Viola
-5 °C
-2 °C

Templomban fejtette ki nézeteit Orbán

2004.07.09. 18:16
A civil kurázsi szerepéről tartott előadást a Polgári Magyarország szervezésében a Fidesz elnöke a Hold utcai protestáns templomban. Orbán Viktor a rendszerváltozás és az egyén szerepét boncolgatta nagyszámú hallgatósága előtt, és arról beszélt, hogy manapság is sokat szenvednek azok, akik nem úgy gondolkodnak, ahogy "a kormány vagy holdudvara", ezért a társadalom ellenálló-képességét kell növelni. Az MSZP szóvivője hazugsággal vádolta meg Orbán Viktort és közölte, a pártelnök soha nem volt civil.
Olyan időket élünk, hogy ha valaki elmondja azt, ami nem tetszik neki, akkor bíróság elé kerülhet, sajtótámadások érhetik, aki nem úgy gondolkodik, mint a kormány és holdudvara, a média befolyásos szereplői, azok ma sokat szenvednek - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy belvárosi templomban erkölcsi kérdésekről tartott előadásában.

A sorsszerűség doktrína

A volt miniszterelnök a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Keresztény Közéleti Akadémia és a Protestáns Fórum konferenciáján beszélt a Hold utcai evangélikus-református templomban. Az egyén erkölcsi felelőssége és a magyar rendszerváltoztatás címet viselő előadásában Orbán a civil kurázsi szerepét elemezte. Az exkormányfő a zsúfolásig megtelt templomban feltette a kérdést: játszott-e a civil kurázsi bármilyen szerepet a másfél évtizede megindult változásokban Magyarországon?

Orbán történelemfilozófiai nézeteket boncolgatva azt hangoztatta, hogy negyven évig uralkodó volt ugyan a "sorsszerűség doktrína", amely az egyén szerepét jelentéktelennek állítja be tompultságot és tételeséget okozva az emberekben, Kelet-Közép-Európa lakói mégis időről-időre jelzést kaptak a civil kurázsiról a korszak mozgalmainak formájába. A volt kormányfő szerint ez akadályozta meg, hogy a kis államok beleolvadjanak egy ázsiai birodalomba, és hogy csak "porfelhők legyenek a történelem országútján".

Lehet, hogy már legyőzték

A Klaus von Dohnanyit, Hamburg volt főpolgármesterét követő beszédben Orbán beszélt a rendszerváltás időszakáról is, amely szerinte békés volt ugyan, de nem annyira mint azt ma sokan láttatni szeretnék: "csak nem volt véres", miután sem az állampárt, sem az ellenzék nem kívánta vérontásig vinni a tárgyalásokat. Mint mondta, a bátorság akkor úgy jelent meg, hogy "az ember azért közben mégse váljon mártírrá", a hősök példája mellett szükség volt egy másik bátorságra is, amely "átformálta az életet", és amelyhez szükség volt ravaszságra és csavaros észjárásra is.

Orbán a civil kurázsi példájának nevezte a polgári körök létrehozását, amellyel szerinte a szabadságban "a szabadság kis köreit" teremtették meg. A fideszes politikus szerint a civil kurázsi ma a polgári értékek védelmét jelenti, amit a nemzeti petíció sikere is mutat, miután több mint egymillió ember aláírásával vállalta véleményét. "Lehet, hogy már legyőztük a múlt árnyait, csak még nem látszik" - fejezte be beszédét Orbán.

Nyakó: Orbán hazudik

Nyakó István MSZP-szóvivő pénteken hazugsággal vádolta Orbán Viktort. "Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, ismét olyan időket élünk Magyarországon, amikor ha valaki valamivel nem ért egyet, és ezt szóvá teszi, előfordulhat, hogy a bíróság előtt találja magát" - jelentette ki Nyakó István. A szocialista képviselő szerint hazugság Orbán Viktor azon állítása is, hogy "akik nem úgy gondolkodnak, mint a kormány, a kormány holdudvara, meg az őket kiszolgáló értelmiségiek, médiaemberek, ők sokat szenvednek ma Magyarországon".

"Orbán úr előtt két út áll: ha feljelent rágalmazásért, örömmel állok elébe, nem fogok képviselői mentelmi jogomra hivatkozni. De ha nem reagál szavaimra, akkor hazugságban marad" - mondta. A Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztőjére utalva úgy fogalmazott: nem is meri feltételezni, hogy "Orbán kijelentései Bencsik Andrást és a zászlóégetőket veszik védelmükbe".

Nyakó István hangsúlyozta: kiáll azokért a demokratikus vívmányokért, amelyekért a nemzeti kerekasztalnál jelen lévők együtt harcoltak, és azokra minden magyar ember büszke lehet. Hozzátette: Orbán Viktor a kerekasztalnál még radikális-liberális szerepben mutatkozott be. Az MSZP szóvivője a civil kurázsiról megjegyezte, Orbán Viktor "talán csak néhány napot töltött el a civil életben és egyetlen percet sem töltött munkaviszonyban, mindig főállású politikus volt".

Révész: Ordenáré stílus

Révész Máriusz Fidesz-szóvivő "ordenáré stílusról" beszélt a szocialista politikus nyilatkozatával kapcsolatban. Révész Máriusz kijelentette: a Fidesz azt tanácsolja Nyakó Istvánnak, hogy "nyugodjon meg", és figyelmébe ajánlja, hogy "az ordenáré stílus a választási kampányban sem vezetett eredményre".

A Fidesz szóvivője közismertnek nevezte a miniszterelnököt egy nyilvános eseményen "árulónak" nevező Loppert Dániel esetét, "a Magyar Nemzet újságíróinak megfélemlítését, az MTV-nél és a KSH-ban történt tisztogatásokat". Mint mondta, ha Nyakó István ezeket elfelejtette volna, nézze át a Szabadság Kis Köre polgári kör jelentését a magyarországi emberi jogok helyzetéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!