Nyilvános a Nógrádi-vallomás

2000.07.17. 18:58
Teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta Nógrádi Zsolt, az olajbizottság előtt tett vallomását a testület hétfői, rendkívüli ülésén. A grémium határozatát értékelve Juhász Ferenc alelnök úgy nyilatkozott: két rossz közül a kisebbik rosszat választották. Az olajbizottság ugyanis eredetileg egy kozmetikázott jegyzőkönyvet bocsátott volna a sajtó rendelkezésére, ám a dokumentum nevek kihúzása után teljesen értelmetlenné vált. A testület döntött arról is, hogy ezentúl két hetente üléseznek, legközelebb például a halasztott vámfizetéssel kapcsolatban kívánják meghallgatni a korábbi ipari minisztereket és MOL-elnököket. Pallag László elnök azt ígérte: a hónap végéig rendszerezi a rendelkezésére álló dokumentumokat, amelyeket ezután a bizottság, illetve az ügyészség rendelkezésére bocsát.
Hosszas vita után az olajbizottság tegnap úgy döntött, hogy teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza Nógrádi Zsoltnak a testület előtt tett vallomását. A testület először egy kozmetikázott változatot tervezett nyilvánosságra hozni, ám a nevek kitakarása után a dokumentum teljességgel értelmét vesztette. Az erről szóló vitában Kóródi Mária szabad demokrata képviselő úgy vélte: nevetségessé válna a bizottság, ha a kitakart verzió kapna nyilvánosságot. Abban ugyanis minden nevet, még a vallomást tevő Nógrádi Zsoltét is kitakarták.

Balogh László MDF-es képviselő úgy vélte: semmi értelme a nyilvánosságra hozatalról beszélni, amikor erről már döntés született azzal a megkötéssel, hogy figyelembe veszik Majtényi László adatvédelmi biztos ajánlásait.

Az olajbizottság tegnap úgy döntött, hogy teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza Nógrádi Zsoltnak a testület előtt tett vallomását
A kozmetikázott dokumentumot nem kapták meg a képviselők az ülés előtt, így többen jelezték, nem képesek igennel vagy nemmel szavazni arról, megfelel-e a szöveg az alapvető elvárásoknak, mert egyszerűen nem látták azt. Kóródi Mária úgy vélte: a képviselők lustaságuk miatt nem olvasták az anyagot, miután az előre tudható volt, hogy nem kapják meg az anyagot. Megtekinthették volna azonban azt a testület titkárságán.

Juhász Ferenc alelnök javaslatára végül az olajbizottság zárt ülést rendelt el. Ennek keretében a képviselők megismerhették a nevektől mentesített jegyzőkönyvet. Az ,,olvasási szünetet" követően Juhász Ferenc MSZP-s alelnök kijelentette: a két rossz megoldás közül a kisebbik rosszat választották a képviselők, amikor a teljes dokumentum nyilvánosságra hozatala mellett döntöttek.

Az olajbizottság ezután órákat vitatkozott arról: milyen időközönként ülésezzenek, illetve a következő alkalommal milyen témákról essék szó. Kóródi Mária javasolta: kéthetente tartsanak ülést. Pallag László kisgazda bizottsági elnök viszont azt kérte, akkor tanácskozzon a testület, amikor van miről. Kóródi javasolta azt is: a következő ülésen az ügyészség jelentését hallgassák meg arról, a Nógrádi-vallomásban megemlített 204 személy közül ki ellen folyt, vagy folyik büntetőeljárás olaj-ügy miatt. Az ügyészség képviselője azt kérte: két hét múlva még ne számoltassák be őket. Jelezte: ha az összes nevet ellenőrizni kell, az hosszabb időt igényel, mintha csak egyes nevek érdekelnék a parlamenti bizottságot.

A bizottság végül megszavazta, hogy kéthetente legyenek ülések. A következő alkalommal a halasztott vámfizetés lesz a téma. Ezzel kapcsolatban megszeretnék hallgatni az 1989-1998 között hivatalban lévő ipari minisztereket és MOL-elnököket. Elutasították a szocialista Tóth Károly azon javaslatát, hogy három munkacsoport alakuljon a bizottságon belül, amelyek a különféle szervektől beérkezett dokumentumokat vizsgálnák meg.

A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv
A jegyzőkönyv (html)
117Kb (.rtf formátum)
254Kb (.doc formátum)
Pallag László a testületnek az ígérte: a hónap végéig rendszerezi a rendelkezésére álló dokumentumokat, amelyekbe ezt követően az olajbizottság bármely tagja betekintést nyerhet majd. A nyilvánosságra hozott jelentés nyomtatott szövegét csak a bizottság elérhetőségének közlésének fejében osztotta ki a sajtónak a testület titkárnője.

Szögyényi József ügyvéd úgy véli: Nógrádi Zsoltot az olajbizottság becsapta, amikor az ígérte neki, hogy különösen védett tanúként kezeli, miután a parlamenti bizottságnak nincsen jogosítványa arra, hogy védetté nyilvánítson bárkit is. A sztárügyvéd ezért úgy véli, bár érheti kár Nógrádit a vallomás nyilvánosságra kerülésével, kártérítési igénye nem lehet. Egy parlamenti bizottság előtt ugyanis nem kötelező megjelenni, ám ha elment valaki egy ilyen ülésre, akkor mindenben a grémium segítségére kell lennie.  • Tippek
  • Bankszámla