Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az őszödiek szarnak az őszödi beszédre

2007.05.26. 09:45
Egy éve mondta el Gyurcsány Ferenc hírhedt balatonőszödi beszédét. A faluban nem sokan szeretik a miniszterelnököt, de a település túl van a beszéd okozta tramuán.

Kissé kihalt Balatonőszöd csütörtök koradélután, amikor a település főutcáján sétálunk, hogy szondázzuk a helyieket az őszödi beszéd évfordulójának közeledtével. A beszéd a kormányüdülőben hangzott el, de mi nem oda tartunk, hiszen a 7-es út 128-as kilométerénél lévő komplexumot csak a kiválasztottak látogathatják, no meg az ott dolgozók. Mi egyik csoportba se tartozunk, így kénytelenek vagyunk elsomfordálni, amikor az In-Kal által őrzött komplexum biztonsági őre még a kerítés videóra vételét is rossz néven veszi.

Akasztás

Balatonőszödön ma már nem téma a beszéd. Ennek ellenére az első vendéglátóipari egységben, a helyi italboltban a megkérdezetteknek van véleményük a szónoklatról, méghozzá nem éppen pozitív. Az ivó közönsége azt nehezményezi leginkább, hogy Gyurcsány miniszterelnök hazudott, az meg többek állítása szerint a jóérzésüket sérti, ahogy beszélt a kormányfő Magyarországról. Egy, a földekről az egységbe betérő félmeztelen helybéli arcát nem adja a nyilatkozathoz, viszont igen radikálisan annyit jegyez meg két korty kávé között, hogy fel kellett volna akasztani a kommunistákat, akkor biztos nem lenne ez.

Betér aztán egy önkormányzati alkalmazott, akiről a sajtó napokig úgy tudta, hogy mint a település alkalmazottja segített a szivárogtatásban. Ő ma már csak nevet, de egy éve komolyan magyarázkodnia kellett. Neki is megvan a véleménye a szónoklatról, és Gyurcsány helyében lemondott volna. Az üdülő és a helyiek viszonyáról faggatom egy sör mellett a neve elhallgatását kérő önkormányzati dolgozót, aki azt mondja:

"Mi nem megyünk oda, ők nem jönnek ide”. Az üdülő ugyanis a településen teljesen kívül esik, a 7-es út mellett fekszik, de a falu lelke, az önkormányzat és a kocsmák másfél kilométerre vannak az üdülőtől. Orbán Viktort sose látta őszödön emberünk, Gyurcsánnyal viszont már összefutott. És ez szó szerint értendő, Gyurcsány ugyanis rendszeresen fut a településen, de már ez is kiborítja emberünket, hiszen a miniszterelnök testőreivel fut , de kísérik őt szolgálati Audival is. „Én egyszer megbosszultam az őszödi beszédet” – mondja büszkén az alkalmazott. „Amikor egyszer futott, előtte motoroztam vagy másfél kilométert, hogy futás közben szívjon elég port” – mondja széttárva a kezét, hogy neki egyszerű emberként más eszköze nincsen a véleménye kifejtésére. Ugyanezen akcióban barátait arra buzdította, hogy tegyék ki nemzeti színű zászlóikat házaikra ott, ahol a kormányfő testedzését végezte.

Megjelent a polgármester

Egyszercsak belép az ivóba Antal János, a település fideszes polgármestere, aki egész nap elérhetetlen volt, de szerencsére csak telefonon. „Ez volt az első igazi rendes teljesítménye Gyurcsánynak” – summázza álláspontját a polgármester, de aztán kiderül, viccelt, mert felháborítónak tartja a stílust és a tartalmat egyaránt. Antal sajnálja, hogy manapság, ha meghallják, hogy őszödi, akkor nem a település természeti csodáira koncentrálnak, hanem gúnyosan felnevetnek, utalva a miniszterelnöki szónoklatra.

A polgármester állítja, most azért küzd, hogy a beszédet ne azonosítsák településükkel. A beszéd nyilvánosságra kerüléséről egy sms-ből értesült, alig akart hinni a fülének, és azt várta, ezután leköszön a kormányfő. Polgármesterként sose találkozott a miniszterelnökkel, de ha beszélgetést kezdeményezne Gyurcsány Ferenc, készséggel szóba állna vele, mert polgármesterként a falujáért kell tennie. Antal Jánosnak szintén csak egy futós élménye van Gyurcsánnyal: egyszer elfutott a háza előtt a kíséretével, de még köszönőviszonyba se keveredtek. Ami az üdülőt illeti, abból egyetlen fillér bevétele sincs a településnek, egyetlen alkalommal kasszíroztak 12 millió forintot az üdülőt működtető kft.-től, aztán a vállalkozás kht. lett, így megszűnt ez a bevételi forrás. A közhasznú társaságoknak ugyanis nem kell iparűzési adót fizetniük.

A Balaton-parton eközben már javában csinosítgatják a büfésbódékat, a pünkösddel végződő hosszú hétvégére készülnek. Az egyik büfés a gazdasági helyzet elemzésébe kezd, anélkül, hogy értékelné az őszödi beszédet, úgy summázható véleménye, hogy minden sokkal rosszabb mint volt.

Előtte sem hittek neki

A kormányüdülő mellett kerítésnél pecázó horgász azért sopánkodik, hogy az állami nagyurak elvették a partszakaszuk jó részét, és a kerítésen belül csak a kiválasztottak horgászhatnak. Miközben fog egy halat, azt ecseteli, már a beszéd előtt se hihette senki azt, hogy Gyurcsány igazat mond.

A kerítés túloldalán apró mozgás látszik, néhányan a sövényt nyírják, ketten napoznak is, a biztonságiak pedig járőrőznek. Az egyik büfés szerint az üdülőben már a hétvégére készülnek, hiszen Gyurcsány miniszterelnök minden szabad hétvégéjét az üdülőben tölti. Még csak egy lángost se evett nálunk” – mondja a büfés asszony, pedig a kormányüdülő kerítése éppen hatvan méterre van a büfépulttól. Bár nem Gyurcsány Ferenc híve az asszony, örömmel kiszolgálná a miniszterelnököt és családját, ha egyszer arra járna. „A vendéglátásban nincsen politika, nincsen jobbos, vagy balos keszeg, csak sült keszeg van” – búcsúzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?