Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarka magyar összefogás az erőszak ellen

2008.09.04. 10:50
A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett Magyar Charta szeptember 20-án, az Összefogás az erőszak ellen mozgalom október 4-ére hívja utcára híveit, hogy így tiltakozzanak a kisebbségeket ért atrocitások ellen. A pártoktól független kezdeményezés szervezői Gandhi születésnapját választották arra, hogy jelképesen visszafoglalják a szélsőjobbtól az Andrássy utat.

"Nem csak beszédre, cselekvésre is szükség van" - indokolta az Összefogás az erőszak ellen mozgalom létrehozását Daróczy Ágnes újságíró. A kezdeményezés akkor indult, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Chartát hívta életre.

Daróczy szerint a két kezdeményezés közt az a különbség, hogy az övék pártoktól független. Nem napi politikai haszonszerzés a céljuk, hanem az, hogy közjogi méltóságokat, egyházi vezetőket és politikusokat az erőszak elleni kiállásra sarkallják.

A szervezők Gandhi születésnapján jelképesen visszafoglalják az Andrássy utat a szélsőségesektől, amikor végigjárják a nyári melegfelvonulás útvonalát a Deák tértől a Hősök teréig. A Tarka magyar! jelszóval vonulók azt is tervezik, hogy a résztvevők által hozott színes textildarabokból megvarrják a sokszínű Magyarországot jelképező térképet.

Daróczy Ágnes szerint céljuk, hogy elősegítsék a társadalmi közmegegyezést az erőszak ellen. Úgy látja, véget kell vetni annak, hogy folyamatosan kampánylázban ég az ország és a különböző oldalon állók már szóba sem állnak egymással.

A mozgalomhoz számos civil szervezet csatlakozott, köztük a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Humanista Mozgalom, a Labrisz Egyesület, a Szivárvány Misszió Egyesület, a Háttér Társaság a Melegekért, a Védegylet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete.