Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az SZDSZ-ben nem veszik komolyan Gyurcsány üzenetét

2006.04.06. 11:32
A kormányfő a szerda esti tévévitában azt mondta, hogy a versenyképes tudás megteremtéséhez szocialista miniszter kell. A szabad demokraták azt mondják, erről nem most kell egyeztetni, ráadásul hallottak már ilyet máskor is.

"Nem vesszük rossz néven, kampány van" - reagált Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke arra, hogy Gyurcsány Ferenc a szerda esti tévévitában azt üzente: szocialista oktatási minisztert szeretne.

A kormányfő a tévévitában azt fejtegette, hogy sikeres Magyarország kreatív gyerekekkel lesz. Szerinte a falunak kellenek a kisiskolák, ahol a számítógéptől a tornateremig minden rendelkezésre áll. Új felsőoktatás kell, hogy az itthon tanuló fiatalok ugyanolyan tudást kapjanak, mintha Firenzében vagy Párizsban tanultak volna. Gyurcsány arról beszélt, ezen dolgoztak idáig is, de ahhoz, hogy a folyamat végigmenjen, szocialista oktatási miniszter kell.

Az egészségügyre van emberük

Horn Gábor szerint nincs itt az ideje a koalíciós egyeztetésnek, ez legkorábban április 23-án éjjel jöhet szóba, ráadásul ő annak örülne a legjobban, ha minden miniszter liberális lenne. Emlékeztetett rá, hogy az egészségügyi tárcára már bejelentkeztek, mert "van rá emberünk", aki a reformok végrehajtására képes lehet.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint ebben a kormányzati ciklusban az oktatás területe volt az egyetlen, ahol valódi reformok indultak el és fejeződtek be. Az SZDSZ-es miniszter, aki a 2002-es koalíciós tárgyalásokon ragaszkodott az oktatási tárcához azt mondta, teljesen természetesnek tartja, hogy egy kampányban a pártok bejelentik igényeiket bizonyos posztokra. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP 1994-ben és 2002-ben is megnevezte jelöltjét az oktatási miniszteri posztra (2002-ben Hiller Istvánt akarták), mégis a szabad demokraták kapták a tárcát.

Nem tapasztalta

A hídon akkor kell átmenni, ha az ember odaér, mondta Magyar, aki szerint majd az esetleges koalíciós tárgyalásokon kell ezekről alkudozni. Magyar Bálint azt mondta, nem tapasztalta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elégedetlen lenne vele.