Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Háromhetes rendben folytatja munkáját a parlament

2000.08.28. 20:24
Hétfőn kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelyben a házbizottság döntése alapján továbbra is háromhetes munkarendben dolgoznak majd a honatyák - tájékoztatta a nyilvánosságot Áder János, az Országgyűlés elnöke. A parlamentnek az év végéig negyvenegy törvényt kell megtárgyalnia és elfogadnia.
Hétfőn kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelyben a Házbizottság döntése alapján továbbra is háromhetes munkarendben dolgoznak majd a képviselők. Ez a rendszer csupán november 27-ét követően, a költségvetés tárgyalásakor változik meg, akkor ugyanis a honatyák hetente ülnek majd össze - tájékoztatta a nyilvánosságot hétfőn délután Áder János, az Országgyűlés elnöke. A háromhetes munkarenddel a Házbizottsági ülésen az ellenzék képviselői nem értettek egyet. Az őszi ülésszakon, amely a tervek szerint december közepéig tart, a kormány negyvenegy törvény megtárgyalását és elfogadását kéri a képviselőktől.

Az adótörvény tárgyalásakor heves viták várhatóak

Az első héten, a leghangsúlyosabb téma az adótörvények megtárgyalása lesz. A hétfői házbizottsági ülésen a tárgyalások időpontja nagyobb vitát váltott ki, mivel az ellenzéki képviselők szerint a frakcióknak nem elegendő az elkövetkezendő két hét arra, hogy álláspontjukat kialakítsák. Az adótörvények tárgyalásakor minden bizonnyal heves vita alakul majd ki, hiszen az ellenzéki pártokon kívül az MDF és a kisgazdák is fenntartásokkal kezelik a kormány kétéves költségvetési tervéhez kapcsolódó adótörvényeket.

Az emberi jogi bizottság még e héten tanácskozik a magyarországi cigányság helyzetével kapcsolatban kialakult feszültségekről Ugyanezen a napon Járai Zsigmond pénzügyminiszter a költségvetési bizottságnak számol be a Postabank és a Reorg Rt. tevékenységéről. A bizottságokban e héten tárgyalnak majd a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ létesítéséről, amely kétharmados támogatottságot igényel. Napirenden lesz még az elkövetkezendő napokban a kábítószer-fogyasztás visszaszorításáról szóló nemzeti stratégiai program is.

A közeljövőben vitatja meg az Országgyűlés a Nemzeti Földalap létrehozásának körülményeit, a határon túli magyarok hazai jogállásáról szóló úgynevezett státustörvényt és a közlekedési büntetőpontok bevezetését is. Emellett a parlamentben szó lesz például a Hódmezővásárhelyi Közgyűlés feloszlatásáról, vagy a futball-huliganizmus megfékezését célzó sporttörvényről is.

Az Országgyűlés döntése a 2000. évi őszi rendes ülésszakának munkarendjéről
szeptember 4-8. 5 napos ülés
szeptember 25-29. 5 napos ülés
október 16-20. 5 napos ülés
november 6-10. 5 napos ülés
november 27-29. 3 napos ülés
december 4-6. 3 napos ülés
december 11-13. 3 napos ülés

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!