Előd
9 °C
17 °C

A Fidesz módosítaná a választási törvényt

2007.04.16. 12:54
A Fidesz elnöke szerint politikai szövetséget kötött egymással a kormány és az Országos Választási Bizottság, hogy megakadályozzák az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezéseit. Annak érdekében, hogy ne legyen módja a mindenkori kormánynak ilyen módon megakadályozni a népszavazási kezdeményezéseket a Fidesz döntési jogot adna második körben az alkotmánybíráknak, hogy ne írhassa felül a taláros testület döntését az OVB se.

A Fidesz kezdeményezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy egy népszavazási kezdeményezésről a második körben döntést hozhasson az alkotmánybíróság, ismertette az ellenzéki párt elnökségének döntését Orbán Viktor Fidesz-elnök.

A pártelnök felidézte, a jelenleg hatályos szabályozás szerint, ha egy népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság elutasít, akkor az érintett az alkotmánybírákhoz fordulhat jogorvoslatért, a testület megsemmisítheti a döntést és új eljárásra kötelezheti az OVB-t. Orbán szerint ez történt a tandíjjal kapcsolatos kezdeményezésükkel, az OVB azonban fölébe helyezte magát az alkotmánybíróságnak, és egy másik, addig nem hangoztatott érvvel újfent elutasította az aláírás gyűjtőív hitelesítését. "A kormány és az OVB politikai szövetséget kötött annak érdekében, hogy megakadályozza a népszavazást" - vélekedett Orbán Viktor.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Orbán szerint éppen ezért indokolt annak előírása is, hogy egy kezdeményezés esetén az OVB teljes körűen tárja fel a kérdéssel kapcsolatos érveit, hogy ne fordulhasson elő a tandíjas kezdeményezéshez hasonló. Arra a kérdésre, milyen esélyt ad a kétharmados törvény módosítására, úgy reagált, neki és párttársainak alkotmányos kötelessége fellépni a törvénysértések ellen, s nem abból indul ki, hogy kezdeményezésük eleve kudarcra volna ítélve. Úgy véli ugyanis, hogy a demokratikus elkötelezettségű erők nem tehetik meg, hogy csak úgy lesőprik az asztalról a javaslatot.

Orbán szerint egy demokratikus párt ilyen esetben, mint ami a tandíjas kérdéssel történt, csak egy dolgot tehet, fellép az alkotmányosság védelmében. Szerinte számos olyan alkotmánybírósági határozat létezik, amely tiltja, hogy állami szervek adminisztratív úton akadályozzanak meg egy népszavazást. Arra a felvetésre, hogy mi lesz a következő lépés, amennyiben nem sikerülne keresztülvinni a módosítást, úgy reagált, hogy nem kíván e kérdéssel foglalkozni, mert szerinte nem lehet úgy nekiindulni egy kezdeményezésnek, hogy mi lesz ha az elbukik. Egy másik kérdés kapcsán leszögezte, továbbra is szeretnék ha a hat kérdésükről egyszerre lehetne népszavazás, így nincsen a pártnak más esetre forgatókönyve.