Gerzson
5 °C
10 °C

Megint visszadobta az OVB a Fidesz népszavazási kérdését

2007.03.30. 07:37
A megsimételt eljárásban is elutasította az Országos Választási Bizottság a Fidesz tandíjellenes népszavazási kérdésének kérdőívét. Így három kérdés maradt csak talpon az eredeti hétből, de elképzelhető, hogy a Fidesz ezt a hármat is visszavonja, hogy aztán változatlan formában újra beadják hitelesítésre az aláíróíveket.

Az Országos Választási Bizottság csütörtöki határozatával ismét megtagadta a Fidesz aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, a döntés ellen az Alkotmánybíróságnál lehet fellebbezni.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt 2006. október 24-én nyújtotta be az országos népszavazási kezdeményezésük aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát hitelesítésre. Az íven a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?" Az Országos Választási Bizottság novemberben az aláírásgyűjtő ív hitelesítését megtagadta. A határozat ellen a Fidesz fellebbezett és az Alkotmánybíróság az OVB döntését megsemmisítette, új eljárás lefolytatására kötelezve a testületet.

Az OVB ezúttal is elutasította az ív hitelesítését, részben azzal az indoklással, hogy az Alkotmány szerint "valamely kérdés akkor nem bocsátható népszavazásra, ha a kérdés a költségvetési törvény módosítását tartalmazza, vagy a kérdésből okszerűen következik a tiltott tárgykörben megjelölt törvények módosítása, illetve ha a kérdés arra irányul, hogy a választópolgárok pontosan határozzanak meg jövőbeli költségvetési törvényben szereplő egyes kiadásokat". Az OVB szerint a Fidesz által megfogalmazott kérdés megfelel az előbbieknek, tehát nem bocsátható népszavazásra.

Másfelől az OVB ismét megállapította - csakúgy mint a novemberi döntésben -, hogy a kérdés hitelesítését kizáró érv, hogy nem dönthető el, mennyi időre kötelezné a népszavazás eredménye a törvényhozást. Így az eredményes népszavazás - burkolt formában ugyan, de egyértelműen - az Alkotmány módosítását eredményezi, bár tény, hogy maga a kérdés nem arra irányul, olvasható az OVB honlapján közzétett indoklásban.

Maradt három kérdés

Az Alkotmánybíróság korábban a Fidesz hét népszavazási kérdését vizsgálta, és háromról úgy döntött, hogy megkezdheti az ellenzéki párt az aláírásgyűjtést a referendum megtartása érdekében. A három kérdés, amit az Országos Választási Bizottság is átengedett: maradjanak-e állami kézben a kórházak, gyógyszereket továbbra is csak patikában lehessen árulni, elővásárlási joguk legyen-e a családi gazdálkodásoknak.

Az alkotmánybírák szerint azért nem lehet a vizitdíjról népszavazást tartani, mert a kérdés érinti a hatályos költségvetési törvényt, ugyanakkor a testület formai okokból utasította új eljárásra az Országos Választási Bizottságot. A tandíj, hivatalos nevén a képzési hozzájárulás nem része a költségvetésnek, így ebben is új eljárást rendelt el az alkotmánybíróság.

Visszavont kérdés

Az OVB csütörtöki ülését megelőzően Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója bejelentette, hogy a vizitdíjra vonatkozó kezdeményezésüket visszavonják, mivel az ügyben van már egy új kérdésük, amely megítélésük szerint átmehet az alkotmányossági próbán is. Erre azt a megoldást találták ki, hogy olyan évről kérdeznék a választókat, amelynek a költségvetése még nincs elfogadva, így az alkotmánybírósággal sem lehetne megfúratni a kérdést. A korábbi kezdeményezésben nem szereplő kórházi napi díjról is szavaztatnának.

Nem lehet népszavazni ugyanakkor arról a kérdésről, hogy kártérítési felelősség terhelje a kormánytagokat döntéseikért és arról sem, hogy a nyugdíjasok az október 23-ai állapot alapján fizessenek adót, ha a nyugdíj mellett még dolgoznak.

Újrázna a Fidesz

A Fidesz szeretné ha egy népszavazáson lehetne dönteni valamennyi kérdésről, így elképzelhető az alkotmányossági próbán átesett három kérdés ügyében tett kezdeményezésüket is visszavonják, ha az alatt az összesen négy hónap alatt nem megy végig a gépezeten a többi kérdés. A Fidesz ugyanakkor most még nem vonhatja vissza kérdéseit, ehhez ki kell várni az aláírásgyűjtésre elvileg rendelkezésre álló négy hónapot. Amint ez letelt, változatlan formában újra beadhatják hitelesítésre az aláíróíveket.

Orbán Viktor március 15-i szónoklatában arról beszélt, hogy a referendum sikere esetén az emberek joggal kergethetnék el a kabinetet, mivel világossá válna, amit a kormány tesz, annak nincsen társadalmi támogatottsága. Orbán először az önkormányzati választásokat hasonlította egy népszavazáshoz, ahol a választók véleményt alkothatnak a kormány tevékenységéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!