Mátyás
-6 °C
1 °C

Az OVB elhalasztotta a döntését az MSZP-s kezdeményezésről

2001.05.07. 21:13
Elhalasztotta a döntést az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén az MSZP által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítéséről. A testület többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy jelenleg nincs a döntéshez szükséges információk birtokában, mivel számos formai és tartalmi kérdés vár még tisztázásra ez ügyben.
A hosszadalmas vitában többen felvetették, de a szavazásnál végül is csak egyedül az MDF delegáltja voksolt amellett, hogy külső szakértőt is hallgassanak meg a döntés előtt. Az MSZP-SZDSZ-delegáltak javaslatát elvetve a többség a jövő hét helyett csak május 23-án akar újból tárgyalni az MSZP beadványáról. Nagy Sándor, az MSZP képviselője jelezte, addig pontosítják az egyik kérdés szövegét, hogy az egyértelműbb legyen.

Az MSZP a sorkatonaság eltörléséről, a nyugdíjemelésről, a munka törvénykönyvéről és az ingyenes nyelvvizsga bevezetéséről szóló négy kérdése közül a legtöbb alkotmányossági aggály a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatban fogalmazódott meg. A bizottság a kérdés mellett az aláírásgyűjtő-ív formai kellékeit is tüzetesen megvizsgálja.

Mérlegelés tárgya, hogy az MSZP négy kérdése egyszerre szerepelhet-e az aláírásgyűjtő-íven, vagy sem. Ha nem, kérdésenként külön íveket kell nyitni, de ekkor az OVB-nek négyszer kétszázezer aláírást kellene hitelesítenie. Az aláírások a gyűjtőívekről hozott jogerős döntést követő négy hónapig gyűjthetők.

A jogszabály szerint az aláírásgyűjtés eredményéről az OVB elnöke tájékoztatja a T. Ház elnökét, aki a kézhezvételt követő ülésen a plénum előtt is bejelenti azt. A parlament 15 napon belül dönt a népszavazás elrendeléséről, a konkrét kérdésekről, valamint a népszavazás költségvetéséről. A referendum időpontját a köztársasági elnök a határozat közzétételét követő 90 napon belüli időpontra tűzi ki.