Orbán: Több millió külföldit kell befogadni

2001.06.07. 19:19
Az elkövetkezendő öt évben Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldit kell befogadnia. Ennek érdekében át kell gondolni a bevándorlási szabályokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén csütörtökön Budapesten.
A gazdasági növekedés kulcskérdésének a miniszterelnök beszédében a fenntartható fejlődést nevezte annak érdekében, hogy 15 év alatt behozzuk a jelenleg még meglévő 30 éves lemaradást a fejlett országok szintjétől. Ez csak úgy lehetséges, hogy fenntartjuk a gyors gazdasági növekedést, amely most kétszerese az EU-átlagnak. A másik nagy feladat - mondta a miniszterelnök -, hogy az országon belüli regionális különbségeket megszüntessük.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország új gazdasági korszakba lépett. A fejlődés gyors, annak ellenére, hogy a nemzetközi közeg nem túl kedvező, a magas olajárak negatív hatása az egész gazdaságot érinti.

Orbán: Tíz százalékkal erősödhet a forint

A még megmaradt devizakorlátozások feloldásáról, a sávszélesítésről, a teljes forintkonvertibilitásról elmondta, hogy ez nemcsak a Magyarországon élőknek, hanem a külföldieknek is hatalmas változást hoz, "úgy gondoljuk, hogy a forint akár tíz százalékkal is megerősödhet". Hangsúlyozta, hogy a liberalizáció további külföldi befektetéseket eredményez. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az erősödő forint negatív hatásai elsősorban a kis- és középvállalkozásokat érinti, és erről a közeljövőben konzultációt terveznek a cégek képviselőivel.

A magyar gazdasági modell sikerét abban látja a kormányfő, hogy Magyarország politikailag stabil, 1989 óta a régióban az egyedüli állam, amelyben minden kormány letöltötte teljes hivatali idejét. "A stabilitás megmagyarázhatja azt, hogy miért a magyar a leggyorsabban fejlődő gazdaság a térségben."

A tv2 Tények című műsora emlékeztetett, a magyar miniszterelnök egy évvel ezelőtt ugyancsak az AmCham üzleti ebédjén jelentette be a Széchenyi-terv elképzelését. Ezzel kapcsolatban a kormányfő, elmondta: a tervhez beadott pályázatok száma mintegy háromezer, 80 százalékuk vidékről érkezett, a legfontosabb terület a turizmus, a lakásépítés. A pályázók 90 százaléka kevesebb mint 25 millió forintos támogatást kért, amely jelzi, hogy mennyire aktívan vesznek részt a Széchenyi-tervben a kis- és közepes vállalkozások.

Magyarország gazdasági egyensúlya fenntartható

A nagy nemzeti projektek, a közös erőfeszítések többszörös eredményt hoznak - mondta és hozzátette, ez magyarázza a magyar kormánynak azt az elképzelését, hogy pályázik a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A magyar gazdaság eddigi teljesítményéről elmondta: öt éve folyamatos és jelentős a működőtöke beáramlása, a termelékenység emelkedése. Az infláció és a munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, a pénzromlás 10 százalék alatt van, a munkanélküliségi ráta 6 százalék körüli. Úgy az export, mint az import továbbra is gyorsan növekszik, a turizmusból származó jövedelmek 25 százalékkal nőttek - mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarország gazdasági egyensúlya fenntartható.

Orbán belpolitikai témáról szólva kifejtette, hogy Magyarországon nem léteznek szélsőjobboldali tendenciák a politikában. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy az országban a korrupció legnagyobb forrása a közbeszerzési eljárás és megérett az idő a változtatásra.