Ágnes
-5 °C
2 °C

Fogadtak vagy nem fogadtak sérülteket az idegsebészek?

2006.09.07. 09:36
Csökkenteni akarták a mentőautók terhelését, ezért a csak speciális betegekkel foglalkozó idegsebészettől azt kérték, átmenetileg vegyenek fel "hagyományos" sérülteket is. Erre állítólag hajlandóak voltak, a mentősök mégis panaszkodnak.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) augusztus 20-án telefonon kereste meg az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) ügyeletesét, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel ne küldjék tovább a nem kizárólag fejsérült betegeket, hanem próbálják helyben ellátni, felvenni őket. Akkor már látszott, hogy annyi sérültet kell ellátni, hogy azt nehezen bírnák az ügyeletes traumatológiai osztályok.

"Az ügyeletes orvos kérésemtől elzárkózott azzal az indokkal, hogy ha olyan betegeket is felvesznek az OITI-ba, akiknek nem ott lenne a helyük szakmai szempontból, akkor más, esetleg idegsebészeti intervencióra szoruló betegek elől vennénk el a helyeket" - írta az OMSZ főigazgató-helyettese az ügyben vizsgálatot elrendelt Molnár Lajos miniszternek.

Készségesek voltak?

Nyáry István, az OITI főigazgatója máshogy emlékszik a történtekre. Az azóta elvégzett vizsgálatokra hivatkozva azt mondta, az OITI ügyeletese egyáltalán nem zárkózott el a mentőszolgálat megkeresése elől, sőt, készségesen válaszoltak a felkérésre. Nyáry István elmondta, hogy kórházukban idegrendszeri-, fej- és gerincsérülteket tudnak kezelni, más traumatológiai sérülések ellátására nem rendezkedtek be.

A főigazgató szerint ügyeletesük ettől függetlenül nem zárkózott el az elől, hogy más sérülteket is odavigyenek hozzájuk, de azt is jelezte, nem biztos, hogy el is tudják látni őket.

Nem voltak készségesek?

"Az OITI ügyeletese nem mutatott készséget a sérültek befogadására" - kötötte az ebet a karóhoz Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek nyilatkozva. Azt mondta, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben az egészségügyben dolgozóktól is a szokásostól eltérő, készségesebb magatartásra lett volna/van szükség. Rámutatott, hogy az OITI bevonását azért kezdeményezték, hogy a mentőautók terhelése csökkenjen, de az idegsebészet ügyeletese értetlenkedett, majd Győrfi tájékoztatása szerint azzal zárta a beszélgetést, hogy nyugodtan vigyenek más sérülteket is hozzájuk, de ők tovább fogják őket küldeni, ez pedig pont ellentétes lett volna a kérésük lényegével. Végül emiatt kétséges eseteket, azaz átmeneti ellátásra szorulókat nem is szállítottak oda.

"Egy ilyen helyzet más hozzáállást igényel, fel kellett volna venni átmenetileg a betegeket" - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!