Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Körös Volán: 'gyanús' olaj

2000.10.24. 22:06
A nagy üzemanyag felhasználók közül csak a Körösvolán Rt.-nél találtak a hatóságok gyanús olajszármazékokat, és a hadsereg néhány tisztjéről bizonyosodott be, hogy összejátszottak a szőkítőkkel - derült ki a parlament olajbizottságának keddi ülésén. A Fidesz és az MDF képviselői a testület ülésének szünetében rendkívüli sajtótájékoztatójukon jelentették be: a legfőbb ügyészhez fordulnak, amiért hét év alatt sem zárult le Éles Gyula bűntető ügye, noha vélhetően az ő megrendelésére dolgozták ki az olajszőkítés technikáját.
A nagyfogyasztók közül egyedül a Körösvolán Rt. vezérigazgatója, Szarvas Péter számolt be arról az olajbizottság keddi ülésén, hogy társaságánál gyanús, a szabványtól eltérő olajat találtak a hatóságok.

Kőrös Volán: szabványon kívüli olaj, felelősségre vonások

A cégnél az elmúlt években több adó- és vámhatósági vizsgálat is megállapított gázolaj-felhasználással kapcsolatos szabálytalanságokat. Elmondása szerint 1995-96-ban 200 ezer liternyi üzemanyag beszerzése miatt indított vizsgálatot az APEH, amelyből kiderült, hogy a fiktív számla mögött nincs teljesítés. A cégvezetés ezután feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, okirat-hamisítás miatt.

Hozzátette: a második adóhatósági vizsgálat a Kőrös Volánnál egy hozzávetőleg 7 millió literes gázolajbeszerzés után indult - ez a cég egyéves üzemanyag-felhasználása - ennek lezárása után a vállalatnak 193 millió forint bírságot kellett fizetnie.

A VPOP is ellenőrizte a Kőrös Volán tevékenységét 1997-ben és tavaly. Mindkét alkalommal szabványon kívülinek minősítették a cég békéscsabai telephelyén vizsgált gázolajat. A 15 ezer, illetve 39 ezer liter gázolaj ellenőrzése után jövedéki bírságot kellett fizetnie a Kőrös Volánnak. Szarvas Péter - az idén augusztusban kinevezett vezérigazgató - kitért arra, hogy a cég több vezetője ellen is eljárás indult a vizsgálatok kapcsán, és szavai szerint hamarosan további felelősségre vonások várhatók.

Hadsereg: az olajezredesek ,,lebukása" óta nem vettek részt olajszőkítésben

Kopasz Jenő, dandártábornok, a hadsereg logisztikai főigazgatója szerint az olajezredesek ,,lebukása" óta nem vett részt a hadsereg az olajszőkítésben.

Jelezte, egyelőre nem tudják befejezni a Petromobil Kft. - az olajezredesek pere kapcsán is érintett vállalkozás amely a felesleges kenőanyagok értékesítésére alakult- végelszámolását, mert, amikor a katonai ügyészség kiszállt a bizonyítékokért, nem vették lajstromba a lefoglalt dokumentumokat, hanem zsákokba pakolva vittek el mindent. Ráadásul az anyagoknak csupán egy töredékét juttatták vissza. A dandártábornok szerint az olajezredesek ügye után úgy megszigorították a beszerzéseket, hogy immár képtelenség a visszaélés.

Kormánypártiak levele a legfőbb ügyészhez

A parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának fideszes és MDF-es tagjai levélben a legfőbb ügyészhez fordulnak Éles Gyula ügyében, aki a feltételezések szerint közvetítette az olajszőkítés technológiáját a ,,feltaláló" és az ,,olajezredesek" között - derült ki a két képviselőcsoport közös keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Balogh László (MDF) utalt arra: Éles Gyula ellen, változó intenzitással, már évek óta folyik vizsgálat, illetve eljárás, ám a mai napig csupán egyetlen tárgyalási fordulót bonyolítottak le ügyében.

A képviselők a legfőbb ügyészhez írott levelükben jelzik: a vádirat szerint Éles Gyula vette fel a kapcsolatot egy veszprémi vegyészmérnökkel, aki több társával együtt kidolgozta az olajszőkítés technológiáját, amely később az összes olajszőkítési tevékenység alapját képezte. A politikusok szeretnék, ha a legfőbb ügyész megvizsgálná: mi indokolta, hogy az Éles Gyula elleni nyomozást egyik hatóság a másikhoz tette át, és miért húzódik el a bírósági eljárás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!