Konrád
8 °C
26 °C

Djindjics: örülök, hogy Milosevics ott van, ahol

2001.04.10. 17:18
Zoran Djindjics immár szerb kormányfői minőségében tette tiszteletét Magyarországon, hogy meghívójával, a magyar kormányfővel főként a kétoldalú - és kiemelten gazdasági - kapcsolatok fejlesztéséről tárgyaljon. A szerb és a magyar miniszterelnök elhúzódó parlamenti megbeszélései miatt csak azok türelmetlenkedtek, akiknek nem jutott eszébe, hogy nem a szokásos protokolláris késésről van szó, hanem arról, hogy magyar és szerb kormányfő közel egy évtizede nem tanácskozott Budapesten. Úgyhogy volt mit megbeszélniük.
A szerb kormányfő meghívójával, Orbán Viktorral
Számít a magyar útmutatásra
fotó: EPA
Izgalmas és tanulságos - mondta Orbán Viktor a találkozót summázva, persze azért elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésre szorulnak, ami nem is csoda, hiszen eddig Belgrád és Budapest között - Milosevics és holdudvara miatt - nem volt éppen partneri a kapcsolat. Ám a magyar kormányfő reményei szerint gyorsan le lehet dolgozni majd a hátrányt. Ennek egyik fő jellemzője a gazdasági kapcsolatok felélénkítése lesz, amihez - Orbán reményei szerint - hozzájárul egy közeljövőben megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény, ami ellen az új szerb vezetésnek sincs kifogása, minthogy húsvét utánra hivatalos belgrádi látogatásra invitált egy magyar szakértőkből álló csoportot.

A magyar-szerb gazdasági-kereskedelmi kötelékek erősítése szempontjából kulcskérdés a Duna medrének megtisztítása, hajózhatóságának visszaállítása. Az Európai Unió pénzt ígért erre, emiatt pedig várják Brüsszel egyértelmű válaszát.

Számítanak a magyar tapasztalatokra

A szót ezt követően a vendég vette át, s a sajtótájékoztató végéig magánál is tartotta, minthogy az elmúlt időszak eseményei miatt volt mire válaszolnia. A szerb kormányfő mindenek előtt kifejtette: Belgrád számára rendkívül fontosak a magyarországi tapasztalatok - akár lett légyen szó az EU-integrációról, avagy a gazdasági jellegűekről -, valamint ( nem földrajzi, hanem politikai értelemben) Szerbia számára Magyarország az első nyugati ország, s mint ilyen, számos olyan előnnyel bír, amelyet a déli szomszéd a későbbiek folyamán a javára fordíthat.

A belpolitikai, vagyis szerb/jugoszláv kérdésekkel kapcsolatban Djindjics elmondta, Belgrád amellett van, hogy a Vajdaság olyan területi autonómiát kapjon, melynek keretén belül a kisebbségek anyanyelv-használati, oktatási és kulturális joga is szavatolható.

Milosevicset nem adják ki Hágának

Szlobodan Milosevicsről szólva megjegyezte, kimondottan örül, hogy a volt jugoszláv elnök ott van, ahol, mert bizony börtönben a helye. Djindjics ezzel kapcsolatban igen egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a volt diktátor felett nem Hágában, hanem Belgrádban kell ítélkezni minden olyan vádban, amely a nyomozás során felmerül, mert csak így tudják igazán rekonstruálni a múltjukat.

A volt vezető, illetve társai elleni nyomozást azonban nagyban megnehezíti, hogy Milosevics bukása és az új szerb kormány megalakulása közötti időt arra használta fel az Állambiztonsági Szolgálat akkor még hivatalban lévő vezetője, hogy igyekezett minden árulkodó dokumentumot eltüntetni. Az ügy azért nincs veszve - fejtette ki Djindjics - mivel ha nincs is temérdek papír, szemtanúk akadnak, úgyhogy a kép, ha lassan is, de összeáll.

Dán-magyar cég tisztítja meg a Dunát Újvidéknél
Egy dán-magyar vállalkozás végezheti el a Duna Újvidék térségén áthaladó szakaszának megtisztítását a balkáni háborús roncsoktól. A pályázat eredményéről a Duna Bizottság április 2-10. között Budapesten megtartott, 59. közgyűlésén is tájékoztatták a tagországok képviselőit. A munkák értékét a finanszírozásban résztvevők 26 millió euróra becsülik. A COWI-Utiber konzorciumnak a megbízást a budapesti székhelyű, 11 országot tömörítő Duna Bizottság adta, s eszerint a két vállalat több jugoszláv alvállalkozóval együttműködve valósítja meg a feladatot.

A konzorcium feladata a lebombázott hidak roncsainak eltávolítása, valamint a nem robbant bombák és aknák ártalmatlanná tétele. A Duna hajózhatóságának visszaállítását célzó program kiadásainak 85 százalékát vállalata az Európai Unió, a fennmaradó 15 százalékot a folyó menti államok, esetleg más források bevonásával fedezik. A Duna Bizottság közölte: tárgyalásokat folytat a munkálatok elvégzésének határidejéről, amely a nyár előtt nem várható. A konzorcium generálkivitelezői feladatot lát el, most elsősorban a tisztítási munka teljes tervdokumentációját kell elkészítenie. Ebben, majd a további munkák során a Duna Bizottság felügyel a tevékenységére - olvasható a bizottság közleményében.

Bárhogy is szavazzon Montenegró, Belgrád tiszteletben tartja a döntést

A közelgő montenegrói választásokkal kapcsolatban Djindjics azt tartotta fontosnak elmondani, hogy bármelyik tömörülésre szavazzanak is a polgárok - a függetlenségpárti Djukanovicsékra, avagy a Jugoszlávia egységét akaró szocialistákra - , azt Belgrád tiszteletben tartja. A szerb kormányfő megismételte a hivatalos belgrádi álláspontot, amely szerint a szerb, illetve jugoszláv vezetés szükségesnek tartja a kétoldalú kapcsolatok újraértelmezését, de ennek ellenére nehezen tudják elfogadni Milo Djukanovics nevével fémjelzett jelenlegi kormánykoalíció által szorgalmazott, a két külön államról szóló elképzelést.

Koszovót illetően Djindjics úgy vélekedett, a nemzetközi közösségnek rá kell venni az albán vezetőket a szélsőséges erők lefegyverzésére, valamint "meg kell találni a közös hangot mindegyik félnek". Mint mondta, Belgrád a tárgyalások mellett van. "Ha sikerül a koszovói kérdést megoldani, akkor a dél-szerbiai és a macedóniai helyzet kiváltó okait is könnyű szerrel meg lehet szűntetni, mivel az egész Koszovóban gyökerezik."