Az OVB készen áll a népszavazásra

2004.12.04. 16:23
Az Országos Választási Bizottság munkatársai sikeresen elvégezték a népszavazásra való felkészülés munkálatait, szeretettel várják a szavazókat. Sajtótájékoztatójukon közölték, hogy eddig még nem történt kampánycsendsértés.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) sajtótájékoztatót tartott a BM Duna-palotában, ahol a bizottság vezetői értékelték a népszavazásra való felkészülést. Ficzere Lajos, az OVB elnöke elmondta, hogy a kampány szokatlanul rövid időn belül zajlott le, ezért - mint ahogy azt mindannyian érzékelhettük - igen intenzív volt. "Egészében véve az előkészítés a törvényesség betartása alapján zajlott, azt mondhatom, hogy minden feltétel adott, hogy holnap megtartsuk a szavazást" - mondta Ficzere. Elégedetten említette, hogy a legfelsőbb bíróság az OVB mindegyik döntését jóváhagyta. A felkészülés során öt ülést tartottak, és összesen húsz határozatot fogadtak el.

Nem sérült a kampánycsend

Ficzere tudomása szerint a sajtótájékoztató időpontjáig nem érkezett hír a kampánycsend megsértéséről. Az internetes kampánycsend tárgykörében elmondta, hogy az országgyűlési választásokkal kapcsolatban született egy OVB-állásfoglalás, amelynek lényege, hogy a kampánycsend beállta előtt az internetre kitett információk fent maradhatnak, a kampánycsend ideje alatt azonban újabb, a választói akarat befolyásolására alkalmas információkat már nem lehet kitenni, sem a meglévőket frissíteni.

Zabszem

Ficzere után Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kapott szót, hogy ő is beszámoljon a felkészülésről. Rytkó vázolta a december ötödikei ügydöntő népszavazás rövid történetét, majd elmondta, összesen negyvenhárom nap állt rendelkezésükre, hogy kialakítsák a választóköröket, lefolytassák közbeszerzési eljárásokat. A törvény pont ennyi időt ír elő, de Rytkó szerint ez rövid volt, így összecsúsztak a teendők. Az iroda vezetője szerint most is nagy az izgalom, "egy zabszem is csak nehezen férne be", de azért némiképp meg is nyugodtak, mert sikerült mindent előkészíteni.

Rytkó Emília beszámolt arról, hogy új elemekkel bővült a szavazás. A legfontosabb újítás, hogy ezúttal a választópolgárok külföldön is leadhatják szavazataikat. Ezerkilencszázkilencvenöt polgár kért engedélyt, hogy külföldről szavazhasson, hatvankét külföldi helyszínről érkeznek majd szavazatok. A legtöbben Londonból, több mint kétszázan, Bécsből és Brüsszelből pedig majdnem kétszázan kérelmeztek szavazati jogot, de olyan egzotikus tájakra is küldtek ki egy-egy értesítést, mint Jakarta, Nairobi, Lima vagy Szöul.

A választópolgárok vasárnap reggel hat órától este hét óráig szavazhatnak az ország 10 850 szavazókörében, a szavazáshoz érvényes személyazonosító igazolvány szükséges. Rytkó tájékoztatása szerint összesen huszonhét és fél ezer köztisztviselő segíti a munkát, akiket előzetesen alaposan felkészítettek. Rytkó elmondta, hogy nagyon komoly rendszerrel biztosítják azt is, hogy elkerüljék a csalást, azaz, hogy ne történhessen kettős szavazás.

A választási eredmények megállapítása vasárnap este hét órakor kezdődik, ezután folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket interneten a www.valasztas.hu oldalon, illetve a BM Duna-palotában, ahova az okmányirodákból futnak be az eredmények. A szavazás résztvevőinek számát napközben hatszor mérik fel, és ugyanennyiszer tájékoztatják majd róla az embereket. Rytkó Emília zárásul elmondta, hogy kicsit izgulnak, mivel minden szavazás más, és mindig újabb elemek merülnek fel.

Választási IT

Ezután Deményné Kertész Krisztina, az OVI vezetőjének informatikai helyettese nyújtott tájékoztatást a választásának informatikai részéről, és "annak minden talányáról". Elmondta, hogy új informatikai rendszert állítottak fel a népszavazásra, és hogy minden településen korszerű számítógépeket csatlakoztattak a központi agyhoz. A választási informatika legfőbb feladatának a biztonságot tartják, azt, hogy ne módosuljanak a felvett adatok. "A felkészülés jól sikerült, bízom a jövő heti eredményekben" - búcsúzott Deményné.