Orbánnak 56 jutott eszébe az orosz hadmûveletekrõl

2008.08.14. 14:41
Orbán Viktor olyan birodalmi szemléletû akciónak nevezte Oroszország grúziai katonai fellépését, ami elfogadhatatlan a 21. században. A Fidesz elnöke szerint, amit az oroszok mondanak, az szinte ugyanaz, mint amit 56-ban mondtak Budapestrõl.

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erõpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt. Orbán Viktor az InfoRádiónak csütörtökön adott interjújában arról is beszélt, hogy amit az oroszok mondanak, az szinte ugyanaz, mint amit 56-ban mondtak Budapestrõl.

"Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elõ. A nyers erõpolitika birodalmi szemléletû és erejû érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az orosz-grúz konfliktus miatt kialakult helyzetben kérdés, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erõpolitika sikereket érhet el a világban, vagy a nemzetközi közösség elég erõs, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi valaki újra megerõsödve magát, mint például Oroszország, nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti, ami elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.

Arra a kérdésre, hogy miért van meggyõzõdve arról, hogy Oroszország, és nem Grúzia kezdte a konfliktust, Orbán Viktor úgy válaszolt: Magyarországnak van tapasztalata a vele szemben indított katonai akciókat illetõen. Mint mondta, ezért is tartja fontosnak, hogy a politika, az erkölcs és a jövõ szempontjából Magyarország egyértelmûen foglaljon állást.

A politikus úgy érvelt: Magyarországot az elmúlt évszázadban többször is elfoglalták, de nem emlékszik olyanra, amikor a támadók ne érezték volna igazságosnak, hogy városokat foglaljanak el, és a lakosság egy részét deportálják; így a 20. század történelmének fényében õt hidegen hagyják az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek.

"Amit az oroszok most mondanak, az semmiben sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestrõl" - válaszolta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes a mostani orosz hadmûveletet a szeptember 11-i merényletekre adott amerikai válaszhoz hasonlította.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy "a puszta tények szerint" idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlõnek városokat, és ártatlan civilek halnak meg.

Szerinte ezért egyértelmûen és erõteljesen ki kell nyilvánítani, hogy az Amerikával együttmûködõ Európának igenis van felelõssége, és vannak eszközei, amelyeket ilyen történelmi pillanatban, józanul és okosan, használni kell. A Fidesz vezetõje úgy vélte, hogy Magyarországnak nem egy külsõ szemlélõ szerepét érdemes elfoglalnia, hanem egy közép-európai ország szerepét. Szintén kérdésre Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Fidesz minden áldozattal együtt érez, legyen nemzetiségét tekintve grúz, oszét vagy orosz.  • Tippek
  • Lakáshitel