Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ezerlejes trükk a droszton

2000.12.03. 17:52
A hasonlóság miatt ezer forintos helyett román ezer lejest próbálnak visszaadni gyanútlan, általában külföldi vásárlóiknak egyes taxisok, kereskedők. A román 1000 lejes hivatalosan 13-15 forintot ér, a feketepiacon 50 forintot is megadnak érte.

Az Index információi szerint a feketepiacon ötven forintért vásárolják taxisok, kereskedők a hivatalosan 13 forintot érő román 1000 lejes bankót. A külföldi fizetőeszköz első pillantásra hasonlít a magyar 1000 forintosra: mindkettő egyforma kékes árnyalatú, amit sárgával kombinálnak, a bankjegy szélén van mindkét esetben Mátyás király, illetve Mihai Eminescu arcképe.

A magyar szakavatott szemét becsapni azért nem lehet, de egy külföldinek nem tűnik fel a különbség. Ha egy magyar mondjuk Tunéziába utazik, nem veszi észre, hogy marokkói bankjegyet adtak neki vissza.

A két bankjegy között különbségek is akadnak: a román 1000 lejes kisebb és keskenyebb, mint a magyar 1000 forintos (154x70 mm). Ötven forintos feketepiaci értékkel számítva 950 forinttal csapják be a gyanútlan utasokat a taxisok.

Az Alkotmány előírása
32/D. § (1) A Magyar Nemzeti Bank feladata külön törvényben meghatározott módon törvényes fizetőeszköz kibocsátása, a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelme, a pénzforgalom szabályozása.
A Magyar Nemzeti Bank szóvivőjének, Blahó Miklósnak a tájékoztatása szerint nem létezik olyan nemzetközi szabály, mely a hasonló bankjegyek forgalomba helyezését szűrné ki, a hasonlóságnak a lehetősége eléggé kicsi. A szomszédos országok arra vigyáznak, hogy eltérő súlyú érméket adjanak ki, így elkerülhető, hogy azokat egymás automatáiban használják.

Az Index által megkeresett taxis cégek utas szolgálatának tájékoztatása szerint mindeddig az utasoktól nem érkezett panasz, amiatt, mert a taxisok a forinttól eltérő pénzt adtak volna vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!