Ödön
2 °C
11 °C

Orbán szerint a magyarok rosszabbul élnek, mint a rendszerváltás előtt

2004.09.12. 20:49
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a bécsi Stadthalléban azt mondta, hogy a rendszerváltás rögzítette a társadalmi igazságtalanságot.
A magyarok fele ma rosszabbul él, mint 1989 előtt, állította Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke vasárnap a bécsi Stadthalléban, ahol a Mária-napi egyházi ünnepség szónoka volt. (1683. szeptember 12-én szabadult fel Bécs a török ostrom alól, és XI. Ince pápa rendelte el, hogy ezen a napon legyen ez az ünnep, amelyet az osztrák egyház azóta minden évben megtart.)

Az idei bécsi megemlékezést a berlini fal leomlása és a kommunizmus bukása 15. évfordulójának a jegyében szervezték. Orbán Viktor az ünnepség több ezer résztvevője előtt elmondta, hogy az európai kereszténydemokrácia egyik képviselőjeként, az 1947-től kibontakozott Rózsafűzér kiengesztelő zarándoklat vendégeként osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

Nem a világtörténelem

Egyebek között kijelentette, tévhit az, hogy a világpolitika kedvezése, az elszánt reagani politika és a szovjet birodalom meggyengülése, a gorbacsovi peresztrojka önmagában eldöntötte, hogy a kelet- és közép-európai térségben szabad országok jöjjenek létre. Ha ez igaz lenne, akkor ezekben az országokban a fennálló rendszer konzerválódott volna, legfeljebb szovjet befolyás nélkül, és Magyarországon se alakulhatott volna ki mai formájában a többpártrendszer.

Orbán Viktor kifejtette, hogy Európa keleti felét 40 év szocialista zsákutcája rendkívüli mértékben visszavetette. "De abban, hogy e 40 év alatt megőriztük eszményeinket, és figyelvén Európa jobbik felére, tudtuk azt is, milyen útra kellene lépnünk, rendkívüli szerepe van - a hit és civil kurázsi nélkül létrejönni nem is tudó - mozgalmaknak, azoknak a megmozdulásoknak, amelyek jelzőtüzekként világítottak a diktatúra sarkköri éjszakájában" - fogalmazott. Ezekhez sorolta a keletnémetek 1953-as felkelését, az 56-os magyar forradalmat és szabadságharcot, a prágai tavaszt, a 80-as évek lengyel Szolidaritás mozgalmát. Kiemelte, hogy a magyarok örökre hálásak lesznek az osztrákoknak azért a segítségért, amelyet nemcsak az 56-os menekülések idején, hanem évtizedeken keresztül nyújtottak.

A családok és az egyházak élték túl

A Fidesz-MPSZ elnöke áttekintést adott a magyarországi rendszerváltozásról, kiemelve, hogy az lelki-erkölcsi értelemben Nagy Imre újratemetésével kezdődött 1989. június 19-én. Kifejtette, hogy a diktatúrákat végül is két közösségtípus élte túl Magyarországon: a családok és a történelmi egyházak, amelyek Magyarországon a közélet megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Európában még mindig küzdelmes harc folyik a keresztény értékek védelméért, és aki közéleti szereplőként vállalja, vagy csak elfogadja a keresztény jelzőt, annak nem lesz könnyű élete a világnak ebben a sarkában, még 15 évvel a berlini fal leomlása után sem. Szinte azonnal klerikálisnak, nacionalistának, populistának és - inkább gyakrabban, mint ritkábban - antiszemitának fogják bélyegezni.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek nem lehet közömbös a rendszerváltozás veszteseinek a sorsa. Példaként hozta fel, hogy ma a magyarok fele rosszabbul él, mint 1989 előtt, Magyarországon a szabadság nem szociális igazságosságot eredményezett, hanem rögzítette a szociális igazságtalanságot. Annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Uniónak a jövőben kettős stratégiát érdemes követnie: erősíteni kell a nemzetek természetes közösségében rejlő védőrendszerét, és fel kell építenie egy saját, az európai intézményekben is testet öltő védőrendszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?