Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Sólyom újból nekifut

2008.01.16. 09:44
Újból megtette javaslatát Sólyom László köztársasági elnök a két hiányzó ombudsman személyére. Az államfő Zombor Ferencet adatvédelmi, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölte. A jelöltek állnak a parlamenti szavazás elé és nem keserednek el akkor sem, ha nem kapnak többséget.
Fülöp Sándor

Fülöp Sándort jelöli a köztársasági elnök a zöldombudsmani posztra. Sok száz zöld pere volt, ő az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület ügyvédje. Fülöp Sándor 1957-ben született, előbb a Fővárosi Főügyészségen, majd a Legfőbb Ügyészségen dolgozott ügyészként. Bemutatásakor az államfő kiemelte, hogy Fülöp Sándor jártas környezetvédelmi jogvitákban, részt vett több környezetvédelmi egyezmény kidolgozásában.

Sólyom László az adatvédelmi ombudsmani posztra Zombor Ferencet javasolta. Ő tavaly óta ügyvéd, de előtte 11 évig volt az adatvédelmi biztos irodájának munkatársa. 2000-ben magyar köztársasági ezüst érdemkeresztet kapott.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt ismertette döntését. Sólyom László úgy fogalmazott: a két jelöltet mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak tartja a poszt betöltésére. A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Pettkó András (MDF), Kóka János (SZDSZ) és Rubovszky György (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Nagy megtiszteltetés

Az államfő ombudsman jelöltjei megtiszteltetésnek tartják, hogy Sólyom László őket javasolta a jövő nemzedékek ombudsmanja, illetve az adatvédelmi biztosi posztra, és állnak a parlamenti szavazás elébe. Fülöp Sándor és Zombor Ferenc erről újságíróknak nyilatkozott, miután a köztársasági elnök bemutatta őket a Sándor Palotában.

Zombor Ferenc kérdésre válaszolva azt mondta, ha úgy dönt a parlament, hogy az előző jelölthöz, az eddigi ombudsmanhoz, Péterfalvi Attilához hasonlóan nem választja meg, azt sem éli meg kudarcként, mert a jelölés elvállalásakor számolt ezzel a veszéllyel, de ennek tudatában vállalta a jelöltséget.

Tovább erősödhet a zöld jog

Fülöp Sándor, akit a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt az államfő, ugyanerről közölte: Zombor Ferenccel egyetértenek abban, hogy számunkra már a jelöltség is nagy büszkeség. Szakmai terveiről azt mondta: ha megválasztanák a jövő nemzedékek ombudmanjának, akkor időről-időre felvetne fontos problémákat és arra kérné a tudományos műhelyeket, az Országos Környezetvédelmi Tanácsot, a környezetvédő ügyészeket, hatóságokat és zöld szervezeteket, hogy alakítsanak ki közös javaslatokat. Az ügyvéd nagy szakmai lehetőségnek tartja jelölését a jövő nemzedékek ombudsmani posztjára, mert a környezetvédelmi jog tovább erősödhet Magyarországon, és az ombudsmani hivatal talán a környezetjog egységesítéséhez is hozzájárulhat. Fülöp Sándor hozzátette: az ombudsman jogkörét elegendőnek tartja ahhoz, hogy hatékonyan tudjon segíteni az embereknek.

Zombor Ferenc tervei kapcsán arról beszélt, hogy az előző két adatvédelmi ombudsman "feladta a leckét", hiszen az információszabadság, a közérdekű adatok megismerése és az adatvédelem terén is nagyon komoly szakmai stábot építettek ki. A jelölt fontosnak nevezte a civilekkel való együttműködést, valamint azt a nemzetközi kihívást, hogy az információs technikák fejlődése veszélyt jelent a magánszemélyek számára, már nemcsak a "nagy testvér", az állam, hanem a mellé felsorakozó kis testvérek, a magáncégek által is. Szerinte ugyanakkor a magyar jogalkotás és jogalkalmazás számára megtisztelő, hogy egy friss felmérés Magyarországot 47 ország közül holtversenyben a 2.-5. helyre sorolta az adatvédelem helyzete szempontjából.

Az ombudsman-jelöltekről első körben december 17-én szavazott a parlament, akkor Sólyom László egyik jelöltje sem kapta meg a szükséges támogatást, az országgyűlés kétharmadának szavazatát. Az adatvédelmi ombudsmani posztra javasolt Péterfalvi Attilára 207 igen és 143 nem szavazat, a jövő nemzedékek parlamenti biztosának tisztségére jelölt Nagy Boldizsárra viszont csak 98 igen és 245 nem szavazat érkezett. Az ombudsmanná választáshoz 257 igen szavazat kellett volna.

Fülöp Sándor a jövő nemzedékek ombudsmanjelöltje és Zombor Ferenc az adatvédelmi ombudsmanjelölt

"Nyilvánvalóan politikai döntés született" - reagált akkor az ombdusman-jelöltek elbukására a köztársasági elnök. Szerinte ugyanis ez a döntés szembenáll a szakmaisággal, hiszen az azt bíráló parlamenti bizottságok rábólintottak a két jelöltre.

Az Alkotmány V. fejezete

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa

32/B. § (1) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladata, hogy az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.

(2) A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának feladata, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.

(3) Az országgyűlési biztos eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.

(4) Az állampolgári jogok, illetőleg a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosait a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával választja. Az Országgyűlés egyes alkotmányos jogok védelmére külön biztost is választhat.

(6) Az országgyűlési biztos tevékenységének tapasztalatairól évente beszámol az Országgyűlésnek.

(7) Az országgyűlési biztosokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Sólyom Lászlónak a szavazás után 30 napja volt, hogy ismét jelölteket állítson. A köztársasági elnök az ombudsmanok személyéről a szavazás előtt nem egyeztetett a pártokkal.

Az MSZP a frakció tagjaira bízta, szavazzanak lelkiismeretük szerint, bár lapinformációk szerint a 2001 óta adatvédelmi ombudsmanként tevékenykedő Péterfalvi Attilát a jobboldal jelöltjének tartották, míg Nagy Boldizsárnak a Bős-Nagymaros-per elvesztését rótták fel. A többi parlamenti párt a szavazás előtt úgy nyilatkozott, mindkét jelöltet támogatni fogják, a szavazás adatai viszont mást mutattak.

Az adatvédelmi biztos mandátuma már december 13-án lejárt. A parlament döntése értelmében pedig megszüntették az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi tisztségét, helyette a jövő nemzedékek ombudsmanja posztot hozták létre, ezt a parlament november végén szavazta meg.

A zöldombudsman feladata elsősorban a környezetrombolás megfékezése lesz, azaz a jelenben élők élethez és egészséges környezethez való alkotmányos jogának védelme, ami kiterjed a következő generációk életfeltételeinek biztosítására is. Jogköre szerint vizsgálódhat a magánszférában, hatósági eljárást kezdeményezhet, ha környezetszennyezést észlel, és felhívhatja a figyelmet ennek megszűntetésére, valamint ajánlásokat bocsáthat ki.