Vilhelmina
12 °C
28 °C

Az őszödiek szarnak az őszödi beszédre

2007.05.26. 09:45
Egy éve mondta el Gyurcsány Ferenc hírhedt balatonőszödi beszédét. A faluban nem sokan szeretik a miniszterelnököt, de a település túl van a beszéd okozta tramuán.

Kissé kihalt Balatonőszöd csütörtök koradélután, amikor a település főutcáján sétálunk, hogy szondázzuk a helyieket az őszödi beszéd évfordulójának közeledtével. A beszéd a kormányüdülőben hangzott el, de mi nem oda tartunk, hiszen a 7-es út 128-as kilométerénél lévő komplexumot csak a kiválasztottak látogathatják, no meg az ott dolgozók. Mi egyik csoportba se tartozunk, így kénytelenek vagyunk elsomfordálni, amikor az In-Kal által őrzött komplexum biztonsági őre még a kerítés videóra vételét is rossz néven veszi.

Akasztás

Balatonőszödön ma már nem téma a beszéd. Ennek ellenére az első vendéglátóipari egységben, a helyi italboltban a megkérdezetteknek van véleményük a szónoklatról, méghozzá nem éppen pozitív. Az ivó közönsége azt nehezményezi leginkább, hogy Gyurcsány miniszterelnök hazudott, az meg többek állítása szerint a jóérzésüket sérti, ahogy beszélt a kormányfő Magyarországról. Egy, a földekről az egységbe betérő félmeztelen helybéli arcát nem adja a nyilatkozathoz, viszont igen radikálisan annyit jegyez meg két korty kávé között, hogy fel kellett volna akasztani a kommunistákat, akkor biztos nem lenne ez.

Betér aztán egy önkormányzati alkalmazott, akiről a sajtó napokig úgy tudta, hogy mint a település alkalmazottja segített a szivárogtatásban. Ő ma már csak nevet, de egy éve komolyan magyarázkodnia kellett. Neki is megvan a véleménye a szónoklatról, és Gyurcsány helyében lemondott volna. Az üdülő és a helyiek viszonyáról faggatom egy sör mellett a neve elhallgatását kérő önkormányzati dolgozót, aki azt mondja:

"Mi nem megyünk oda, ők nem jönnek ide”. Az üdülő ugyanis a településen teljesen kívül esik, a 7-es út mellett fekszik, de a falu lelke, az önkormányzat és a kocsmák másfél kilométerre vannak az üdülőtől. Orbán Viktort sose látta őszödön emberünk, Gyurcsánnyal viszont már összefutott. És ez szó szerint értendő, Gyurcsány ugyanis rendszeresen fut a településen, de már ez is kiborítja emberünket, hiszen a miniszterelnök testőreivel fut , de kísérik őt szolgálati Audival is. „Én egyszer megbosszultam az őszödi beszédet” – mondja büszkén az alkalmazott. „Amikor egyszer futott, előtte motoroztam vagy másfél kilométert, hogy futás közben szívjon elég port” – mondja széttárva a kezét, hogy neki egyszerű emberként más eszköze nincsen a véleménye kifejtésére. Ugyanezen akcióban barátait arra buzdította, hogy tegyék ki nemzeti színű zászlóikat házaikra ott, ahol a kormányfő testedzését végezte.

Megjelent a polgármester

Egyszercsak belép az ivóba Antal János, a település fideszes polgármestere, aki egész nap elérhetetlen volt, de szerencsére csak telefonon. „Ez volt az első igazi rendes teljesítménye Gyurcsánynak” – summázza álláspontját a polgármester, de aztán kiderül, viccelt, mert felháborítónak tartja a stílust és a tartalmat egyaránt. Antal sajnálja, hogy manapság, ha meghallják, hogy őszödi, akkor nem a település természeti csodáira koncentrálnak, hanem gúnyosan felnevetnek, utalva a miniszterelnöki szónoklatra.

A polgármester állítja, most azért küzd, hogy a beszédet ne azonosítsák településükkel. A beszéd nyilvánosságra kerüléséről egy sms-ből értesült, alig akart hinni a fülének, és azt várta, ezután leköszön a kormányfő. Polgármesterként sose találkozott a miniszterelnökkel, de ha beszélgetést kezdeményezne Gyurcsány Ferenc, készséggel szóba állna vele, mert polgármesterként a falujáért kell tennie. Antal Jánosnak szintén csak egy futós élménye van Gyurcsánnyal: egyszer elfutott a háza előtt a kíséretével, de még köszönőviszonyba se keveredtek. Ami az üdülőt illeti, abból egyetlen fillér bevétele sincs a településnek, egyetlen alkalommal kasszíroztak 12 millió forintot az üdülőt működtető kft.-től, aztán a vállalkozás kht. lett, így megszűnt ez a bevételi forrás. A közhasznú társaságoknak ugyanis nem kell iparűzési adót fizetniük.

A Balaton-parton eközben már javában csinosítgatják a büfésbódékat, a pünkösddel végződő hosszú hétvégére készülnek. Az egyik büfés a gazdasági helyzet elemzésébe kezd, anélkül, hogy értékelné az őszödi beszédet, úgy summázható véleménye, hogy minden sokkal rosszabb mint volt.

Előtte sem hittek neki

A kormányüdülő mellett kerítésnél pecázó horgász azért sopánkodik, hogy az állami nagyurak elvették a partszakaszuk jó részét, és a kerítésen belül csak a kiválasztottak horgászhatnak. Miközben fog egy halat, azt ecseteli, már a beszéd előtt se hihette senki azt, hogy Gyurcsány igazat mond.

A kerítés túloldalán apró mozgás látszik, néhányan a sövényt nyírják, ketten napoznak is, a biztonságiak pedig járőrőznek. Az egyik büfés szerint az üdülőben már a hétvégére készülnek, hiszen Gyurcsány miniszterelnök minden szabad hétvégéjét az üdülőben tölti. Még csak egy lángost se evett nálunk” – mondja a büfés asszony, pedig a kormányüdülő kerítése éppen hatvan méterre van a büfépulttól. Bár nem Gyurcsány Ferenc híve az asszony, örömmel kiszolgálná a miniszterelnököt és családját, ha egyszer arra járna. „A vendéglátásban nincsen politika, nincsen jobbos, vagy balos keszeg, csak sült keszeg van” – búcsúzik.