Orbán: A népszavazás az erőszak alternatívája

2008.02.14. 09:42
Nagyobb arányban mehetnek el az emberek a népszavazásra, mint korábban, mondta Orbán Viktor a TV2 csütörtök reggeli műsorában. A Fidesz elnök nem gondolkodik a népszavazás sikertelenségén, s arra készül, hogy már március 10-én benyújtják a három kérdés ügyében a törvénymódosító javaslatokat.

Az ellenzéki pártelnök szerint a jelenlegi helyzet - amelyet egyfajta zsákutcában vergődésként jellemzett - nagyobb felelősséget gerjeszt az emberekben, másrészt a kérdések most először közvetlenül érintik a mindennapi életet "pénztárcába, húsba vágóan", és az emberek először mondhatják el véleményüket a kormánnyal szemben.

"Ezek mind olyan elemek, amelyeket az emberek majd megfontolnak, értékelnek, és ha ezt megteszik, akkor magasabb arányban is elmehetnek, mint a korábbi alkalmakkor" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy elképzelhetőnek tart-e előrehozott választást a népszavazás után, Orbán Viktor megismételte a szerdai országértékelő beszédében elmondottakat: a referendum egy új korszak első lépése lesz, de hogy ez a lépés milyen hosszú, ez azon múlik, mennyien mennek el szavazni.

A Fidesz vezetője ugyanakkor kijelentette: hisz abban, hogy a népszavazás igenis befolyásolja, milyen kormány van, és az mit tehet, és nem tehet meg.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a sikeres népszavazás után az emberek megint az utcára mennek, Orbán Viktor közölte: azt fogják mondani az embereknek, hogy ha van véleményük, mondják el, ha akarnak, tüntessetek, de mindig békésen, emberségesen, másokat nem sértve, hogy a határozottság ne forduljon durvaságba, a békés akaratnyilvánítás erőszakba.

Utalt arra, hogy a népszavazás az erőszak alternatívája, hiszen amikor a referendumot kezdeményezték, akkor "utcai felfordulás" volt a kormány politikájával szemben, és bár a formával nem ért egyet, szerinte ez érthető okok miatt fakadt fel.

Arra a felvetésre, hogy hívei nem vártak-e tüzesebb beszédet tőle, Orbán Viktor azt mondta: a beszéd előtt több mint háromezer embert kérdeztek internetes kérdőíven, miről és milyen stílusban szeretne hallani, és a legtöbben azt mondták: beszéljen a jövőről, a szándékaikról és inkább arról, ami összeköt, és ne arról, ami elválaszt.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sikeres népszavazás esetén a Fidesz valószínűleg március 10-én reggel benyújtja a három kérdés ügyében a törvénymódosító javaslatokat. Hozzátette: sikertelenségen nem gondolkodik.

A pártelnököt a szerdai országértékelő beszédében mondott "magunkfajta" kifejezésről is kérdezték. Orbán Viktor erről kifejtette: a beszédben azt mondta, hogy a tandíj a magunkfajtákat a régi világban is kizárta volna is az egyetemről, és itt a magunkfajta kifejezés a szegényebb családban született, de észbeli képességek jelét mutató fiatalokra vonatkozott.

A pártelnök a szocialista képviselők ellen elkövetett Molotov-koktélos merényletek kapcsán azt mondta, szolidárisak azokkal, akiket ilyen fenyegetés ért, ugyanakkor szerinte a rendőrség alkalmasságának mércéje, sikerül-e felderíteni a történteket.