Auguszta
-4 °C
2 °C

Nyomozás az orosz államadósság lebontása ügyében

2003.07.29. 07:43
Nyomozást rendelt el az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a hazánkkal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt - tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben a napilap szerint szinte kizárólag olyan cégeket érintettek, amelyek az MSZP-hez kötődnek.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) több mint egy hete tett feljelentést az ügyben ismeretlen tettes ellen. Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság számviteli rend megsértésének gyanúja miatt július 23-i hatállyal nyomozást rendelt el. Azt nem tudni, hogy a rendőrségi eljárás várhatóan meddig tart majd.

A napilap emlékeztet arra, hogy az államadósság rendezéséről, még tavaly egyezett meg Moszkvában Medgyessy Péter kormányfő. A végleges megállapodást idén januárban László Csaba pénzügyminiszter írta alá orosz kollegájával, Alekszej Kudrinnal. Az egyezség értelmében az orosz fél 82,75 millió dollárt fizetett hazánknak. A magyar kormány ugyanakkor hozzájárult mintegy 61 millió dollár adósságból történő leírásához.

A napilap utal arra, hogy az adósságállomány tekintetében a két ország nyilvántartása 61 millió dollárral és kamataival eltért. A Magyar Nemzet szerint az ügyben csak MSZP közeli vállalkozások érintettek. A lap úgy tudja: a Lorry Kft-nek - kamatok nélkül - összesen 2,7 millió dollárt kellene a kincstár számlájára utalnia. A felszámolás alatt álló cég Máté László egykori szocialista pártöpénztárnok érdekeltségébe tartozott. Több mint 27 millió dollárrral tartozik a kincstárnak a Tér és Forma Rt., illetve a Gaz Impes Kft., amelyben a többségi részesedést ma már egy off-shore cég szerezte meg. Kamatok nélkül 3,3 millió dollárral tartozik az államnak a Petroltank Rt., amely Hujber Ottó, az MSZP vállalkozói tagozata egykori vezetőjének az érdekeltségébe tartozik.

Egy, a Bertinus Kft.-hez kötödő ügylet kapcsán - kamatok nélkül - 4,8 millió dollárral tartoznak a kincstárnak. A társaság orosz autókat hozott be az országba. Az üzletet a lap szerint Máté László egykori üzlettársa, a Nádor 95 Rt-ből ismert Szász András hozta tető alá. Az üzletember ellen jelenleg is folyik az eljárás a mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezés beszerzése ügyében.