a bíróságok a helyi bírák pótlékaira - állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A bíróságok béremelését teljes egészében a központi költségvetés finanszírozza majd, mert a bíróságokon nem hajtható végre létszámleépítés, szemben a többi költségvetési szervvel, ahol ilyen módon kell kigazdálkodni a 8,25 százalékos bérnövekedést. A bíróságok a miniszterelnök kérésének megfelelően az olajügyek kapcsán indult polgári pereket is soronkívüli eljárásokban zárják le, így várhatóan rekord gyorsasággal lezárulhatnak Pallag László olajbizottsági elnök ellen indult polgári perek is. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tájékoztatóján az derült ki, hogy a tegnap napvilágot látó EU-országjelentés kielégítőnek minősítette a magyar bíróságok működését, de elmarasztalta az LB-t túlterheltsége miatt.
A kormány jövő heti ülésén várhatóan 550 millió forintot szavaz meg a bíróságok számára, a helyi bírák pótlékainak kifizetésére - közölte Solt Pál, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott a kormányfő dolgozószobájában. Egy korábbi törvénymódosítás írja elő, hogy a helyi bíráknak és ügyészeknek pótlékot kell fizetni, ezt az összeget eddig csak az ügyészségek kapták meg, Orbán Viktor ígérete szerint a bíróságok is hozzájutnak hamarosan ehhez a pénzhez.

A bíróságokon nem lesz burkolt létszámleépítés

Dr. Rubovszky György
A Legfelsőbb Bíróság elnöke beszámolt arról is, hogy a költségvetési intézményeknél várható 8,25 százalékos béremelésre a bíróságok teljes egészében megkapják a fedezetet, szemben a többi intézménnyel, ahol a költségek egy részét állja csak a büdzsé, ezzel mintegy burkolt létszámleépítést előírva. Egyetértettek abban, hogy a bíróságoknál nem hajtható végre létszámleépítés, így 2001-ben 762 millió forinttal, 2002-ben pedig 1,506 milliárd forinttal több támogatást biztosít a központi költségvetés a béremelésre, mint amennyit a kormány eredetileg e célra szánt. A módosítóindítvány, amelyet Rubovszky György fideszes képviselő nyújtott be már a parlament előtt van, s a napokban döntenek is róla.

Orbán rendkívüliséget kért az olajügyeknek

A miniszterelnök az olajügyek kapcsán azt kérte Solt Páltól, ne csak a nagyobb ügyek élvezzenek rendkívüliséget, hanem például az olajügyekkel kapcsolatos magánvádas és polgári peres eljárások is. (Mint arról az Index is beszámolt: polgári peres eljárás keretében ítélt meg kártérítést Pintér Sándor belügyminiszternek a bíróság, amiért Pallag László olajbizottsági elnök a Nógrádi-vallomásra hivatkozva a belügyminisztert is összefüggésbe hozta az olajügyekkel.) Így várhatóan a Pallag László olajbizottsági elnök ellen indult perek is hamarabb befejeződhetnek. Solt Pál arról is beszámolt: a szabálysértési törvény életbelépése óta 47 ezer szabálysértési ügy került a bíróságokhoz, az így keletkezett többletfeladatokra azonban a kormány egyelőre nem ad pénzt, noha elengedhetetlen volna a létszámbővítés. Orbán és Solt abban maradt: márciusban, amikor egyéves lesz az új jogszabály, áttekintik a teendőket.

Emelik a Legfelsőbb Bíróság létszámát

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) által nemrég elfogadott határozati reform lényegében a magyar igazságszolgáltatásnak az unióhoz való kompatibilitását segíti elő - mondta el a tanács sajtótájékoztatóján Zanathy János, az OIT hivatalvezetője. Ez a reform fontos személyzeti változásokat is tartalmaz, többek között a Legfelsőbb Bíróság (LB) taglétszámának 110-ről 113-ra emelését. Ugyancsak az LB működését segíti az az öt megyei bíró, akiket hat hónapra, elsősorban a közigazgatási kollégium munkáját megkönnyítendő vettek a testülethez. Ennek a változásnak komoly eredménye lehet, hiszen egy bíró havonta akár húsz üggyel is végezhet.

Zanathy az ítélőtáblákat várja

Az Index kérdésére Zanathy János elmondta: nem az LB létszámának nagyobb emelésében látja a megoldást, hanem az ítélőtáblák várva-várt, egyébként a magyar Alkotmányban is előírt létrehozásában. Ez ugyanis az LB-hez érkező ügyek mintegy 50 százalékát venné át a testülettől. ,,Az LB végre azzal foglalkozhatna, amire ténylegesen létrehozták, vagyis általános értékű határozatokat hozhatna, amire jelen ügymenet mellett egyszerűen nincs kapacitása" - tette még hozzá a hivatalvezető.

EU-országjelentés: túlterhelt az LB

A tegnap ismertetett EU-országjelentésben kielégítőnek nevezik a magyar bíróságok működését, de elmarasztalják a magyar Legfelsőbb Bíróságot annak túlterheltsége miatt. A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy új feladatok kerültek az LB elé, hiszen a szabálysértési eljárás esetén a Bíróságnak felülvizsgálatot kell végeznie. Ehhez a szükséges anyagi háttér megteremtése még várat magára. Ennek következtében - az EU-jelentés szerint - a bíróságok jelenleg egyharmaddal kevesebb költségvetési pénzt kapnak, mint a reform meghozatala előtt.

Az OIT jelenleg is likviditási gondokkal küzd, hiszen az árvíz miatt átütemezett költségvetés zárolt mintegy 620 millió forintot az OIT költségvetéséből. Húszból kilenc megye jelezte októberben likviditási gondjait, amit ugyancsak az OIT forrásaiból fedeztek. A bíróságok túlterheltsége, a lassú ügymenet csak alig vagy egyáltalán nem a bíróságok hibája. Az esetek nagy részében a vádlott vagy a tanúk nem jelennek meg a tárgyaláson. Az elmúlt évben 36 rendkívüli esemény is nehezítette a munkát. A sorozatos bombariadók mellett, még az is előfordult, hogy a kiskőrösi bíróság kapuját felgyújtották, az ítélet elhúzódásának reményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!