Jolán
2 °C
4 °C

A kormányfő több gyermeket szeretne

2002.01.30. 09:43
Orbán Viktor szeretné, ha egyre többen vállalnának egyre több gyermeket. A kormányfő szerda reggeli rádióinterjújában ismét szólt a kedvezménytörvényről, a horvát-magyar kapcsolatról, valamint a külföldi magyar befektetések lehetőségéről.
A kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában szólt arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2001 második félévében 5,6 százalékra esett vissza a regisztrált munkanélküliek száma, és ez jobb eredmény, mint az európai uniós átlag, illetve sokkal jobb annál, mint ami négy évvel ezelőtt, a polgári kormány hivatalba lépésekor volt. A miniszterelnök a magyar társadalom életkori összetételének sajátosságaival magyarázta, hogy a munkanélküliek mellett a foglalkoztatottak száma is csökkent.

A teljes foglalkoztatottság a cél

Szavai szerint egyre több ember válik inaktívvá, de nem munkanélkülivé, ugyanis elmennek gyereket szülni, vagy nyugdíjba. Véleménye szerint Magyarország demográfiai helyzetének múlt évi javulása az idősebb emberek életkor-meghosszabbodásának tudható be.

- Kulcskérdés, hogy tudunk-e olyan világot teremteni Magyarországon, ahol egyre több fiatal szeretne egyre több gyermeket - fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a teljes foglalkoztatottság a cél.

Orbán szerint stabil a munkaerőpiac

A miniszterelnök ismét leszögezte, hogy semmi sem fenyegeti a magyar munkaerőpiacot, egyetlen magyar embernek sem kell veszélyben éreznie az állását. Közölte, hogy a munkaerőpiac korlátozott, szabályozott és a kormány erős kézzel rendet is tart ezen a területen.

Szólt arról, hogy Magyarország szomszédai - Szlovákia kivételével - mind jól együtt tudnak élni a kedvezménytörvénnyel. Véleménye szerint a hat érintett államból öttel jó a kapcsolat, a kérdés rendezett és működik a kedvezménytörvény.

Ápolt külkapcsolatok

Orbán Viktor bízik abban, hogy előbb-utóbb Szlovákia is csatlakozik a másik öt országhoz. Kitért arra, hogy jó személyes kapcsolatot ápol a szlovák miniszterelnökkel. Reményét fejezte ki, hogy szlovák partnerének sikerül nem csak egyben tartania koalíciós kormányát, hanem egy, a magyarok számára is kedvező közös akarat mentén tudja összefogni a kormányzó pártokat.

Múlt heti horvátországi látogatása kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a két ország jószomszédi viszonya nem a pártszimpátiáknak tudható be, hanem az egymásrautaltság, a sorsközösség, a kölcsönös tisztelet magyarázza azt.

Kitért arra, hogy Magyarország nem csak az államhatárokon belüli gazdasági lehetőségekben gondolkodik, hanem az egész Kárpát-medencében keresik a magyar tőke számára megfelelő befektetési helyeket.

Az EU-csatlakozásról tárgyal Finnországban

A miniszterelnök kedd óta Helsinkiben tartózkodik, ma éppen finn kollégájával, Paavo Lipponennel tárgyal. A skandináviai körutat szerdán svédországi megbeszélésekkel folytatja Orbán Viktor; a tárgyalások témája: az európai úniós csatlakozás feltételei és lehetőségei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?