Bernadett
0 °C
4 °C

Abszolút többségben reménykedik Orbán

2001.04.10. 23:46
A magyar kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánt olyan feltételezéseket, amelyek szerint a jövő évi választások során a Fidesz koalíciót kívánna kötni a MIÉP-pel. Orbán Viktor az m1-ben elhangzó élő beszélgetésben annak a reményének adott hangot, hogy a következő májusban abszolút többséget szerez a Fidesz, s így egyáltalán nem lesz koalíciós kényszer.
A magyar kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánt olyan feltételezéseket, amelyek szerint a jövő évi választások során a Fidesz koalíciót kívánna kötni a MIÉP-pel. Orbán Viktor az m1-ben elhangzó élő beszélgetésben annak a reményének adott hangot, hogy a következő májusban abszolút többséget szerez a Fidesz, s így egyáltalán nem lesz koalíciós kényszer.

Orbán Viktor
Abszolút többséget szeretnének

Orbán Viktor szerint nagy lehetőségeket tartogat a következő év, mivel mind több jel utal arra, hogy a parlamentben szinte csak két nagy párt foglal majd helyet. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz esetleg kötne-e koalíciós megállapodást a MIÉP-pel - mint ahogy annak elnöke, Csurka István a dabasi választások kapcsán ennek eshetőségét több ízben is felvetette - a kormányfő közölte, minden erejükkel arra törekszenek, hogy abszolút többséget szerezzenek a parlamentben.

Törődni kell a nyugati véleménnyel, de nem az a legfontosabb

Arra az újságírói kérdésre, hogy az Európai Unió miként reagálna egy esetleges és hangsúlyozottan feltételes Fidesz-MIÉP közeledésre, illetve koalícióra, a miniszterelnök megjegyezte: Magyarország független állam, amelynek belső ügyeit az ország polgárai alakítják. Mint mondta, nem szeretné, ha bármilyen esetben az lenne az első reakció, hogy a tervezett lépésre, illetve a már megtörtént eseményre miként fog reagálni a Nyugat.

Orbán Viktor példáként hozta fel Romano Prodi, az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amelyben egy szélsőséges olasz párt esetleges kormánykoalíciós szerepét firtatták. Az EU "kormányfője" ugyanis - mondta Orbán - közölte, hogy az említett párt alkotmányos, vagyis ha nem felelne meg a jogi normáknak, akkor a helyi bíróságok tennének lépéseket ez ügyben. Mint mondta, Magyarországon minden párt - így a MIÉP is, avagy a Munkáspárt is - törvényesen, vagyis az alkotmány szabta követelményeknek megfelelően van bejegyezve. Az EU megítéléssel kapcsolatban elmondta, törődni kell azzal, de nem az a legfontosabb.

Nemekből nem lehet jövőt építeni

Orbán Viktor elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjei közül ki a "kedvenc ellenfele". Mint mondta, egy olyan változás jó lenne, amely lehetővé tenné, hogy ne mindenre azonnal és automatikusan nemleges válaszok szülessenek. "Nemekből nem lehet jövőt építeni" - mondta a miniszterelnök.

A kormány nem "tett el" 90-100 milliárdot

A miniszterelnök szavaiból kiderült: a kormány a családi pótlékot a szegényebb családoknak szánja, míg az adókedvezményekkel inkább a középosztálybeliek élhetnek. Hozzátette, a gyerekenként járó havi 8800 forintos családi pótlékot tavaly 820 ezer család vette igénybe, de ezeknek egyharmada adókedvezményekkel is élhet.

Orbán Viktor határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy a kormányzat "évről évre, tudatosan felültervezné az inflációt". Cáfolta azt a műsorvezetői feltevést is, hogy a kabinet az elmúlt év végén "eltett" 90-100 milliárd forint többletet, hogy azt az idén költségvetési ellenőrzés nélkül költse el. A kormányfő leszögezte: a nyugdíjemelésre tizenötmilliárdot hoztak át tavalyról, míg az infláció idei kompenzálására 25 milliárdot különítettek el. "Egyetlen forintot sem költhet el úgy a kormány, hogy arról a Parlament ne tudna" - jelentette ki az interjú végén a kormányfő utalva arra, hogy a költségvetés végrehajtását a zárszámadási törvénnyel ellenőrzi a T. Ház.