Judit
3 °C
7 °C

Orbán nagyobb gazdasági életteret szeretne

2002.01.27. 10:50
A kedvezménytörvény olyan beruházás, amely a következő években bizonyosan megtérül Magyarországnak, mondta Orbán Viktor vasárnap, a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az SZDSZ Új generáció tagozata tiltakozó megmozdulást tartott a Tetthely-sorozat keretében a Magyar Rádió előtt amiatt, hogy a miniszterelnök a kormányzati ciklusban ötödször szerepelt a Vasárnap Újság című rádióműsorban.
A kormányfő szerint, ha sikerül összekapcsolnunk a határon túli magyarokat a magyarországi magyarokkal, a határon túli magyarok gazdasági életterét a magyarországi gazdaság életterével, akkor az ország gazdasága sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint most.

A kedvezménytörvénnyel összefüggő magyar-román egyetértési nyilatkozatról szólva kiemelte, hogy a megállapodást több európai szervezet üdvözölte, s a magyar kormány az Európai Unióból is kedvező visszajelzéseket kapott. angsúlyozta, hogy annak semmilyen kedvezőtlen hatása nem lesz a magyarországi magyarokra nézve, s - mint mondta - úgy látja, a megállapodás körüli belpolitikai vita most már nyugvópontra jut.

Jószomszédi viszony

A kormányfő rámutatott arra, hogy egyedül Szlovákiával nem sikerült még megállapodni a kedvezménytörvényről, ezért nyugodt tárgyalásokon kívánja a kormány rendezni a vitát Pozsonnyal.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy a vele szomszédos országok is fejlődjenek, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy a kedvezménytörvényt úgy tudja bevezetni, hogy egyúttal megőrizze jó kapcsolatait szomszédaival.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormány azt kívánja elérni diplomáciájával, hogy a magyarokat, a magyar ügyeket szimpátiával fogadja a világ. A magyar gazdaság teljesítményét, a magyar ügyeket nagyon régen fogadták olyan szimpátiával, mint a legutóbbi esztendőkben - vélekedett a miniszterelnök.

Orbán jobbal hárított

A miniszterelnök a Kende Péter által róla írt könyvvel kapcsolatban úgy vélte, lesz még olyan idő Magyarországon, amikor ez a hang eltűnik, és nem gondolja senki azt, hogy a hatalom megszerzése érdekében szabad átgázolni minden emberi méltóságon.

Az amerikai nagykövetnek a magyarországi antiszemitizmusra vonatkozó kijelentéseit kommentálva Orbán Viktor leszögezte: a magyar kormány igaztalan kritikát más országról nem szokott mondani, ezért ezt várják el a többi államtól is.

A szocialista miniszterelnök-jelölt ígéreteivel kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette, hogy március 20-a előtt nem kíván részt venni a kampányban. Megjegyezte azonban, hogy a gazdaság teljesítményétől függ, jut-e többletforrás nyugdíjemelésre, egészségügyre és oktatásra.

Van még a tarsolyban?

Hallgatói érdeklődésre válaszolva elmondta: a kormány tervezi olyan alap felállítását, amely a kisvállalkozókat segélyezné, ha tönkremegy vállalkozásuk. Közölte azt is, hogy a kormány foglalkozott az ipari üzletrész-tulajdonosok ügyével is, de a kérdés bonyolultsága miatt hátrább sorolta azt.

Az EU csatlakozásra a miniszterelnök szerint azért van Magyarországnak szüksége, hogy beleszólása legyen azokba az uniós döntésekbe, amelyek már most is kihatnak az országra, másrészt jelentős pénzügyi támogatásokban részesül majd a csatlakozás után.

Szóba került a miniszterelnök minapi horvátországi látogatása is. Orbán Viktor - mint mondta - felajánlotta a horvát kormányfőnek, ha az újjáépítési listán magyar területeken lévő épületeket előrevesznek, akkor azok helyreállításában szívesen részt vesz a magyar kormány.

Tiltakozás a szélsőséges műsor ellen

Tiltakozó megmozdulást tartott a Tetthely-sorozat keretében az SZDSZ Új generáció tagozata a Magyar Rádió előtt amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányzati ciklusban ötödször szerepelt a Vasárnapi Újság című rádióműsorban.

Gusztos Péter, az Új generáció szóvivője a hét közepén az SZDSZ ügyvivőjeként nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy ne menjen el a rádióműsorba. A levélben kérdéseket is intézett a miniszterelnökhöz, de azokra sem írásban, sem a Vasárnap Újságban nem kapott választ.

Az ügyvivő felidézte: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly nyáron már kimondta, hogy a műsor törvénysértő, ám ez nem változtatta meg Orbán Viktor szimpátiáját, aki kedvenc rádiós programjának nevezte a Vasárnapi Újságot. Gusztos Péter kijelentette: a miniszterelnöknek az lenne a kötelessége, hogy küzdjön azok ellen az eszmék ellen, amelyeket ez a műsor képvisel és közvetít, ehelyett azonban támogatja a Vasárnapi Újságot.

Gusztos szerint a Fidesz hiába állítja, hogy nem kötne koalíciót a MIÉP-pel, az informális koalíció már régóta működik, amelyet a rádióban történt események is bizonyítanak. Egyúttal jelezte: mivel személyesen nem volt rá módjuk átadni, postán küldik el Orbán Viktornak azt az újabb levelet, amelyben megtalálható egy idézetgyűjtemény a Vasárnapi Újság "különösen visszataszító, uszító szövegeiből", továbbá az ORTT ide vonatkozó határozata.

Borókai: későn kelt az Új generáció

Borókai Gábor kormányszóvivő szerint az Új generáció képviselőinek lehetőségük lett volna arra, hogy vasárnap reggel átadják neki a miniszterelnöknek írt levelüket.

A miniszterelnök a szokott útvonalon és módon érkezett a rádióba. Én a főbejáratnál vártam az Új generáció tagjait, akiknek talán túl korai volt a 7 órai műsorkezdet, és akiket fél 9-es távozásomkor sem fedeztem fel a Bródy Sándor utcai bejáratnál - közölte.

Borókai Gábor hangsúlyozta: a Vasárnapi Újságot a felmérések szerint 1,5 millióan hallgatják, s ezek az emberek joggal várhatják el, hogy a miniszterelnök válaszoljon az általuk feltett kérdésekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?