Örömkoncert Medgyessyvel a Hősök terén

2003.08.05. 16:01
A kancellária kérésére élőben közvetíti a Magyar Televízió mindkét csatornája Medgyessy Péter augusztus 19-én megtartandó beszédét. A kormányfői szónoklat után nagyszabású komolyzenei koncerttel ünnepli meg a kormány azt, hogy a választók többsége támogatta hazánk EU-csatlakozását. Arról a kancellária későbbre ígért tájékoztatást, hogy mennyibe kerül az Örömkoncert. Az MTI Korábbi jelentése szerint 200 milliót költenek a rendezvényre.
Élő adásban közvetíti, másnap pedig felvételről megismétli az augusztus 19-i Örömkoncertet a Magyar Televízió - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense a mintegy kétórás műsorról kedden az MTI-t. "Medgyessy Péter miniszterelnök megnyitó beszédét mindkét csatorna, a hangversenyt az m2 közvetíti 19-én este. Az ismétlés 20-án 15 órától lesz látható az egyes csatornán" - közölte Csorba Mária. Az Index úgy tudja, hogy az ismétlésben szerepel majd Medgyessy Péter megnyitó beszéde is, a kormányfő azonban nem félórás szónoklatra, hanem egy pár perces beszédre készül.

Négyezer énekes, kétszázötven zenész

A kormány által a budapesti Hősök terére szervezett eseményen több mint négyezer énekes és mintegy kétszázötven zenész működik majd közre, a Műcsarnok előtt, felállítandó 104x24 méteres színpadon. A kormány a többi között ezzel ünnepli meg, hogy Magyarország az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás mellett döntött - mondta Petrus László, a Miniszterelnöki Hivatal Koordinációs Politikai Államtitkárságának kabinetvezetője az eseményt beharangozó július végi sajtótájékoztatón. Papp György koncertigazgató korábban közölte: a koncert zenei műsorával, színpadképével és látványával megerősíti, hogy az európai uniós csatlakozás idején Magyarországnak egyaránt fontos a nemzeti és az európai kultúra, a múlt és a jövő értéke.

Hímnusz és ódák

A hangversenyen a Himnusz mellett felcsendül majd Beethoven: István király című nyitánya, Záborszky Kálmán új feldolgozásában ősbemutatóként hangzik el az Örömóda (Európa-himnusz), előadják Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét, részletek hangzanak el a Háry Jánosból, műsorra kerül Kókai Rezső és Berlioz egy-egy szerzeménye, valamint két magyar népének. A hangverseny megrendezését többi között a MeH, a gazdasági, az informatikai, a környezetvédelmi és az oktatási tárca, illetve az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány támogatja anyagilag.

Kétszázmilliós költségvetés

A kancellárián az Index megkeresésére későbbre ígértek részleteket arról, mennyi pénzbe kerül a nagyszabású rendezvény. Az MTI korábbi jelentése szerint Gulyás Erika kormányszóvivő-helyettes elmondta: az Örömkoncert költségvetése 200 millió forint, amelynek felét a kormány a központi költségvetésből állja, az összeg másik része egyéb állami és szponzori keretekből tevődik össze. A sajtótájékoztatóra készített írásos összeállítás szerint 35 millió forintot költenek a koncerten közreműködő 100 kórus, valamint a 233 tagból álló zenekar és a karnagy tiszteletdíjára, 8 millió forintot fizetnek jogdíjakért és a hangszerek szállításáért, 27 millió forintba kerül a kórustagok elszállásolása, utaztatása, az összesen mintegy 4300 résztvevő háromnapos étkeztetése.

A színpadépítés, a színpad-, hang és fénytechnika, az energiafelhasználás, a díszlet és dekoráció építés, a kommunális feladatok finanszírozása, a biztonságtechnika, a pirotechnika alkalmazása 96 millió forintba kerül. A szervezők 28 millió forintot költenek reklámokra, magyar és angol nyelvű szórólapokra, műsorfüzetre, továbbá 6 millió forintot a koncert lebonyolításában résztvevők munkadíjára.  • Hírek
  • Hírek