Auguszta
-4 °C
2 °C

A kormány még nem egyeztetett Budapesttel az olimpiáról

2001.06.05. 22:20
Magyarország szuverén állam, amely a nemzetközi normák figyelembevételével és betartásával, azonban saját érdekei szerint alakítja költségvetését, gazdálkodását - összegezhető Orbán Viktor miniszterelnök véleménye a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar gazdaságot érintő bírálatával kapcsolatban. A kormányfő kedd esti televíziós interjújában úgy fogalmazott: az IMF elemzése több pozitívumot tartalmaz, mint negatívumot. Orbán Viktor emellett újfent úgy vélekedett, hogy szükség van az olimpia megrendezésére.
Az m1-en elhangzott interjúban a miniszterelnök úgy fogalmazott, szívesen fogad minden tanácsot - így akár az IMF-ét is - de mivel Magyarország szuverén állam, csak azt a tanácsot fogadja meg, amely az ország érdekében áll.

A kormányfő közelmúltbeli kijelentését megismételve közölte, a második-harmadik vonalbeli metropoliszoknak - Szöult, Barcelonát és Sydneyt említette példaként a közelmúltból - szükségük van a világ figyelmének felkeltése céljából olyan nagy rendezvények lebonyolítására, mint egy olimpia. A miniszterelnök azonban elmondta, a 2012-es játékokról a felvetés óta nem egyeztettek még Budapesttel, de szerint ezt még a későbbiek folyamán megtehetik.

Orbán szerint készült felmérés, a lakosság többsége támogatja az ötkarikás játékok rendezését. A miniszterelnök elmondta, hat gazdasági-pénzügyi szakembert kértek fel a kandidálással kapcsolatos vélemény-nyilvánításra.

A kormányfő a múlt heti NATO-külügyminiszteri találkozóra is hivatkozott, amikor kijelentette, hogy "tudunk nagy eseményeket rendezni".

Ami a budapesti közlekedés-fejlesztést illeti, az évi 100 milliárdos beruházásra szükség és lehetőség is van, de ez szinte független az olimpiai rendezéstől - fogalmazott több más témát megelőzve Magyarország ötkarikás kandidálási szándékáról Orbán Viktor.