Dömötör
-1 °C
14 °C

Titkos olajiratokat hoznak nyilvánosságra

2007.08.18. 09:59
Szeptember 3-án, az olajügyekben keletkezett iratokat vizsgáló munkacsoport következő ülésén várhatóan nyilvánosságra hozzák a dokumentumok egy részét – közölte Szilvásy György az MTI kérdésére szombaton.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter korábban elképzelhetőnek tartotta, hogy ez már júliusban vagy augusztusban megtörténik, de mint mondta, sokkal több anyag van annál, mint amennyit gondoltak. A kormány június végén hozott létre munkacsoportot a mintegy 80 ezer oldalnyi, olajügyekkel foglalkozó anyag vizsgálatára, illetve titkosításának felülvizsgálatára. A munkacsoportban a Nemzetbiztonsági Hivataltól a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságáig valamennyi titokgazda képviselteti magát.

A távirati iroda úgy tudja, a munkacsoport eddig három ülést tartott, és a tagok egyetértettek abban, hogy a kezdeményezőjéről, Pallag László kisgazda képviselőről elnevezett parlamenti vizsgálóbizottság anyagainak felülvizsgálata, illetve az olajügyeket érintő teljes dokumentáció áttekintése ebben az évben nem hajtható végre. Szilvásy szerint a negyedik ülésen vizsgálják a Pallag-bizottság dokumentumait, és egy részét várhatóan nyilvánossá is teszik. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter július elején a távirati irodának úgy nyilatkozott: az olajügyekben keletkezett dokumentumok nyolcvan százalékának fel lehetne oldani a titkosítását, de figyelembe kell venni a nemzetbiztonsági és a bűnüldözési szakmai szempontokat is, ami csökkentheti ezt az arányt.

Az olajszőkítés és az ezzel foglalkozó olajbizottság anyagainak ügye azzal összefüggésben került reflektorfénybe, hogy Kármán Irén újságírót június 22-én éjjel Budapesten ismeretlenek brutálisan megverték. Az oknyomozó újságíró az olajszőkítési ügyek történetének feltárásával foglalkozik, Szemben a maffiával címmel könyve jelent meg a témában, illetve hasonló címmel filmet is készített. Az olajszőkítés a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legjobban jövedelmező illegális tevékenysége volt, a kilencvenes években óvatos becslések szerint is több százmilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. Az olajügyek 1991-1992-ben kezdődtek, de nagyobb számban 1993-tól jelentkeztek. A visszaélések elkövetésére a motorhajtó gázolaj és a háztartási fűtőolaj, a HTO eltérő ára teremtett alkalmat. A két termék azonos volt ugyan, ám az utóbbit lényegesen olcsóbban értékesítették, ezért színezték.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft