Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Bajban az önkormányzatok

2003.08.08. 09:32
Idén eddig egy önkormányzat ment csődbe, de a hazai települések nagy hányadát folyamatosan fenyegeti a pénzügyi ellehetetlenülés. Az adósságrendezésen átesett kisközségek nehezen heverik ki a pénzügyi megrázkódtatást. A települések negyven százaléka önhibáján kívül hátrányos helyzetű, Kaposvár polgármestere szerint a magyar önkormányzati rendszer legsúlyosabb válságát éli át.
Főként gazdasági baklövések - mint például egy fedezet nélküli útépítés - miatt kerülnek csődbe az önkormányzatok - olvasható a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent, az önkormányzatok helyzetét elemző cikkben.

Az önkormányzatok többségét gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti. Idén eddig önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került 1149 település összesen 22,4 milliárd forint támogatást igényelt a költségvetésből. Az elbírálás után 1074 helyhatóság jutott együttesen 14,7 milliárdos anyagi segítséghez. 2000-ben 1167 önkormányzat 12,4 milliárd, 2001-ben 1206 település 13,6, 2002-ben 1280 önkormányzat 16,7 milliárdos támogatást kapott.

A statisztikai adatok szerint a településeknek "csak" a negyven százaléka önhibáján kívül hátrányos helyzetű (önhikis), a valóságban kivétel nélkül minden önkormányzatnak hiánya van - állítja Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának vezetője. Kaposvár polgármestere szerint a magyar önkormányzati rendszer legsúlyosabb válságát éli át, a 2003-as költségvetés pedig kifejezetten tragikus a falvak, városok számára. A helyhatóságoknak 2004-ig minimum 220 milliárd forinttal több pénzt kellene kapniuk. A fideszes politikus úgy véli: a kormány azért erőlteti a közigazgatási reformot, hogy palástolja a valódi problémákat.

Jauernik István, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának szocialista alelnöke úgy fogalmazott: az lenne a normális, ha nem lenne egy-kétszáznál több önhikis település, ám arra nem lát reális esélyt, hogy a közeljövőben megváltozhat a rendszer. Ez leghamarabb a közigazgatási reform után történhet meg, amely átrendezi az önkormányzati rendszer feladat- és hatáskörét, valamint a finanszírozást.

A gyakorlat

Az idén egyetlen csődöt jelentett település, a Bács-Kiskun megyei Dunafalva "vesztét" egy gázberuházás okozta. A település annak ellenére nem fizetett a hálózat kiépítéséért a Dégáz Rt.-nek, hogy erre a célra a területfejlesztési tanácstól 36, a lakosságtól további 18 millió forintot kapott.

A tartozás négy év alatt kétszeresére, kamatokkal együtt csaknem hetvenmillió forintra nőtt. A Dégáz tavaly végrehajtási eljárást kezdeményezett, amit a bíróság is jóváhagyott. A végrehajtónak így jogában állt az önkormányzat számláját kiüríteni. Mivel a település forrásai nem fedezték az adósságot, márciusban megkezdődött az adósságrendezési eljárás. A település ingatlanjait 47 millió forintra értékelték. Az eladásból befolyó összeg egy számlára kerül, amire pedig nem sikerül vevőt találni, azt a tartozás fejében felajánlják a hitelezőknek.

"Csődbe úgy lehet jutni, hogy a település vezetői sorozatos gazdasági baklövéseket követnek el" - mondta a Magyar Hírlapnak Pap Imre, aki az anyagi összeomlás után, két csődeljárás idején volt Nágocs polgármestere. A 720 lelkes falu még évekkel ezelőtt 240 millió forintos tartozást halmozott fel. Az eladósodás az útépítéssel kezdődött, a hiányzó önrészt pedig újabb és újabb beruházáshoz nyújtott támogatásból igyekeztek pótolni.

Ki a felelős?

Az önkormányzati csődöknél a testület és a polgármester felelőssége egyaránt felvetődhet. Arra is volt már példa, hogy a csődhelyzet miatt a település pedagógusai, óvónői és a polgármesteri hivatal munkatársai hónapokig nem kaptak fizetést. A működésképtelenné vált önkormányzatok azonban ilyen esetekben sem számolhatók fel, az alapvető feladatokat el kell látniuk. Többségében jónak tűnő cél érdekében kezd vállalkozásokba egy-egy település. Emellett a különböző infrastrukturális fejlesztésekre kiírt pályázatok is arra ösztönözték az önkormányzatokat, hogy erejüket meghaladó beruházásokba, gáz- és közműfejlesztésekbe kezdjenek. Több helyen alacsony kamatozású külföldi hitelből próbálták előteremteni a pályázat feltételeként megszabott "önrészt".