Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Megbénulhat a közszolgálati média új ORTT-elnök nélkül

2004.03.10. 08:22
Komoly gondokat okozhat a médiafinanszírozásban, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter kormányfő képtelen közös jelöltet találni a február végén lejárt mandátumú Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) élére - írja a Népszabadság.
A miniszterelnököt és köztársasági elnököt a médiatörvény kényszeríti konszenzusra, de ők az elmúlt hetek többszöri egyeztetésein nem tudtak megegyezni. Márpedig az országos közszolgálati és a kisebb, nem nyereségérdekelt tévék, rádiók támogatása a finanszírozást működtető ORTT-n folyik át. Jelenleg azonban a médiahatóságnál nincs senki, aki aláírná az utalásokat - olvasható a Népszabadság szerdai számában.

A napilap úgy tudja, hogy a Magyar Televíziónak még ezen a héten 728 millió, a Magyar Rádiónak 513 millió, a Duna TV-nek 441 millió forintot kellene átutalni. Mindhárom közmédium súlyos anyagi nehézségekkel küzd, a feszesre tervezett költségvetésű intézményekben a támogatás késése likviditási gondokat okozhat.

Az MTV-nél például az olimpiai közvetítések miatt szükséges technikai fejlesztésekre kiírt közbeszerzési pályázat fedezetéből pótolják ideiglenesen a reményük szerint csak napokat késő 728 milliót. Nehézségekkel számolhatnak a kisebb, helyi műsorszolgáltatók is a működési támogatásra kapott pénzek ideiglenes elapadása miatt.