Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem tudják az ösztöndíjasok, hogy mikor utazhatnak

2007.06.14. 09:33
Néhány hónapra megállt az élet a Magyar Ösztöndíj Bizottságnál, mert elküldték az ügyintézést végző munkatársak nagy részét, egy spórolási célú összevonás miatt. A diákok hónapokon át nem kaptak információt. Az utódszervezet a költözés okozta nehézségekre hivatkozik, konkrét kérdéseinre pedig csak akkor válaszolnak, ha megmondjuk, ki és mit panaszkodott rájuk, utóbbi elmaradt.

Háborgó diákok hivogatják kéthetente teljesen eredménytelenül a Magyar Ösztöndíj Bizottság utódszervezetét a Balassi Intézetet, hogy végre biztosat tudjanak és mihamarabb leszervezhessék útjukat, repülőjegyet rendelhessenek. A telefonjaikat az egykori ösztöndíjbizottságnál azonban júniusig bezárólag egyetlen hölgy vette fel, aki türelmet kért minden alkalommal. Az ősszel sikeresen pályázók, ugyanis azon kívül, hogy két és fél hónap késedelemmel az eredményhirdetés után megkapták a hivatalos értesítést – egy elbocsátott munkatárs szerint az összevonás előtt már bélyegre sem tellett –, hogy valamikor majd mehetnek az általuk megpályázott külföldi ország egyetemére, semmi egyebet nem tudnak.

A felsőoktatási intézetek már várják a hallgatókat, de ők biztos információ híján nem tudják megmondani, mikor érkeznek, melyik szemeszertől számolhat velük az iskola.

Ez a bő fél éves késedelem különösen azoknak az ösztöndíjasainknak kínos, akik több ezer kilométerrel távolabbi országba utaznának, hisz ha legalább dátumokat ismernék egyharmad áron foglalhatnának repülőjegyet, ahhoz képest, mintha ugyanezt csak közvetlen az út előtt teszik meg.

A kinti fogadó egyetemekkel, bármily segítőkész is az ösztöndíjakkal foglalkozó helyi szervezet, az államok közti megállapodásoknak megfelelően a diáknak kell megállapodnia, és az utat is félig-meddig neki kell leszerveznie.

Több külföldi ösztöndíjassal való beszélgetésből az derült ki, hogy az újjáalakult Balassi Intézetben működő Magyar Ösztöndíj Bizottság korábbi gördülékeny ügyintézése egy időre semmivé lett. A szervezet korábbi munkatársainak többsége év elején elment a MÖB-től, így nincs, aki intézze a csereprogramszerű ösztöndíjak háttérmunkáit.


A MÖB-nél fél éven át érzékelhető bizonytalanságot egyik külföldi egyetem sem fogadta el hivatkozási alapnak. Mi több, információink szerint van olyan nyugat-európai ország is, ahol állítólag már jelezték a magyar szervezet felé a lehetetlen állapotokat. Erről azonban sem a Külügyminisztérium, sem az Oktatásügyi minisztérium nem tudott biztosat mondani. Ők is a több intézményből újjászervezett Balassi Intézethez irányítottak minket, ahol május végén a megbízott vezető azt közölte, neki nincs hatásköre a nyilatkozni a kérdésben.

Szerencsénkre az anyaintézetnek is nevezhető Balassi Intézet szóba állt velünk. Rögtön cáfolta, hogy az Intézethez más országból hívatalos értesítés érkezett volna amiben kifogásolják az átmeneti helyzet okozta gondokat.

Megerősítették, az átszervezés miatt valóban voltak személyi változások, de a létszámot tekintve ugyanannyi munkatárs látja el a feladatokat, mint korábban. Igaz, hogy a Professzorok Házában működő MÖB-iroda önálló, feladatát teljes körűen ellátó szervezeti egység volt, ám most az új szervezeti konstrukcióban az irodánál csak a szakreferensek dolgoznak, mert a háttérfeladatokat az anyaszervezet (gazdasági ügyintézés, utazásszervezés, tolmácsolás, hosztesz-feladatok, informatika) a Balassi Intézet látja el.