Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán-ultimátummal hekkelték meg a Fidesz-frakciót

2008.04.01. 12:25
Hivatalosnak tűnő sajtólevélben küldték szét ismeretlenek, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök ismét 72 órás ultimátumot ad a kormánynak. Az álemail komoly hírként meg is jelent az egyik online hírújságban. Úgy tudjuk, a fenyegetés hallatán majdnem kitört a koalíciós béke.

Az előrehozott választások bejelentésére 72 órás ultimátumot ad Orbán Viktor, rövid ideig ez a hír járta be a koalíciós tárgyalásokat és a sajtót, a levél tartalmát egy kereskedelmi rádió vezető hírként tálalta. A volt kormányfőnek tulajdonított levélben az állt, : az országban lévő válsághelyzetet a hatalomhoz a legitimációja elvesztése után is ragaszkodó baloldal okozta, amelyet el kell kergetni. Az ellenzéki párt 72 órát ad a baloldalnak, hogy az előrehozott választások támogatása mellett döntsön, ellenkező esetben péntek délutántól blokádot vonnak a Parlament köré.

A vezető hír azonban hamar eltűnt, miután kiderült, hogy nem a Fidesz sajtóosztály, hanem egy ismeretlen küldte szét a hivatalosnak tűnő közleményt.

"A mai napon ismeretlenek feltörték a Fidesz Sajtóosztályának egyik parlamenti emailcímét, és arról valótlan tartalmú üzenetet küldtek a sajtó képviselőinek" - jelentette be a történtek után Szijjártó Péter, a párt kommunikációs vezetője. "Április 1-je lévén ez egy rossz áprilisi tréfa is lehetne, de a téma súlyára való tekintettel a Fidesz feljelentést tesz a rendőrségen, és a további hasonló esetek elkerülése érdekében az ügy azonnali kivizsgálását kéri a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő minisztertől." - jelentette be Szijjártó.

Az Index információi szerint a Fidesz keménykedésének híre majdnem összekovácsolta az MSZP és az SZDSZ-t. A parlamenti tudósítóink szerint a Házban hamar elterjedt az álhír, amely jó hivatkozási alapot adott volna a két párt közötti viszály finomítására.

A Fidesz vezetősége által elfogadott stratégia szerint a párt megpróbál a lehető legtávolabb maradni a kormánypártok között kialakult ellentétektől. Az ellenzéki párt ezzel pont azt szeretné elkerülni, hogy akár az MSZP. akár az SZDSZ a külső fenyegetésre terelje a figyelmet, és bevonja Orbán Viktort vagy a Fidesz más vezetőit a politikai csatározásokba.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal már megkezdte az ügy vizsgálatát. A BRFK kedd délután arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Fidesz feljelentése alapján számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozók nagy erőkkel megkezdték az üggyel kapcsolatban az adatgyűjtést és a tanúk felkutatását annak érdekében, hogy minél előbb tisztázódjon, ki és honnan küldte a meghamisított elektronikus levelet - olvasható a közleményben.