Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Bod Péter Ákost ajánlja

2006.04.12. 10:38
Közös miniszterelnök-jelöltre tett javaslatot Orbán Viktor szerdán az MDF-nek. Dávid Ibolyáék megkapták a Fidesz-elnök levelét, de egyelőre nem reagáltak az újabb üzenetre. Egyelőre azt sem árulta el egyik fél sem, hogy Orbán szerint ki lehetne a közös nevező a két párt között. Értesüléseink szerint Bod Péter Ákos a jelölt, ezt ő sem cáfolta.

Orbánék levelet írtak Dávid Ibolyának, és új, közös miniszterelnök-jelöltre tettek javaslatot, az üzenetet Rogán Antal kampányfőnök személyesen vitte el az MDF központjába. A Fidesz elnöke a nevet nem árulta el, annyit mondott, hogy az MDF-hez közel álló politikusról van szó, akinek a segítségével a pénzügyi válságon úrrá lehetne lenni. Orbán Viktor szerda délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Fidesz Szentkirály utcai székházában. Úgy tudjuk, közös jelöltnek Bod Péter Ákost ajánlják.

Csányi, Bod Péter, Pokorni

A Fidesz elnöke szerint nem folytathatja a kormányzást a jelenlegi koalíció, hiszen becsapta a választókat, amikor eltitkolta az ország valós pénzügyi helyzetét. "Véget kell vetni a pult alatti kormányzásnak" – fogalmazott Orbán Viktor. Megjegyezte, miután önállóan se a Fidesznek, sem pedig az MDF-nek nincsen lehetősége a kormányváltásra, így a két ellenzéki párt összefogására van szükség.


Fotó: Huszti István

A Fidesz ezért levélben javasolta a kisebbik ellenzéki pártnak, hogy közös kormányfő-jelöltet állítsanak. Orbán szerint javaslatuk tartalmaz konkrét nevet, de ezt nem kívánta nyilvánosságra hozni a politikus, aki annyit azért közölt: az MDF soraiba tartozik az a személy, akit ajánlottak és ért a pénzügyi válságkezeléshez. (A pénzügyi válságról itt olvashat bővebben>>>)

Információink szerint Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató, Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök neve merült fel, az Inforádió úgy tudja, Martonyi János volt külügyminiszter lehet a közös jelölt, ő viszont az Indexnek határozottan cáfolta az értesülést. Pokorni Zoltán esélytelennek tűnik, mert fideszes politikus, Csányi Sándor pedig - a környezetében lévő embereken kereszül - határozottan cáfolta, hogy politikai szerepvállalásra készülne. Hivatalos, megbízható forrásból úgy tudjuk, Bod Péter Ákost ajánlották az MDF-nek, a jegybank volt elnöke nem erősítette meg a személyét érintő sajtóhíreket.

Bod Péter Ákos az MTI-nek azt mondta, "egy közös kormányfőjelölt személyéhez a két pártnak, azok testületeinek kell előbb megállapodni". A végső felhatalmazást, bárki legyen a közös kormányfőjelölt, a választók adhatják meg, mondta. "Amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni" - mondta.

Igent mondott a jelölt

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kampányának kommunkációs vezetője a az MTI-nek igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e előzetesen a jelölttel. Véleménye szerint így nem nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a Fidesz és az MDF igent mondana közös jelöltre, aki azonban nem vállalná a felkérést.

Deutsch-Für Tamás elmondta: a Fidesz országos elnöksége dönthetett arról, hogy közös miniszterelnök-jelöltet javasol, mert ugyan a Fidesz március 19-i kongresszusa az országos választmány javaslatára hagyta jóvá Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét, valamint Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltségét, de a kongresszus és az országos választmány a Fidesz országos elnökségére és az országos választmány elnökségére ruházta át az ilyen, vagy például a listákkal kapcsolatos döntéseket. A Fidesz közös jelöltre vonatkozó javaslata azt is jelenti, hogy Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös jelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

Pénzügyi válságról beszélt

Orbán Viktor a hétfőn megjelent gazdasági adatokat nem értelmezte a pénzügyi válság jeleként. Annyit mondott, hogy ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, akkor pénzügyi válság lesz, meginog a forint, emelkedik a munkanélküliség, az ország adósságcsapdába kerül. És ő személyesen is mindent meg fog tenni azért, hogy a lakosságot érinti megszorító csomag nélkül elhárítsa a pénzügyi válságot.

Arra a kérdésre, hogy Dávid Ibolya a Fidesz-program visszavonását szabta tárgyalási feltételként, Orbán azt mondta: ha lesz közös jelölt, ő majd összefésüli a két párt programját és dönt majd arról, hogy nekik milyen szerepük lehet az új kabinetben. Orbán azt szeretné, ha péntekig megegyeznének.

Bod Péter Ákos életrajza

Bod Péter Ákos1951 július 28-án született Szigetváron. Egyetemi diplomát a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1975-ben. 1975-1990 között az Országos Tervhivatal kutatóintézetében dolgozott. 1989-ben részt vett az MDF gazdasági programjának összeállításában és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában.

Az 1990-es országgyűlési választásokon Veszprém megyei listás mandátumot szerez. 1990 április -1991 december között Ipari és Kereskedelmi miniszter. 1991 december-1994 december között a Magyar Nemzeti Bank elnöke, majd a szocialista-szabaddemokrata kormány nyomására lemond.

1995 januárjától 1997 végéig a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsának tagja, melyben Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Horvátország gazdasági érdekeit képviseli. 1996-tól az MDNP alapítója. 1998-tól egyetemi tanár (Veszprémi Egyetem , Károli Gáspár Református Egyetem) emellett Orbán Viktor kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadója.

Orbán közölte, tudomásul veszi, hogy az MDF nem fogadja el a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét. Mint mondta, felül kell emelkedni, meg kell teremteni a kormányváltás lehetőségét. Orbán újságírói kérdésre azt mondta, szerinte nem lehet akadálya a Dávid Ibolya reggeli levelében összefoglalt feltételsor a kétoldalú tárgyalások megindításának, mert az MDF nem a Fidesz program ellenességét véste kőbe, hanem azt, hogy őt nem segítik hatalomba.

Vezércsel

A Fidesz a második forduló előtti szinte reménytelennek tűnő helyzetben (valószínűleg akkor se tudnák megszerezni a mandátumok többségét a parlamentben ha meg tudnának egyezni minden MDF-es jelölttel, és hoznák azokat a körzeteket, ahol van esélyük a győzelemre) ezzel a vezércsellel próbálja meg megkönnyíteni a jobboldali erők összefogását. Dávid Ibolya az első forduló után egyértelműen jelezte, hogy jelöltjeiket nem léptetik vissza a Fidesz javára, "Orbán Viktort nem segíti hatalomra", ami szinte lehetetlenné teszi, hogy a Fidesz győzni tudjon a második fordulóban.

Ráadásul Dávid Ibolya Orbánnak küldött szerdai levelében szinte lehetetlen feltételeket szabott a Fidesznek, többek között azt, hogy vonja vissza választási programjának ígéreteit. (A levélben a miniszterelnök-jelölt személyéről nem esik szó.) A Fidesznek nincs sok mozgástere, de egy Dávidék számára elfogadhatóbb miniszterelnök-jelölt talán még tudna lazítani az MDF megmerevedett álláspontján.

Még nem reagáltak

A korábbi választások fényében nem újdonság, hogy a Fidesz valami váratlannal rukkol elő. 1998-ban, az első forduló éjszakáján Orbán bejelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan visszalépteti azokat a jelöltjeit, akik a kisgazda jelöltek mögött végeztek. Ezek után Torgyánnak morális kötelessége volt visszaléptetni jelöltjeit a Fidesz javára. 2002-ben a szavazók utcára szólításával sikerült dobnia az első fordulós eredményén a pártnak.

Az MDF sajtófőnöke, Szép Zsuzsa megkeresésünkre azt mondta, hogy egyelőre nem reagál a párt a Fidesz kezdeményezésére, a jelölt személyét sem hajlandóak elárulni.