Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A kormányfő több gyermeket szeretne

2002.01.30. 09:43
Orbán Viktor szeretné, ha egyre többen vállalnának egyre több gyermeket. A kormányfő szerda reggeli rádióinterjújában ismét szólt a kedvezménytörvényről, a horvát-magyar kapcsolatról, valamint a külföldi magyar befektetések lehetőségéről.
A kormányfő szokásos szerda reggeli rádióinterjújában szólt arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2001 második félévében 5,6 százalékra esett vissza a regisztrált munkanélküliek száma, és ez jobb eredmény, mint az európai uniós átlag, illetve sokkal jobb annál, mint ami négy évvel ezelőtt, a polgári kormány hivatalba lépésekor volt. A miniszterelnök a magyar társadalom életkori összetételének sajátosságaival magyarázta, hogy a munkanélküliek mellett a foglalkoztatottak száma is csökkent.

A teljes foglalkoztatottság a cél

Szavai szerint egyre több ember válik inaktívvá, de nem munkanélkülivé, ugyanis elmennek gyereket szülni, vagy nyugdíjba. Véleménye szerint Magyarország demográfiai helyzetének múlt évi javulása az idősebb emberek életkor-meghosszabbodásának tudható be.

- Kulcskérdés, hogy tudunk-e olyan világot teremteni Magyarországon, ahol egyre több fiatal szeretne egyre több gyermeket - fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: a teljes foglalkoztatottság a cél.

Orbán szerint stabil a munkaerőpiac

A miniszterelnök ismét leszögezte, hogy semmi sem fenyegeti a magyar munkaerőpiacot, egyetlen magyar embernek sem kell veszélyben éreznie az állását. Közölte, hogy a munkaerőpiac korlátozott, szabályozott és a kormány erős kézzel rendet is tart ezen a területen.

Szólt arról, hogy Magyarország szomszédai - Szlovákia kivételével - mind jól együtt tudnak élni a kedvezménytörvénnyel. Véleménye szerint a hat érintett államból öttel jó a kapcsolat, a kérdés rendezett és működik a kedvezménytörvény.

Ápolt külkapcsolatok

Orbán Viktor bízik abban, hogy előbb-utóbb Szlovákia is csatlakozik a másik öt országhoz. Kitért arra, hogy jó személyes kapcsolatot ápol a szlovák miniszterelnökkel. Reményét fejezte ki, hogy szlovák partnerének sikerül nem csak egyben tartania koalíciós kormányát, hanem egy, a magyarok számára is kedvező közös akarat mentén tudja összefogni a kormányzó pártokat.

Múlt heti horvátországi látogatása kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a két ország jószomszédi viszonya nem a pártszimpátiáknak tudható be, hanem az egymásrautaltság, a sorsközösség, a kölcsönös tisztelet magyarázza azt.

Kitért arra, hogy Magyarország nem csak az államhatárokon belüli gazdasági lehetőségekben gondolkodik, hanem az egész Kárpát-medencében keresik a magyar tőke számára megfelelő befektetési helyeket.

Az EU-csatlakozásról tárgyal Finnországban

A miniszterelnök kedd óta Helsinkiben tartózkodik, ma éppen finn kollégájával, Paavo Lipponennel tárgyal. A skandináviai körutat szerdán svédországi megbeszélésekkel folytatja Orbán Viktor; a tárgyalások témája: az európai úniós csatlakozás feltételei és lehetőségei.