Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán amerikai mércével méri Dávidot

2004.11.02. 13:57
Az amerikai kampány stílusához mérten barátságos levélnek minősítette Dávid Ibolya üzenetét Orbán Viktor, aki szerint ezért nem kell miatta megsértődni. A Fidesz-elnök a fórumos családi kincsek lenyúlásának "vádját" sem vette zokon, sőt a sajtó képviselői előtt örömét fejezte ki, hogy Dávid nem a megszokott politikai bükkfanyelven fejezte ki gondolatait.
Nem a nyílt levelezés útját választja Orbán Viktor a Fidesz és az MDF viszonyának megtárgyalására Dávid Ibolyával. Az MDF vezetője pénteken "hivatalzárás" után tette közzé a nagyobbik ellenzéki párt tevékenységét keményen kritizáló írását az MTI-ben. Orbán kedden újságírók előtt azt mondta, hogy ő először küld majd rövid levelet az elnök asszonynak a és csak utána teszi közzé azt a távirati iroda útján.

A frigy alapja

Mint emlékezetes, Dávid Ibolya pénteken nyílt levelében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy a volt miniszterelnök és a Fidesz ne avatkozzon be az MDF belügyeibe. "Akinek a másik párt bedarálása a célja, ne beszéljen barátságról. Aki erővel akar pártot szerezni, ne csodálkozzon, ha kosarat kap. A frigy alapja nem az erőszak. Aki az áhított kézfogó előtt lenyúlja a kinézett ara féltett családi kincseit, az miért lepődik meg azon, ha nem veszik jó néven a közeledését?" - írta levelében a fórum elnöke. Ha Orbán Viktor úgy véli, hogy a legtöbb szavazatot akkor szerzi pártjának, ha szembefordul a konzervatív értékekkel, ha "hadat üzen" a magántulajdonnak és a külföldi befektetőknek, és együttműködik a Munkáspárttal, akkor az az ő felelőssége, "az azonban már a Magyar Demokrata Fórum ügye, ha egy párt kívülről, nemtelen eszközökkel próbálja tönkretenni" - olvasható a levélben.

Kölcsönös megbecsülés

"Nemrégen jöttem haza az Egyesült Államokból, ahol láttam a kampányt, ahhoz képest, ami ott zajlik, ez nagyon barátságos levél, nem kell tőle megsértődni" - mondta újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: "mi eddig sem avatkoztunk bele más pártoknak az ügyeibe, ezután sem kívánjuk ezt megtenni". Orbán szerint a Fidesz készen áll az együttműködésre a minél szélesebb szövetségi rendszer felépítése érdekében. "Tudomásul vesszük, hogy ezt az ajánlatot, ezt a javaslatot, ezt a megfontolást nem mindenki fogadja el", "reményeim szerint a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jegyében folytatjuk majd a munkánkat, ha lehet, együtt, ha nem, hát akkor külön" - mondta a Fidesz-elnök.

A nyílt levél nyelvezetére, azon belül a "lenyúlni" kifejezés használatára irányuló kérdésre Orbán Viktor azt mondta: véleménye szerint a magyar közéletnek és politikának vannak irodalmi hagyományai. "Örülni kell annak, hogy ez föléledőfélben van a magyar jobboldalon és ebben a formában fejezi ki az elnök asszony azokat a gondolatait, amelyeket egyébként a politika bükkfanyelvén volt szokás egymásnak elmondani" - tette hozzá.

Meleg levegő

Arra a kérdésre, pártja átgondolja-e népszavazási kezdeményezését annak nyomán, hogy lapinformációk szerint a kormány nem akarja privatizálni a Volán-társaságokat, a Magyar Postát és a villamos műveket, a Fidesz elnöke közölte: amíg a kormány nem nyújtja be előterjesztését a parlamentnek a tartós állami vagyon köréről szóló jogszabály ez irányú módosítására, "csak meleg levegőnek tekinthetjük a kormány ígéreteit, csak beszédnek". Azt mondta: a kormány "akarjon garanciát adni a magyar közvéleménynek", ehhez viszont módosítani kell a vonatkozó rendelkezés paragrafusait. "Ha ez megtörténik, akkor egy új helyzet van, akkor majd lesz miről beszélni" - mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy korábban az ő javaslatukat erre vonatkozóan "lesöpörték az asztalról".