Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Orbán felesküdött a zsidók védelmére

2007.08.22. 16:35
A Magyar Gárda miatt aggódnak a nemzetközi zsidó szervezetek, de Orbán Viktor levélben nyugtatta meg őket, hogy hisz egyenjogúságukban. Egyben ígéretet tett, hogy a tavalyi tüntetőkhöz hasonlóan a zsidóságot is megvédi.

Levélben fordult a European Jewish Congress elnökéhez, Moshe Kantorhoz Orbán Viktor és Navracsics Tibor. A Fidesz elnöke és parlamenti frakcióvezetője Kantor a magyaroroszági emberi jogokért aggódó nyilatkozatára reagálva kijelentette, hogy "a Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen".

Kantor és a Zsidó Világkongresszus elnöke augusztus 21-én fordult levélben Gyurcsány Ferenchez, melyben aggodalmukat fejezték ki a Jobbik Magyar Gárdája miatt. Egyben nehezményezték, hogy a jobboldal a nyilaskorszakra emlékeztető árpádsávos zászlókkal vonul fel.

Orbánék Kantornak címzett levelükben jelzik, hogy ők már tavaly is határozottan felléptek "a demokratikus jogaikkal élő békés tüntetőket ért rendőri brutalitással szemben", a jövőben is kiállnak minden társadalmi csoport mellett, amit fenyegetés ér.

A levélben a két pártvezető hitet tesz az emberek, így a magyarországi zsidóság egyenjogúsága mellett, majd ígéretet tesz, hogy a "magyarországi zsidó honfitársaink emberi és szabadságjogait minden demokratikus eszközt felhasználva meg fogjuk védeni".