Kisebbségek és médiaügyek az EU-tárgyalások fókuszában

2001.04.05. 13:50
Orbán Viktor miniszterelnök szerint 2002 végére befejeződhetnek hazánk csatlakozási tárgyalásai, míg Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke nem tudja még, mennyire reális ez az időpont - közölte Orbán és Prodi a találkozójuk utáni tájékoztatón. Prodi beszámolója szerint a megbeszélésen szóba kerültek a közmédiumok kuratóriumai, ami azért rendezendő probléma, mert amíg csak kormánypárti delegáltak állnak a médiumok élén, addig nem zárható le ez a tárgyalási fejezet. A kisebbségek kérdése szintén döntő, bár Prodi szerint EU-csatlakozásunkig nem orvosolható minden ezzel kapcsolatos gond.
Eltérően ítéli meg Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, illetve Orbán Viktor, magyar kormányfő azt, hogy mikorra zárulhatnak le Magyarország európai uniós csatlakozási tárgyalásai - derült ki a miniszterelnök meghívására hazánkba érkezett bővítési biztos és a kormányfő tárgyalásai utáni nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán szerint 2002 végéig befejeződhetnek a csatlakozási tárgyalások, Prodi azonban nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mindennek mekkora a realitása.

Romano Prodi és Orbán Viktor
Romano Prodi szerint a megbeszéléseken szóba került a közmédiumok helyzete. Az Európai Bizottság vezetője úgy látta: amíg nem rendeződik a kuratóriumok helyzete, nem zárható le ez a tárgyalási fejezet. Prodi ugyanakkor ígéretet kapott arra a parlament integrációs bizottságának ülésén, hogy még ebben az évben rendeződni fog a probléma. Orbán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy nem a média szabadságával van baj, hanem azzal, hogy Magyarországon nem léteznek egyelőre azok a törvényi keretek, melyek alapján az EU országaiban működnek a közszolgálati médiumok.

A miniszterelnök úgy látja: azért várat magára a jogharmonizáció, mert az alkotmány szerint kétharmados minden a médiával kapcsolatos törvény, politikai megegyezés híján pedig nem lehet törvényt módosítani. Orbán ugyanakkor jelezte, hogy mindent elkövet a megegyezés érdekében, és azt üzente a pártoknak: segítsék elő a jogharmonizációt.

Prodi szerint olyan demokratikus körülményeket kell teremteni Magyarországon, amelyben a kisebbségek éppolyan jogokat élveznek, mint a többségi társadalomhoz tartozók. Ugyanakkor jelezte, tisztában van azzal, hogy a roma probléma néhány év alatt nem rendezhető. A kergemarhakórral kapcsolatos intézkedésekről Orbán azt mondta: azért nem tartja igazságosnak, hogy azonos elbánásban részesülünk, mint az EU-tagországok, mert itthon egyetlen kergemarhakóros esetet sem regisztráltak. Prodi viszont úgy vélte: ő nem állatorvos, de ha az EU főállatorvosa úgy tartja jónak, hogy a hazánkból érkező húsokból is ki kell szedni a veszélyt jelentő részeket, a gerincvelőt és az agyvelőt, akkor az úgy van jól.



  • Hírek
  • Bankszámla