Jenő
-3 °C
6 °C

Orbán Tőkés Lászlónak kampányol

2007.10.06. 18:25
Személyes részvétellel segíti a Fidesz Romániában Tőkés László független európai parlamenti jelölt választási kampányát. A magyar párt politikusai – köztük Orbán Viktor is – annyiszor jönnek majd Erdélybe, ahányszor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke hívni fogja őket – ezt maga Orbán Viktor jelentette ki szombaton Nagyváradon.

A legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke a Tőkéssel együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: jó remény van arra, hogy a következő hetekben találkoznak még. A politikus sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem jött létre "a teljes erdélyi magyar európai választási lista". Tőkés László személye Orbán szerint nem csak az Erdélyben élő magyarok összefogását testesíti meg, hanem ő a teljes Kárpát-medencei magyar összefogásnak is szimbolikus alakja.

Orbán hangsúlyozta, ő csak tanácsot ad a romániai szavazóknak arról, hogy kire voksoljanak majd november 25-én a Romániában sorra kerülő európai parlamenti választáson, de azt szívesen teszi. Orbán arra kérte az erdélyi magyarokat: olyan embert küldjenek az Európai Parlamentbe, aki megalkuvás nélkül képviseli a magyarok érdekeit. A Fidesz elnöke, aki egyben az Európai Néppárt (EPP) alelnöke, közölte: az EPP is támogatja Tőkést a romániai európai parlamenti választáson.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint "akár történelmi botlásnak is nevezhető", hogy Orbán Viktor és pártja nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába – közölte Markó szombaton Aradon az MTI-vel. Az elnök elmondta: nagyra becsüli Orbán Viktor politikusi tehetségét, de olykor "a legjobb paripa is megbotlik". "Mindig azt kértük a magyarországi politikusoktól: hagyják, hogy mi döntsük el, mit hogyan akarunk, hiszen a politikai következményeket is az erdélyi magyarság viseli" – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Markó úgy véli, a református püspök egyéni jelöltként nem juthat be az Európai Parlamentbe, legfeljebb azt érheti el, hogy az RMDSZ sem küldhet képviselőket. Aki ezt a megosztottságot támogatja, az akarva-akaratlanul is ahhoz járul hozzá, hogy Brüsszelben csak románok képviseljék Romániát, szögezte le Markó. Hozzáfűzte: ha a Fidesz valóban segíteni akarta volna az erdélyi magyar közösséget, arról kellett volna meggyőznie Tőkés Lászlót, hogy fogadja el az RMDSZ felajánlását egy közös választási listán való szereplésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?