Judit
2 °C
7 °C

Szórólapkampányba kezd az MSZP

2003.09.09. 19:26
Országos kampányt szervez az MSZP a kormány tevékenységének megismertetésére, értesült szocialista forrásokból az Index. Úgy tudjuk, ezekben a párt sorra veszi választási ígéreteit, számot ad arról, ebből mi valósult meg, és milyen "zavaró körülmények" akadályozták az ígéretek teljesítését. Hamarosan a kormány is saját maga reklámozásába kezd.
Nagyszabású kampányt szervez az MSZP a kormány tevékenységének népszerűsítésére, értesült az Index szocialista forrásokból. Úgy tudjuk, a párt kampánytanácsadója, Ron Werber javasolta a szocialistáknak, hogy a nyári kommunikációs bakikat az embereket megszólító személyes hangvételű szórólapokkal ellensúlyozzák. Az Index úgy tudja, hogy a párt az következő napokban több millió szórólapon igyekszik majd "magyarázni a bizonyítványt". A szocialista aktivisták még ezen a héten megkapják a szóróanyagokat, amelyek egyszerre érkeznek majd meg valamennyi MSZP-s területi irodába.

Zavaró körülmények

A párt a szórólapokon a kormány elmúlt másfél éves tevékenységét kívánja népszerűsíteni, különös tekintettel a jóléti intézkedésekre. Úgy tudjuk, a szóróanyagokon sorra veszi a párt választási ígéreteit, illetve azt, hogy azokból mi valósult meg. Emellett ismertetik azokat a "zavaró körülményeket", amelyek nehezítették a kormánypártok munkáját. Jelentős hangsúlyt kap a legnagyobb rivális a Fidesz "botránypolitizálása" is, az MSZP azonban a szórólapokon nem védekezni fog, hanem ellentámadásba lendül.

A közvélemény-kutatások szerint a nyáron jelentősen megfogyatkozott a szocialisták támogatóinak tábora. Sokan az MSZP-n belül is a K&H-botrány és a gazdasági nehézségeket orvosolni hivatott adóügyek gyenge kommunikációját hibáztatták azért, hogy a Fidesz a legutolsó adatfelvételekben már átvette a vezetést. A K&H-ügyben legtöbbször csak reagálásokkal igyekezett elhárítani a kormányoldal az ellenzéki vádakat, főként a kormányszóvivő útján híva fel a figyelmet arra, hogy az előző kormány idején is voltak gyanús ügyek.

A brókerbotrány "ellentételezéseként" felbukkant ugyan az Orbán-kabinet informatikai pénzeinek elköltéséről született Kehi-jelentés, a szocialisták mégsem tudtak kitörni a defenzívából. Az elemzők szerint jelentős népszerűség-csökkenést okozott az adóemelések koncepciótlan nyilvánosságra hozatala is, ami miatt maga az MSZP-frakció is csatlakozott a kormányzati terveket bíráló ellenzékhez.

Háromszorosan verik vissza

Utcai jelenléttel, szórólapokkal tájékoztatja az embereket az MSZP a kormány eredményeiről. Ez egyben új munkastílus kezdetét jelenti az MSZP-ben - közölte az MSZP közelgő kampányáról Tóbiás József, a szocialisták pártigazgatója a párt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Szavai szerint az MSZP több ezer aktivista részvételével zajló szeptemberi kampánya azt mutatja majd be, milyen eredményeket ért el a Medgyessy-kormány, illetve milyen "alaptalan vádakkal, rágalmakkal próbálja meg elfedni" azt a Fidesz.

"A Fidesz és politikusai hazudnak. Elég volt a hazugságokból, a ránk kényszerített méltatlan vitákból!" - emelte ki Tóbiás.Újhelyi István, a párt elnökségi tagja ehhez hozzátette: "Áderék túl hosszan vezethették félre a társadalom saját sorsáért aggódó, a rossz hírekre és a tévinformációkra gyorsan felfigyelő tagjait". Közölte azt is: "minden egyes hazugságot háromszorosan verünk vissza".

"Az MSZP lebecsüli az embereket"

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint "az MSZP lebecsüli az embereket, ha azt hiszi, hogy a durva és agresszív kommunikációnak, milliárdokba kerülő szórólapoknak jobban hisznek majd, mint annak, amit saját bőrükön tapasztalnak". Reményét fejezte ki, hogy a szocialisták "a tényszerűség, tárgyszerűség és az őszinteség jegyében" azt is feltüntetik a szórólapokon, hogy jövőre "a kormány megemeli az áfát, új adókat vezet be, adókedvezményeket szüntet meg és befagyasztja a béreket". Hozzátette: emelkedik a gáz, a villany és a gyógyszer ára.

Révész Máriusz szavai szerint egyre többen érzik, hogy miközben az Orbán-kormány alatt gyarapodott az ország, most a Medgyessy-kabinet tevékenysége következtében az emberekre elszegényedés vár. Emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök korábban kijelentette, "a jóléti államok kora lejárt". "Sokan félnek attól, hogy jövőre a jóléti helyett rosszulléti rendszerváltás vár rájuk" - zárta nyilatkozatát a Fidesz szóvivője.

A kormány is önreklámba kezd
A kormány intézkedéseit fogja népszerűsíteni hamarosan a Kormányzati kommunikációs Központ is (KKK). A kormány a Közbeszerzési értesítőben teljes körű reklámtendert hirdetett a kormány kommunikációs stratégiájának részét képező feladatokra és arra, hogy a közvéleményt időben tájékoztassák a jelentős kormányzati programokról. A Kreatív Intern kommunikációs hírlevél beszámolója szerint a tender győztese felel majd a kormányzati kommunikációs kampányok megtervezéséért és lebonyolításáért, mindez kiterjed a médiatervezésre, a médiafoglalásra, beleértve a nyomtatott médiamegjelenéseken túl az elektronikus és az online médiát, valamint a közterületi és belterületi felületeket is.

A leendő nyertes látja majd el a kormányzat intézkedéseinek promóciójához szükséges papíralapú és online kiadványokkal kapcsolatos kreatív feladatokat, directmail-akciók tervezését és lebonyolítását, webszájt létrehozását és az információtartalom rendszeres karbantartását. A rendezvényszervezés és a konferenciák lebonyolítása is a leendő nyertes feladata. Azt azonban nem tudtuk kideríteni, hogy minderre mennyi pénzt szán a kabinet, mert a tendert kiíró Simkó János már nem dolgozik a kancellárián, Gál J. Zoltán kormányszóvivő pedig többszöri megkeresésünkre is csak annyit üzent titkárnőjével, hogy a kormány önreklámozásának - felvetésünkkel ellentétben - nincs köze a közelgő európai parlamenti választásokhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?