Emőke
-4 °C
9 °C

Orbán felelősségre vonást akar

2006.10.17. 18:38
A Parlamentben a zárszámadási vitához hozzászóló Orbán Viktor szerint felelősségrevonásra, jogi, politikai és pénzügyi felelősségre vonásra van szükség, a mostani válsághelyzet miatt. Válságkezelő programot tart szükségesnek a Fidesz elnöke, de nem akar együttműködni a szocialistákkal, bár a megszorításokat ő sem tagadta. Szerinte kecskére nem bízhatunk káposztát, a kormányoldalnak nincs meg a támogatottsága a megszorításokhoz és a reformokhoz. Orbán szólt arról is: a kormány tavaly megtévesztette a köztársasági elnököt is.

"Mit várhatunk tisztelt képviselőtársaim egy költségvetési zárszámadás általános vitájától? Mi teljesült az országgyűlési többség pénzügyi és gazdálkodási terveiből? Őszinte volt-e a kormány, amikor előkészítette a törvényt vagy esetleg hazudott, megtévesztette-e a közvéleményt? Felelősségteljesen tervezett-e a kormány? Alkalmas-e a kormány a kormánytöbbség a kormányzásra? Meg tud-e birkózni a szakmai és az erkölcsi próbatételekkel? Menet közben észleli-e a kezdeti bajokat, és reagál-e azokra? Ha nem, akkor az évközi bajok nehezen orvosolhatók" - kezdte beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a parlamentben a tavalyi költségvetés zárszámadásának vitájához szólt hozzá.

Hazudik a kormány

"A zárszámadási vita nem független az őszödi tanácskozástól" - folytatta a pártelnök. Három tényező is felmerült ebben a titkos beszédben. Három olyan tény, amelyek azt igazolják Orbán szerint, hogy szándékosan, egy szervezett hazugsághadjárat keretében megtévesztették és félrevezették Magyarország polgárait. "Becsapták az embereket, és csaltak" - hangsúlyozta Orbán, aki ismét idézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét: "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet". Orbán ezt így kommentálta "bár ismerték a gazdaság valós helyzetét, ismerték a fenyegető, válsággal fenyegető pénzügyi folyamatokat, inkább hagyták elhatalmasodni a pénzügyi válság folyamatait".

Orbán szerint a kormányzat meghamisította a gazdasági és költségvetési adatokat. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, és trükkök százai, ez segítette, hogy túléljük, idézte megint Gyurcsányt.

Tények és vélemények

Orbán ezután hosszasan citálta az Európai Unió, illetve a nemzetközi megfigyelők, minősítő intézetek véleményét, akik folyamatosan figyelmeztettek a bajra, a költségvetési problémákra. 2005. január 12-én Magyarország megkapja az első leminősítést, aztán az EU adta meg az első piros lapot, tette hozzá. Szólt arról, hogy 2005 közepére a büdzsé hiánya elérte az éves tervezett összeg 96 százalékát. Az EU végül 2005-ben összesen háromszor tett ajánlást, év végén pedig folytatódtak a leminősítések.

Közben a kormány sikerpropagandát folytatott, "mi is örülnénk, ha ez mind igaz lenne" - jegyezte meg Kóka hirdetéseit kommentálva, amelyet a gazdasági tárca tavaly jelentetett meg a lapokban. "Ezt olyan helyzetben tette közzé a kormány, amikor maga is tudta, hogy nagy a baj" - folytatta Orbán.

Decemberben Szekeres Imre reagált a Fitch leminősítésére, és Orbán szerint a jelenlegi honvédelmi miniszter tavaly év végén azt mondta: a Fitch Ratings súlyosan tévedett, nem megalapozottan döntött, nem kell vele törődni.

Az alkotmányos rendről van szó: megtévesztették az államfőt

Orbán szerint most már nem egyszerűen költségvetési kérdésről, hanem a magyar alkotmányos rendről van szó. A köztársaság elnöke megkérte a kormánytól a valós gazdasági adatokat, és a kabinet küldött is egy dokumentumot. Ez már 2005 augusztusában hazugságokat tartalmazott Orbán szerint, így például nem igaz, hogy "a reálbér összhangban növekszik a termelékenységgel, ezért a versenyképesség javul". Az sem valós a pártelnök szerint, hogy "úgy növekedünk, hogy abból holnap sem lesz baj", s az sem, hogy "a fogyasztás beállt arra a szintre, amelyet megengedhetetlenünk magunknak".

"A magyar kormány az általa írásban átadott előterjesztésben félrevezette és megtévesztette a magyar köztársaság elnökét" - folytatta érvelését.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék szerint a mostani zárszámadásból nem derül ki, hogy 2005-ben a kormányzat milyen értékben és pontosan hol adott el ingatlanokat.

A pártelnök szerint a kormány gazdálkodási terveiből lényegi elemek nem teljesültek, ezért válságos állapotok alakultak ki. "A kormány tudta, de legalábbis tudhatta a gazdaság valós állapotát, de megtévesztette a közvéleményt, és nem bánt felelősen a rábízott pénzügyi eszközökkel".

Nem előzték meg a bajt

"A kormány nem tett eleget, hogy év közben megelőzze a bajt. A kormány nem állta ki az alkalmasság próbáját sem" - vélekedett. Szerinte elfogadhatatlan mostani állapotában a zárszámadás előterjesztése.

Orbán a későbbi vitában a szocialisták felé fordulva hangsúlyozta, "a megszorítások kapcsán mást tartunk kívánatosnak mi, és mást Önök". Magyarországnak egy válságkezelő tervre van szüksége. Az egyik a felelősségre vonás kérdése. A válságos helyzet ugyanis nem kedvezőtlen tendenciák, hanem rossz kormányzás eredménye. "Felelősök megnevezését akarjuk, garanciákat akarunk, a kormány és a gazdálkodás demokratikus ellenőrzésének intézményeit akarjuk kiegészíteni. Kecskére nem bízhatunk káposztát. Nem kívánunk önökkel egyetértésben semmit sem megoldani" - mondta, majd hozzátette, szerintük válságkezelő programra van szükség.

Veres együttműködne

Mindezt Orbán egyébként Veres János pénzügyminiszter javaslatára mondta. Veres előzőleg arról beszélt, hogy ne a múltat elemezzék, hanem a jövőn dolgozzanak. Közösen oldják meg az előttük álló feladatokat, a megszorító intézkedéseket együtt javítsák ki, együtt találják meg a technikai megoldásokat. Veres szerint az eddigi pályán nem haladhat tovább az ország, ezt egy kicsivel előbb ők ismerték fel, de a pénzügyminiszter idézte a Fidesz szakértőjét, Matolcsy Györgyöt, aki szerinte szintén hangsúlyozza az egyensúlyteremtés szükségességét.

Szerinte az EU Bizottság is támogatja a magyar kormányt, mert Brüsszel sem lát más utat.

Veres idézte Boross Péter korábbi miniszterelnököt is, aki két héttel ezelőtt a bizalmi szavazás előtt elmondta: aki nem tudta vagy nem ismerte az ország valóságos helyzetét, az nem való a politikába. Veres Szerint nehéz arról vitatkozni, hogy ki pontosan mikor és mit ismert. Az ország tényleges és valóságos helyzetéről a tájékoztatás megtörtént. Nehéz abban vitatkozni, hogy az adatok nem voltak valóságosak. Hogy az évközben a kormány által közölt információk a későbbiekben nem bizonyultak valós adatoknak. "Szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a vállalt, de nem teljesített értékek esetében félrevezetésről beszélnek" - mondta.

Veres: Orbán csúsztat

Veres szerint egyébként Orbán Viktor olyan idézeteket kapcsolt össze Gyurcsány őszödi beszédéből, amelyek nem törvényszerűen kapcsolódnak össze, és csúsztatással vádolta Orbánt. Cáfolta, hogy költségvetési csalást követtek volna el. Veres szerint az önkormányzati választások után a politikai felelősség is tisztázódott. Éppen ezért most arra van szükség Magyarországon, hogy amit konvergenciaprogramnak neveznek, azt hajtsák végre. Almunia (brüsszeli EU-biztos) is szerinte azt mondta, ezt a programot végre kell hajtani, bármilyen kormánya van Magyarországnak.

Orbán viszont azt hangsúlyozta Veresnek, hogy egy válságkezelő programra van szükség. De ehhez tisztázni kell a jogi felelősséget is, mert az ország polgárai egyszer már, 1990-ben lemondtak arról, hogy az eladósodott országban felelősöket keresnek. Most nem lehet szerinte ezt megtenni. Orbán szerint hiányzik a társadalmi támogatottság a reformokhoz és a válságkezeléshez. Ne színjáték legyen a parlamentben (valószínűleg a bizalmi szavazásra utalt), hanem valódi felelősségre vonás.