Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az OVB nem foglalkozik a kormánypropagandával

2008.02.12. 20:07
Az Országos Választási Bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak a Fidesz kormány elleni panaszával. A testület szerint nincs jogkörük ehhez.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) úgy döntött, hogy nem foglalkozik a Fidesz beadványával, mert nincs jogköre vizsgálni a kormány népszavazási kampányát. A Fidesz azért fordult a szervezethez, mert mert szerintük alkotmányellenes, hogy a kormány ingyen terjesztett füzetkében (Új Magyarország) népszerűsíti döntéseit a közelgő népszavazás előtt. Az Alkotmánybíróság 1997-ben kimondta, hogy az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a kampányba való beavatkozástól.

Az OVB már múlt szerdán is foglalkozott a beadvánnyal, de akkor másfél órás vita után sem tudtak mit kezdeni vele. Most a tagok 6:2 arányban úgy döntöttek, hogy jogkör hiányában elutasítják a megkeresést, értesült az MTV híradója. Esetleg ha kifogás címen fordul valaki hozzájuk az ügyben, lehet hogy kiadnak egy állásfoglalást.

Az ülés után Répássy Róbert fideszes képviselő azt mondta, hogy megvizsgálják, milyen más jogi út lehetséges a kormány közpénzből folytatott propagandájának megakadályozására. "Ha ezen az OVB-n múlna, akkor március 9-én nem is lenne népszavazás" - tette hozzá, arra utalva, hogy az OVB korábban nem hitelesítette a népszavazásra bocsátott kérdéseket.