Bernadett
-2 °C
12 °C

Pert nyert, de törvényt sértett az Országimázs Központ

2001.04.17. 10:30
A Fővárosi Bíróság a benyújtott kereset pontatlansága miatt elutasította Keller László és Veres János szocialista parlamenti képviselők keresetét, amelyben a képviselők az Országimázs Központ szerződéseinek részteleit kívánták megismerni. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a központ törvényt sértett, amikor nyolc napon belül nem bocsátotta a képviselők rendelkezésére a kérdéses listát.
Veres János
A Fővárosi Bíróság elutasította Keller László és Veres János szocialista parlamenti képviselők keresetét, amelyben a képviselők az Országimázs Központ szerződéseinek részteleit kívánták megismerni. A bíróság álláspontja szerint a honatyák túl általánosan fogalmaztak keresetlevelükben. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a szerződés nem egy adatot, hanem adatok sokaságát tartalmazza, márpedig Kellerék nem jelölték meg, hogy a szerződésekben mely konkrét adatokat kívánják megismerni.

A Fővárosi Bíróság ugyanakkor indoklásában rámutatott, az Országimázs Központ törvénysértést követett el, így indokot adott a perindításra. Keller Lászlóék megkeresésére ugyanis nem a törvényben rögzített 8 napos határidőn belül válaszoltak, illetve reakciójukban nem jelölték meg, hogy a képviselők hol találják a válaszlevélben hivatkozott adatokat. Annak, hogy az Országimázs Központ törvényt sértett, abból a szempontból van jelentősége, hogy a per költségeit nekik kell viselniük. Kellerék fellebbeznek az ítélet ellen, az Országimázs Központ ügyvédje viszont nem kommentálta az ítéletet.

Keller László
Keller László és Veres János azért indított eljárást az imázsközpont ellen, mert 2000 őszén be kívántak tekinteni a központ által kötött szerződésekbe és a szerződésekkel kapcsolatos kifizetésekbe, ám ezt üzleti érdekekre hivatkozva az imázsközpont nem tette számukra lehetővé. Az ügy közvetlen előzménye, hogy a központ sem a sajtó, sem a parlamentben interpelláló képviselők kérésére nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az augusztus 20-i állami ünnepségek részletes költségvetését.

Az első tárgyalás és az adatvédelmi ombudsman ez ügyben közzétett véleménye után az Országimázs Központ megküldte Keller Lászlónak azon cégek listáját, amelyekkel a központ különféle munkákra szerződött, ám a szerződések összegét továbbra is titokban tartották.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!