Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elárasztotta az eső Orosházát

2001.07.24. 15:48
Szinte teljesen elborította a víz kedd reggelre Orosházát: a városban a legmagasabb belvízvédelmi készültséget rendelték el, és már hajnalban felkészültek a családok esetleges kitelepítésre is. Hétfő éjszaka és kedd hajnalban 200 milliméter csapadék hullott a térségben, amely 120 lakóházat és körübelül háromszáz ember biztonságát veszélyeztette. Kedd délutánra normalizálódott a helyzet, de így is százmillió forintos kárra számítanak a szakemberek. Tavaly egyébként éppen százmillió forintot fordított az önkormányzat a csapadékelvezetési rendszer korszerűsítésére.

El kellett rendelni kedd hajnalban Orosházán a legmagasabb fokú belvízvédelmi készültséget, mert a hétfő éjszaka és kedd hajnalban lehullott 120 milliméter csapadék 120 lakóház és mintegy háromszáz ember biztonságát veszélyeztette. Beszámolók szerint a város mélyen fekvő részein az autók tengelyéig ért a víz, és elöntött több lakást is. Kitelepítést nem rendeltek el, bár Kovács Lajos, Orosháza alpolgármesterének tájékoztatása szerint az önkormányzat már hajnalban "megkezdte az iskolák és óvodák" felkészítését az esetleges vészhelyzetre.

Három ház életveszélyes lehet

Kedd délutánra jelentősen apadt a víz, bár egyelőre most is van olyan utca, amelyet teljesen elborít a víz - tájékoztatta az Indexet Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési osztályvezetője. Takács kérdésünkre elmondta: "az első vizsgálatok szerint három házat nyilváníthatnak életveszélyessé, bár ehhez még a statikai eredmények is szükségesek".

Az osztályvezető beszámolója szerint a védelem tengelyét az orosházi tűzoltó-parancsnokság adja, de érkeztek egységek Szarvasról, Hódmezővásárhelyről és Békéscsabáról is. Jelenleg a vízzel borított területeken folyamatosan szivattyúzzák a vizet. Az őrnagy nem tudta megjósolni, hogy mikor állhat helyre a teljes rend, azonban emlékeztetett arra, hogy tavaly Orosházán teljeskörű csapadékvíz-elvezető rendszer felújítást végeztek.

Tavaly már korszerűsítettek

Az alpolgármester megerősítette Takács szavait, és elmondta: tavaly Orosháza pontosan százmillió forintot költött a korszerűsítésre. Ennek ellenére Kovács szerint nem egyértelmű, hogy rosszul vizsgázott a rendszer, mert "ilyen intenzitású esőt egyszerűen képtelenség gyorsan és hatékonyan elvezetni".
- Természetesen levonjunk a tanúságokat, és a műszaki osztály elvégzi a felülvizsgálatokat - jelentette ki Kovács. Az alpolgármester szerint a tegnapi esőzés körübelül százmillió forint kárt okozott, "de ez még változhat az időjárástól függően".

Nem csak a Viharsarokban

A tegnapi esőzések nem csak Békés megyében okoztak gondot. A Fővárosi Tűzoltóság tájékoztatása szerint kedd délelőttig 85 budapesti helyszínre, valamint két Pest megyei településre, Ürömre és Dunakeszire riasztották a tűzoltókat. Az MTI értesülése szerint az eső jelentősebb károkat okozott pincékben, alagsorokban, utcákon, továbbá az autóbusz- és a villamosközlekedésben is.