Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem írta alá a köztársasági elnök a közbeszerzési törvényt

2004.12.27. 17:37
Az önkormányzatok saját, 100 százalékos tulajdonú cégeiknek közbeszerzési kötelezettség nélkül kiadhatnának közfeladatnak minősülő munkákat. Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint ez a kivételezés az uniós joggal ellentétes.

Mádl Ferenc államfő "megfontolásra" visszaküldte a közbeszerzési törvény módosítását az országgyűlésnek - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya hétfőn. Mádl Ferenc álláspontja szerint a parlament által december 14-én elfogadott törvény ellentétes az európai közösség jogával - áll a köztársasági elnök közleményében.

Az államfő úgy véli, hogy a törvény olyan kivételt teremt a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alól, amelyet a közösségi jog nem ismer, illetve a közösségi jogba ütköző módon szűkíti a közbeszerzés lefolytatására kötelezett szervezetek körét. Mádl Ferenc levelében kifejtette: a közbeszerzés intézményének lényege, hogy a közpénzek felhasználását átláthatóvá és ellenőrizhetővé tegye, így megelőzze a korrupció lehetőségét és biztosítsa a verseny tisztaságát.

Döntéséről Mádl levélben tájékoztatta Szili Katalin házelnököt is. Gy. Németh Erzsébet a törvénytervezet egyik benyújtója az Indexnek elmondta, hogy szándékaik szerint, amelyet 304 képviselő támogatott, az önkormányzatok saját, 100 százalékos tulajdonú cégeiknek közbeszerzési kötelezettség nélkül kiadhattak közfeladatnak minősülő munkákat.

Az igazságügyi tárca politikai államtitkára a szavazás előtt elmondta, hogy a kormány nem támogatja a javaslatot, mivel annak elfogadása az európai közösségi jogba ütköző megoldást eredményezne. Hankó Faragó Miklós akkor hangsúlyozta: a javaslat a közösségi joggal összeegyeztethetetlen módon kívánja a közbeszerzési törvény hatályára vonatkozó rendelkezést módosítani, "egészen pontosan szűkíteni, és ezáltal egyben a közbeszerzési törvény hatálya alóli kivételek körét bővíteni".